Klumme: Julestemning på Flynderupgård

Ugens klummeskriver er museumschef Maibritt Bager. Juletræet står fint på gårdspladsen på Flynderupgård Museet, og fortæller at julen er ryk …


Ugens klummeskriver er museumschef Maibritt Bager.

Juletræet står fint på gårdspladsen på Flynderupgård Museet, og fortæller at julen er rykket ind på lystgården. I Museets erindringskøkken er madmor i gang med at koge rullepølse og sætte finker på fad. Det er bondelandets jul og madkultur der fejres. Her kan man sætte sig til julebordet med mad lavet efter opskrifter fra tiden før kartoflerne kom på glas og rødkålen blev fabriksfabrikeret.
Historie på menuen

Flynderupgård Museet arbejder med madkultur og formidler de store ændringer, som vores køkken har gennemgået de sidste 100 år. Det er vigtig historiefortælling. Alle spiser hver dag. Vores mad fortæller om, hvem vi er, hvor vi kommer fra, og også om hvor vi er på vej hen.
Tidens muligheder og strømninger afspejler sig i den mad, vi sætter på bordet. I løbet af de seneste 100 år har der været en bevægelse væk fra håndværket i køkkenet til industriproduktion og færdig fabrikata.

Vi har fået vaniljekranse uden vanilje og kødprodukter, der klisteret sammen af restprodukter, men også gode produkter, der spare os for tid i køkkenet. Hvad betyder udviklingen for kvaliteten af den mad vi sætter på bordet? Hvad mener vi, når vi taler om dansk madkultur? Og hvordan blive det vi spise påvirket af andre kulturer, tanker og strømninger?
Det kan et besøg i museets erindringskøkken være med til at sætte gang i samtalen om. Midt i måltidet og samtalen kan vi bliver klogere på os selv. Erindringskøkkenet er en anderledes måde at gå på museum på.

I december arbejdes der i erindringskøkkenet med julens klassiske retter. Der er stuvende fuldt af gæster i den lille restaurant i de fleste dage i december.

På tidsrejse med julebordet
På Museet tror vi på, at gæsterne kommer fordi maden er god, men også kommer for den kvalitet, der ligger i at der arbejdes med historiske opskrifter og historiefortælling. På intet andet tidspunkt i løbet af året, er vi mere traditionelle end i julen. Hver familie har sin variation over julebordet men en historisk fællesnævner.

Julemarked på lørdag
I mange familier bages der småkager som forberedelsen til julen. Knasende brunkager med sukat og pebernødder med ingefær og kardemomme, de er sammen med andre småkager en hilsen fra tidligere tider. Det var nemlig først muligt for den almindelige husholdning at bage småkager i større stil efter at komfuret kom ind i de danske køkkener i slutningen af 1800-tallet.
Foreningen Flynderupgårds Vennner har i år påtaget sig at bage julesmåkager efter gamle husmoderopskrifter. De smager derfor af historie og godt køkkenhåndværk. Det minder os også om, at traditioner og madkultur kun er levende, når mennesker holder den levende. Der er smagsprøver og salg nu på lørdag den 14. december, når Flynderupgård holder julemarked.

Jul – jul – jul
Julemåneden er fyldt med kulturtilbud, der er julemarkeder, julekoncerter, julestuer, klippe-kliste værksteder, juleoptog, juletræfest i idrætsforeningen og mange, mange julefrokoster i foreninger, klubber og på arbejdspladserne. Der er mange muligheder for at både at forberede og glæde sig. Julen fik vokseværk i 1900-tallet, både i forhold til hvornår den første julepynt dukker op i butikkerne og i antallet af aktiviteter.

I min tidlige år som museumsansat fik jeg for godt 15 år siden, mulighed for at gennemlæse Familiejournalen fra 1880’erne og 100 år frem. Jeg var nysgerrig efter at finde ud af, hvordan julen blev behandlet, hvilke emner der blev taget op, og hvornår optakten til julen begyndte?
Første efter 2. Verdenskrig fik julen rigtig vokseværk og bevægede sig fra ugen før juleaften til at omfatte hele december og derfra også baglæns ind i november, for i dag allerede at tage sin begyndelse i midten af oktober. Jeg spekulerede den gang på, hvorfor julen fylder så meget, som det er tilfældet i dag. Hvad er det julen tilbyder os? Mit svar, der kun kan gælde for mig selv er, at julen er fælleskab, tid med familien og rigtig god mad med traditioner, der vækker minder. Jeg tror, at jeg vil tager forbi erindringskøkkenet på Flynderupgård.

God december
Maibritt Bager

Kommentarer

Lokal Avisen Nordsjælland

Lokal Avisen Nordsjælland