Kaj og Bente skriver hele tiden klosterhistorie

Klosterhistorie er en passion for Bente Thomsen og Kaj Madsen. Cistercienserklostre: – Det er ikke noget vi tjener på, tværimod har vi et st …


Klosterhistorie er en passion for Bente Thomsen og Kaj Madsen.

Cistercienserklostre: – Det er ikke noget vi tjener på, tværimod har vi et stort minus ud af det.

Sådan beskriver Bente Thomsen den passion hun deler sammen med sin mand Kaj Madsen. Sammen har Snekkersten-parret netop udgivet bogen „Sveriges cisternienser-klostre“, der helt passende blev præsenteret i Laxmandsalen i Karmelitteklostet i Helsingør.

Bag den flotte bog ligger to års arbejde, hvor parret har besøgt samtlige 14 steder i Sverige, hvor der er eller har været cisternienserklostre. Nogle steder har de besøgt flere gange, andre kun en enkelt. Det sidste som regel de steder, hvor der ikke længere er nogen spor tilbage fra klostrene.

Med bogen får man en praktisk guide til klostrene, og hvert kapitel afsluttes med praktiske oplysninger som hvor klostret ligger, hvordan adgangsforholdene er og hvornår det er åbent.

Bogen er også den første af sin art, der beskriver de svenske klostre siden 1933, så den har også en vis historisk og dokumentarisk værdi.

Det arbejde som Bente Thomsen og Kaj Madsen har lagt i bogen er ren „con amore“ fortæller Bente Thomsen. Det er passionen for og interessen i middelalderlige klostre, der driver værket, for det er altså ikke et emne, der generer et stort bogsalg. Bogen, der udgives på parrets eget forlag, har da også fået støtte fra Velux Fonden, Konsul George Jorck og hustru Emma Jorck’s Fond samt Letterstedtska föreningen i Stockholm for at financiere udgivelsen.

Det forhindrer dog ikke Bente og Kaj i et holde et tårnhøjt fagligt niveau.

Bente Thomsen er uddannet historiker, og gik for fire år siden på pension fra Gribskov Gymnasium.

Hun blev for alvor bidt af klosterhistorien da hun i en periode arbejdede som udstillingsleder på Esrum Kloster.

Siden har hun også fået gjort sin mand interesseret og sammen har de blandt andet skrevet flere bøger om Esrum Kloster og detss danske søsterklostre.

Bente Thomsen er fascineret af klostrene og især den påvikrning af de nordiske samfund, de har haft da de dukkede op i middelalderen.

Selv om Bente og Kaj fortsat vil interessere sig for klostre, så bliver den aktuelle bog den sidste, slår Bente fast. I en alder af henholdvis 70 og 84 har de ikke lyst til igen at bruge så lang tid på et projekt.

Bogen „Sveriges cisternienserklostre“ er udgivet på forlaget nkeret. Den kan købes hos boghandlerne i Helsingør, eller på forlagets hjemmeside ankeret.net..

Kommentarer

Lokal Avisen Nordsjælland

Lokal Avisen Nordsjælland