Erik bygger sit eget bryggeri: “Det er vigtigt at det er lokalt”

Siden juni har 56-årige Erik Jensen knoklet på en byggegrund i Espergærde for at få bygget sit eget bryggeri. ESPERGÆRDE:- Øl er fantastisk. …


Siden juni har 56-årige Erik Jensen knoklet på en byggegrund i Espergærde for at få bygget sit eget bryggeri.

ESPERGÆRDE:- Øl er fantastisk. Det er et produkt, som samler mennesker.
forhold til øl, og jeg har altid været glad for at drikke det. Jeg havde bare aldrig troet, at det var muligt at brygge det selv, forklarer 56-årige Erik Jensen, som er bryggerimester på Tikøb Bryghus.
For fire år siden var han til et bryggekursus med sin far, hvilket for alvor satte gang i tankerne om at lave sin egen øl.

Øl-eventyret begyndte dog meget uhøjtideligt og mest som en sjov hobby.

– Det startede med nogle spande i bryggerset. Jeg kunne lave 25 liter øl i en plastikspand, og det smagte godt, forklarer han.

For at få mere plads, rykkede han sin produktion ud i ud i haveskuret, der blev omdannet til fødevareskur.

– Igen var det god øl, men det var samtidig et tungt arbejde at bære øl og udstyr frem og tilbage. Jeg havde lyst til at satse alt på øllen, men det skulle være rentabelt. Og så fik jeg ideen om at bygge mit eget bryggeri, forklarer Erik Jensen.

Derfor gik han efterfølgende i gang med at lede efter et sted, hvor han kunne udfolde sin drøm.

Stadig meget arbejde
I november 2018 købte han en grund på Bybjergvej i industrikvarteret i Espergærde, og i juli 2019 påbegyndte han opførslen af bryggeriets 600 kvadratmeter store lokaler på den 1.400 kvadratmeter store grund.

– Jeg vidste, at jeg skulle flytte i noget større. Lige meget hvad jeg valgte at gøre, ville det blive dyrt, fordi lokalerne skulle omdannes til fødevarebrug. Jeg kunne enten putte penge i en fremmed mands lokaler eller bygge mine egne. Da jeg så, at Helsingør Kommune havde denne grund til salg, var jeg nødt til at slå til, forklarer Erik Jensen.

Han forventer at kunne brygge den første øl senest i midten af oktober, hvilket han ser umådelig meget frem til.

Lige nu bruger han dog alt sin tid syv dage om ugen på at sikre, at lokalerne er klar til brug.

– Der er hele tiden noget at tage fat på. Når jeg så er færdig her, har jeg min anden virksomhed, som jeg også skal passe, så jeg har travlt for tiden, forklarer han.

Sælger solceller
Han er egentlig ufaglært, men har gennem årene været i mange forskellige brancher.

Som ung var han ansat ved værftet i en periode, før han fra 1993 begyndte at overfladebehandle altan-og industrigulve.

Det lavede han fem til 2011, hvor hans karrieremæssige liv igen tog en drejning.

Her etablerede han nemlig solcellespecialisten, som importerer og idriftsætter solcelleanlæg.

– Jeg gik selv med tanken om, at jeg gerne ville have et solcelleanlæg i stedet for at bruge el. Sammen med en kammerat endte det så med, at vi en måned senere var blevet importører af solceller, forklarer Erik Jensen, der på trods af de mange projekter ikke vil betegne sig selv som iværksætter.

– Jeg ser mig selv som igangsætter. Mit udgangspunkt er, at jeg sætter noget eksisterende i gang, forklarer Erik Jensen.

Når de nye lokaler er indflytningsklar, flytter han begge sine forretninger ind.

– Det giver bedst mening, at jeg samler alt mit arbejde samme sted. Derfor bliver de nye lokaler også der, hvor jeg har mit kontor, men jeg kommer til at have mest fokus på øl, fortæller han.
300.000 liter øl om året

Til at starte med bliver der produceret øl fra Tikøb Bryghus og Gurre Bryghus i det nye bryggeri, men der er plads til flere.

Bryggeriet indeholder nemlig 10 øl-fermenteringstanke, der kan producere op til 300.000 liter øl om året.

– Jeg vil gerne skabe et sted, hvor vi kan samle øl. Det kan brygges her, enten af mig eller af folk selv, og så er det også et oplagt sted, hvis man vil afholde brygkurser. Der er mange muligheder, og meget af det, må jeg finder ud af hen ad vejen, forklarer Erik Jensen.

Han leverer øl til forskellige forhandlere i kommunen som Espergærde Vinhandel og Spar Tikøb og ser frem til at kunne endnu mere synlig i lokalområdet med sit sortiment, der lige nu tæller fire flaskeøl og to specialøl.

– Mit bryggeri i Tikøb var på daværende det største, vi havde i kommunen. Derfor bliver det nye selvsagt klart det største. Det var vigtigt for mig, at det forblev et lokalt projekt. Kan man ikke sælge sin øl i sit eget område, hvorfor skulle man så kunne gøre det andre steder, siger Erik Jensen.

For ham er det helt fantastisk at få lov til at skabe sit eget bryggeri fra bunden.

– Jeg glæder mig helt ubeskriveligt meget til at komme i gang, siger Erik Jensen.

Kommentarer

Lokal Avisen Nordsjælland

Lokal Avisen Nordsjælland