”I do art, ergo I am – Hans Sandberg In Memoriam”

Den 16. august åbnes dørene på Marienlyst Slot i Helsingør til en særlig kunstudstilling: ”I do art, ergo I am – Hans Sandberg In Memoriam”. …


Den 16. august åbnes dørene på Marienlyst Slot i Helsingør til en særlig kunstudstilling: ”I do art, ergo I am – Hans Sandberg In Memoriam”.

KUNST: Udstillingen viser 80 tegninger af den afdøde Helsingørkunstner Hans Sandberg (1950-2016).

– Hans Sandberg led af skizofreni og levede et tilbagetrukket liv på Vapnagård, hvor han brugte megen tid som kunstner. Hans Sandberg levede for sin kunst og forbandt sig til verden gennem sin kunst – og værkerne er fyldt med dæmoner, surrealistiske hændelser og psykedeliske tankespor. De kredser ofte om psykiske problemstillinger som eksempelvis angst og det isolerede menneske, siger Pernille Harbo Caspersen, der er udstillingens kurator, kunstagent med ustillingsansvar og oven i købet bosiddende som nabo til Marienlyst Slot, hvor værkerne vises.

Ikke mange venner
Hans Sandberg der ville være fyldt 69 år i år, var i familie med parret Nina Hestbæk Petersen og Frans Petersen også fra Helsingør. Sandberg havde dog ikke mange venner og holdt sig på grund af sin sygdom oftest og helst for sig selv.

– Vi havde god kontakt til ham i mange år, men henimod slutningen trak han sig og vores familie-kontakt blev svagere. Efter hans død ordnede vi det praktiske og arvede Hans’ kunstværker, som vi nu lader udstille, siger Nina Hestbæk Petersen til Lokalavisen Nordsjælland.

– Jeg har som en af de få også været hjemme og besøge Hans privat, og det er også i det perspektiv, at familien og indehaverne af samlingen, Nina og Frans, for godt et år siden spurgte om jeg ville være kurator på udstillingen. Jeg sagde naturligvis ja tak, siger Pernille Harbo Caspersen, der er glad for at kunne få lov at udstille værkerne i Hans Sandbergs hjemby. – Og den 16. august kl. 17 åbner vi dørene på Marienlyst Slot til udstillingen ”I do art, ergo I am – Hans Sandberg In Memoriam”.

Også Mia-Nelle fra Vapnagård
– Vi har samtidig den store glæde at udstille værker af kunstneren Mia-Nelle Drøschler, der er uddannet på Fine Art Goldsmiths i London. Mia-Nelle Drøschler er ligeledes vokset op på Vapnagård, og i sine værker iscenesætter hun typisk sig selv i et psykologisk billedrum, som refererer til hendes mors sindslidelse, paranoid skizofreni, en sygdom hun skulle forholde sig til hele livet, siger Pernille Harbo Caspersen.

Ønsker fokus på psykiske lidelser
Med udstillingen følger et ønske om at støtte op omkring en af-stigmatisering af psykisk lidelse.

– Vi håber, at udstillingen kan være med til at udvide og skærpe vores blik for en mere mangfoldig forståelse af verden. Med opbakning fra Center for Særlig Social Indsats og Center for Sundhed og Omsorg i Helsingør Kommune er der i løbet af udstillingen planlagt et parallelt program, der vil udforske feltet mellem kultur og sundhed med en række åbne talks og workshops, siger hun. Man kan på facebook tilmelde sig arrangementerne. De er iøvrigt gratis at deltage i.

Kunstudstillingen med Hans Sandberg kan opleves på Marienlyst Slot fra 16. august til 8. september. Udstillingen og de sideløbende aktiviteter kan følges på Facebook/ ARTTalk og har firmaet Montana Møbler som sponsor.

Kommentarer

Lokal Avisen Nordsjælland

Lokal Avisen Nordsjælland