Værsgo: 8 dages gratis gadeteater i verdensklasse!

Nordens største internationale gadeteaterfestival går løs igen i slutningen af juli og starten af august. Det betyder 8 dages gratis gadetea …


Nordens største internationale gadeteaterfestival går løs igen i slutningen af juli og starten af august. Det betyder 8 dages gratis gadeteater i verdensklasse for alle i både Helsingør og Helsingborg.

Optræden: Hestepiger i galop gennem byen, verdensstjerne i værftshallerne, røg i køkkenregionerne, flyvende parringsleg, dobbelt-karikeret westernparodi, hår i alle afskygninger, legeplads for både børn og voksne: Passage festival har noget for alle aldre og tilbøjeligheder, fra morgen til aften.

– Langt de fleste af festivalens godt 200 forestillinger er gratis. Enkelte tager entré, men med et festivalpas for 150 kr. får én voksen + 2 børn gratis adgang til alle forestillinger.

Festivalen starter i Helsingborg, den 27.og 28. juli på byens gamle Oslokaj, der nu er omdannet til det kreative byfornyelsesområde Pixlapiren, hvor der hele weekenden er familie-forestillinger.

Åbning i Helsingør
I Helsingør er der for alvor sat teater på dagsordenen og det ruller igang onsdag den 31. juli kl. 21.30.

– Hér er der Danmarkspremiere på La Vita Nuova, af den italienske instruktør Romeo Castellucci. Ingen har præget de sidste 25 års europæiske teater som Castellucci, hvis seneste værk er skabt til gigantiske fabrikshaller som Hal 14 i Helsingør. På mange måder har værket rødder i den tid, hvor Helsingør Skibsværft endnu var aktivt. Men værkets tid er en anden, en fremtid, eller en tidløs lomme, hvor en lille gruppe profeter har samlet sig og reflekterer over den tid der var før og den tid der står foran dem. La vita nuova kan i Nordeuropa kun opleves på PASSAGE Festival, lyder det fra arrangørerne.

Kvindelige kunstnere med hår på brystet
På årets festival finder man bl.a. en række markante kvindelige kunstnere, debattører og aktivister, der alle fra 1.-3. august dels sætter kvinder og kvindelighed i det offentlige rum på dagsordenen, dels kradser i både synlige og usynlige skillelinjer og samfundsskel: mellem kønnene, mellem veganere og Trump-tilhængere, rige og fattige.

City Horses tager ret konkret fat i det sidste spørgsmål med en humoristisk dansegalop gennem byen, som en hyldest til verdens hestepiger, deres mod og styrke, mens Mpac sætter håret på alle måder til feministisk punk-cirkus i Hairy Tales, forklarer arrangør-kontoret.

Livet på samfundets kant
At der er forskel på os: på dem, der udelukkes, og de andre, dykker den franske kunstner Alix Denambride ned i med den stedsspecifikke monolog, De Ukendtes Jord. Kvinden X har levet hele sit liv på samfundets kant.

Da hun dør, begraves hun i de ukendtes grav. Nu vender hun tilbage. For nej, hun er ikke bedre tjent med at være død end levende, for selv i døden er der en skillelinje mellem de rige og de fattige.

X spilles af skuespiller Andrea Vagn Jensen, der i et intensivt samarbejde med Alix Denambride har overtaget rollen på dansk.

CAPITAL WOMEN af den franske kunstner Léa Dant (FR) er en række poetisk performances, skabt i samarbejde med en lokal gruppe kvinder. De udfordrer byernes maskuline rum med det kvindelige.

Det franske kunstnerkollektiv Luit leger også med forskydninger i det offentlige rum og med byens fiktive potentiale. Deres Black Market er en alternativ sortbørs, for alt det, der hverken kan købes eller sælges for penge: Dine inderste ønsker. Luits sorte marked foregår sent om aftenen i Helsingørs nordvest-kvarter. Man kan handle, kigge på og gå til og fra markedet som man ønsker.

Selvkritiske reflektioner i frisørsaloner i Helsingør
Passage går desuden i år i det selvkritiske hjørne: Kulturen, og i særdeleshed festivaler, har i stigende grad vist kulturens værdi for resten af samfundet, mens det er blevet svære og svære for den autonome og uafhængige kunst at legitimere sig.

Speak er en række samtaler, der finder sted i frisørsaloner og ledes af to markante profiler: den tysk-franske filosof Guillaume Paoli i samarbejde med den svenske aktivist og dramatiker America Vera-Zavala.

Forestillinger og program kan nærstuderes på www.passagefestival.nu

Kommentarer

Lokal Avisen Nordsjælland

Lokal Avisen Nordsjælland