Klumme: Ghetto eller ditto?

Ugens klummerist er reklamemanden Jørn Duus. Kan man vågne en mandag morgen med en ubændig trang til at se en ghetto? Åbenbart. Og det er de …


Ugens klummerist er reklamemanden Jørn Duus.

Kan man vågne en mandag morgen med en ubændig trang til at se en ghetto? Åbenbart. Og det er de lokale mediers skyld, at det lidt mærkelige ord er kommet ind på nethinden. Men hvad betyder det egentlig? Hvad er en ghetto, tænker man så, og Google svarer straks igen:

Ghetto, område, hvor jøder især i kristne lande er blevet tvunget til at bo. Ghettoerne var trange og overfyldte og ofte omgivet af en mur, hvis porte blev låst om natten (Nudansk Ordbog).

Javel, det er da til at forstå. Til alt held har vi en af slagsen her i Helsingør, så jeg smutter afsted, stiller bilen ved den gamle Rønnebær Grill og traver ind i Nøjsomhed. En gal arkitekt har fået beklædt bebyggelsen med betonfarvede metalplader, så blokkene fremtræder ensartet på den grimme måde.

Men området er hverken trangt eller overfyldt, og det er ikke omgivet af nogen synlig mur. Plænerne er velklippede, legepladserne flotte og fliserne nyfejede. Ingen graffiti eller lugtende opgange. Masser af mindre og enkelte meget dyre biler pænt opmarcheret i hver sin bås. Og jeg blev ikke overfaldet eller frarøvet min iPhone, som ellers blev flittigt brugt.

Det er ikke en ghetto, tænker man. Det er et boligområde, som de er flest, med blandede beboere, på godt og ondt.

Men jeg tager fejl, for i vore dage er en ghetto noget helt andet:

Ved et ghettoområde forstås et alment boligområde med mindst 1.000 beboere, hvor andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande overstiger 50 pct., og hvor mindst to af følgende fire kriterier er opfyldt:

1. Andelen af beboere i alderen 18-64 år, der er uden tilknytning til arbejdsmarked eller uddannelse, overstiger 40 pct. opgjort som gennemsnittet over de seneste 2 år.

2. Andelen af beboere dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer udgør mindst 3 gange landsgennemsnittet opgjort som gennemsnit over de seneste 2 år.

3. Andelen af beboere i alderen 30-59 år, der alene har en grunduddannelse, overstiger 60 pct. af samtlige beboere i samme aldersgruppe.

4. Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i alderen 15-64 år i området (eksklusive uddannelsessøgende) er mindre end 55 pct. af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen.

(Transport-, Bygnings- og Boligministeriet)

Hvis bare tallene passer
Nogen har lavet det hele om til et regneark. Hvis bare tallene passer, kan enhver embedsmand eller politiker blive ved skrivebordet og straks slå fast, at f.eks. Nøjsomhed er en ghetto. Man behøver ikke bevæge sig ud på Sydvej eller Nordvej og snakke med folk eller høre og se, hvordan de har det. Tallene er nok, og man kan straks bede folk om at flytte, så der kommer nye tal på suppen og vupti! Nøjsomhed er nu ikke mere en ghetto.

Det er et mærkeligt mekanisk menneskesyn. I stedet for empati, involvering og medborgerskab er det hele endt i ren talmagi.

Tænk, hvis andre boligområder blev set på med samme rationelle regneark-øjne?

Nabobebyggelsen
Tag f.eks. Romerhusene, som kun ligger 500 meter fra Nøjsomhed. Området er en del mindre, men ligeså ensartet bebygget. Dog noget pænere og lavere. Når man går rundt på de små veje, mærker man tydeligt en mental mur omkring området. Til gengæld er plænerne ikke klippede, men vokser vildt i alle retninger.

Man kunne lidt fordomsfyldt sætte tal og procenter på de mennesker, der har betalt i dyre domme for at slå sig ned her. 80 procent arbejder i kreative fag, f.eks. som arkitekter. Under 2 procent er ikke studenter. Over 90 procent betaler topskat, hvilket forøger den kommunale ulighed mærkbart. 60 procent læser Politiken og/eller Information og den gennemsnitlige beboer er tre gange så bekymret for klimaet som resten af befolkningen.

Romerhusene er heller ikke en ghetto. Man kunne kalde området en Ditto. En Ditto er et område, hvor 80 procent af beboerne er tro kopier af hinanden. Ensartetheden her er så lammende, at Nøjsomhed kun kan kaldes mangfoldig.

 

Kommentarer

Lokal Avisen Nordsjælland

Lokal Avisen Nordsjælland