Klumme: Frivilligheden længe leve!

Ugens klummeskriver er tidligere leder af herberget Stubben i Helsingør, Anette Lauritsen Endnu et dejligt år med de mange frivillige i Kirk …


Ugens klummeskriver er tidligere leder af herberget Stubben i Helsingør, Anette Lauritsen

Endnu et dejligt år med de mange frivillige i Kirkens Korshær er gået på hæld. Året 2019 blev året, hvor jeg valgte at sige tak for denne gang. 17 år hvor frivilligheden ud- og afviklede sig for mit vedkommende. Jeg har nemlig endnu ikke besluttet mig for på hvilken måde mit aktive frivillige liv skal være. Jeg er ikke nået dertil endnu, hvor udtalelser som, ”Forstår slet ikke, hvordan jeg har haft tid til at arbejde”! er der.

Jeg er stadig der, hvor tid og overvejelser er en del af mig. Det er ikke bare sådan at blive frivillig.

I dag er der næsten de samme regler om arbejdspladsvurderinger m.m. som følger med. Ansvaret har du også fortsat for den lille eller store butik. Regnskaber, nye kasseapparater, rengøring, rekruttering af nye frivillige og vagtplaner.

Ja, der er meget, som du som frivillig ikke altid tænker over, men som følger med engagementet. Gennem mit mangeårige arbejde har jeg fulgt udviklingen netop på det frivillige arbejdsområde. Flere og flere opgaver fra det offentlige er lagt over på i frivilligt regi.

Ikke kun på genbrugsområdet – men også i det sociale arbejde.

Frivillige og deres engagement er en helt særlig menneskeart. De bestemmer selv, hvordan de vil have det og på hvilke dage, der passer dem bedst og indenfor hvilket område, de gerne vil arbejde. Unge frivillige vælger fortrinsvis emner, hvor de kan se en mening med det, eller hvor de kan få skrevet lidt på CV´et til fremtidige studier. Det har da heller aldrig været helt så svært at rekruttere frivillige til det sociale arbejde på Stubben, som det har været til butikkerne. Og jeg er da også taknemmelig for alt det, frivilligheden har lært mig. Taknemmelig for at have fået lov til at være med til at udbrede kendskabet til, hvor vigtigt det er og forsat vil være at støtte op om det sociale arbejde blandt udsatte grupper.

Tænker man, at frivillige er løsningen på kommende besparelser, ja, så må man tro om igen. Mange tænker, at frivillige de gør jo som de bliver bedt om. For de er frivillige og gør det af et godt hjerte. Og det gør de også, men det at have med frivilligt arbejde og frivillige at gøre kræver ledelse.

Og det er måske ikke lige det, den frivillige havde tænkt sig skulle være det, der blev en del af jobbet som frivillig. Mange ældre frivillige vil gerne have at frivilligt arbejde er lystbetonet og let. At jeg gør det for min egen skyld og fordi, jeg vil have noget meningsfuldt til at udfylde min hverdag med. At det skal give mening og være interessant.

Frivillige yder en fantastisk indsats for rigtig mange, men så sandelig også for sig selv. Aldrig har der vel været flere, der med deres gode hjerter vil yde en frivillig indsats. Tænk blot på den dejlige juletid, vi netop har sagt farvel til. En kollega fra Århus nævnte i et klip i TV, at de faktisk kunne holde fire juleaftener med alle de frivillige, der havde meldt sig.

Mit spørgsmål er så, om det kun er op til jul, at vi skal være gode ved hinanden? Når vi ved, at der gennem hele året er mennesker, der lever på kanten og har brug for at blive mødt med gode frivillige. Der samles og sælges effekter og tøj hele året, der er med til at finansiere varmestuer og herberger.

Mit håb for 2020 er derfor, at frivillige i højere grad vil lade sig rekruttere til arbejdet i vores genbrugsbutikker, hvor vi har brug for handlekraftige mænd og kvinder til at hente og sælge genbrugseffekter for en mere bæredygtig fremtid.

Godt nytår

Kommentarer

Lokal Avisen Nordsjælland

Lokal Avisen Nordsjælland