Sundtoldsmarkedet kan opleves over hele byen

På lørdag kaldes igen til stort Sundtoldsmarked 2019. markedet åbner kl. 10 på Kongekajen og Havnepladsen, og markedet byder som altid på ha …


På lørdag kaldes igen til stort Sundtoldsmarked 2019. markedet åbner kl. 10 på Kongekajen og Havnepladsen, og markedet byder som altid på handelsboder, madboder, aktiviteter, udklædning, musik, sang og gøgl. Der er flere end 50 boder så stemningen bliver som et marked var det i 1819. Spisestederne sælger skipperlabskovs, fiskefrikadeller, Sundtoldspølser, kommen- og sukkerkringler, kager og hvem ved, måske en slurk af årets Sundtoldsøl.

1819: Man kan møde mange udlædte soldater, kræmmere, håndværkere, præster, kvaksalvere, spåkoner, kloge koner, yndige frøkener, garvede sømænd, kagekoner, smukke gøglere og andet godtfolk.

Der loves også musik, sang, teater og gøgl både på markedspladsen og sang på skibene, der ligger ved kaj.

Sundtoldsmarked er blevet til Sundtoldens dage
For syvende år i træk inviterer Museerne Helsingør til Sundtoldsmarked. Men i år er der dog ikke kun aktiviteter på selve dagen – hele ugen op til markedsdagen er der aktiviteter og oplevelser hver dag i Helsingør. Alle aktiviteter tager afsæt i byens historie som sundtoldens by. Der er noget for en hver smag. Og årets tema er netop smag, mad og drikke i sundtoldstidens Helsingør.

Vil man dykke yderligere ned i madhistorien kan en historisk kogebog på vers købes på Bymuseet. Den er fra en tid, hvor ikke alle kunne læse, og hvor opskrifter på vers blev til for at hjælpe hukommelsen. Bag udstillingen står frivillige fra museet i samarbejde med Helsingør Kommunes Biblioteker.

– Det er vigtigt for os, at der skal være mange forskellige måder, at Helsingørs smagshistorie kan opleves på. I år har vi flere tilbud, der skal give lyst til at dykke ned i Helsingørs madkultur. Hvad spiste man tidligere i Helsingør og hvorfor. Det kan man opleve både med hoved og mave, siger Maibritt Bager, museumschef og kurator for Sundtoldsmarkedet, der i høj grad bæres af de mange frivilliges arbejde og indsats.

Tom Sindig, historiker, formand for Helsingør Museumsforening og frivillige på Sundtoldsmarked: – Vores madvaner er påvirket ude fra langt tidligere, end de fleste er klar over. Vi oplever kartoflen som ægte dansk madkultur, men faktisk er det ikke mere end 200 år siden, at kartoflen blev introduceret. Da blev den betragtet med skepsis af befolkningen, der var bekymrede på grund af dens slægtskab med natskygge familien. Hvordan det lykkedes at overtale danskerne til at spise kartofler, det er en spændende historie, det krævede både overtalelse og list, siger han.

Noget for alle
Sundtoldsmarkedet er bestemt også for børn – og der er mulighed for at prøve historiske lege, bage pandekager, lave fiskefiletter, prøve at skrive som i gamle dage og måske køre en tur i hestevognen gennem den gamle by.

Dagen igennem er der musikalske indslag og fortællinger på markedspladsen med blandt andre Marstrandkoret, Sømandskoret, Bjørnekvartetten, Skt. Olai Kirkes spirekor, Sct. Mariæ Kirkes børnekor, levende historiefortællere, domptøren og de smukke havfruer.

Den gamle grovsmedje på Helsingør Skibsværft (Hal 16) er åben dagen igennem.

Fyrskibet Gedser Rev i havnen holder åbent skib. Og fra klokken 11 kan man følge med i Sundtoldsbyens arkæologi med museumsinspektør Liv Appel fra Museum Nordsjælland. Man møder hende ved indgangen ved Kulturværftet. Hun går en runde igen kl. 13.00.

Som altid er der officiel markedstale ved Helsingørs borgmester og kulturudvalgsformanden. det er kl. 12.00 på pladsen.

På samme tidspunk begynder en rundvisning i Helsingør Domkirke, Skt. Olai Kirke ved kirketjener Niels Christian Poulsen. Og hører man brag i det fjerne, er det en knonsalut fra Kronborgs kanoner, der er opstillet på Scholtens Ravelin. de brager kl. 12.10.

Domorganist Bo Grønbech spiller kl. 13.00 koncert i Helsingør Domkirke, Skt. Olai Kirke.

Sognepræst Kirsten Winther viser rundt i Helsingør Domkirke kl. 14.00 og går man lidt op ad gaden finder man mellem kl. 14-19 en Ølfestival i Sct. Mariæ Kirke, Karmeliterklosteret arrangeret af Danske Ølentusiasters lokalafdeling.

Årets Sundtoldsmarked lukker kl. 16.00.

Flere med i år
I år er Helsingør Handel med i Sundtoldsmarked, og på steder rundt i byen vil der være aktiviteter. Ved aktiviteterne vil man kunne møde aktører i historiske dragter. Og Helsingør Bycenter bakker op om Sundtoldsmarked og fremviser blandt andet historiske dragter.

– Vi er utrolig glade for samarbejdet med Helsingør Handel og Helsingør Bycenter. Vi har i flere år arbejdet på visionen om at binde by, havn og slot sammen. Med samarbejdet her er vi godt på vej, siger Knud Thatt, der er frivillig.

– Vi vil gerne have, at folk oplever historien i byen, der hvor livet har udspillet sig. Med det historiske marked levendegør vi historien og formidler den bredt. Netop i denne uge er der mange veje ind til historien, og noget for enhver. Kom og oplev, lyder det fra museumschef Maibritt Bager.

Tilknyttede arrangementer
Til den 26. november
Udstilling „Øl, grød og brød – mad i Sundtoldstiden“ på Biblioteket Kulturværftet.
Den 24. august
Tingfinderleg i Helsingør Bycenter. Find Sundtoldstidens tabte sager.
Den 24. august kl. 17 Soldatermiddag i fæstningsområdet ved Kronborg Slot.
Arrangør og billetsalg: Kadetten.

Kommentarer

Lokal Avisen Nordsjælland

Lokal Avisen Nordsjælland