Rovfugle til broindvielse

Forleden fik ænder, måger, skader og duer på Vapnagård i Helsingør en ordentlig forskrækkelse. Luften over og stierne omkring det grønne omr …


Forleden fik ænder, måger, skader og duer på Vapnagård i Helsingør en ordentlig forskrækkelse. Luften over og stierne omkring det grønne område ved søen midt i den store bebyggelse var pludselig fyldt med rovfugle og glade mennesker med en øl, et glas vin eller en vand i hånden.

Fugle: Vapnagårds nye bro og den lille park omkring søen skulle genindvies efter et halvt års hårdt arbejde.

Søen og det grønne område på Vapnagård har i den seneste tid været gennem en større forskønnelse. Der er tyndet ud blandt de høje træer, plantet nyt og så er den gamle hvide bro efter næsten et kvart århundrede blevet skiftet ud med en ny af slagsen.

Søprojektet blev vedtaget af Vapnagårds beboere sidste år, og undervejs har søen været tømt for vand, gravet ud og fået nye brinker. De sidste ugers kraftige regn har næsten fyldt søen helt op igen, og i onsdags kunne Vapnagårds formand, Anje Holmstad, indvie broen og søen.

– Denne bro en nødvendig bro, fortalte Anje Holmstad de mange fremmødte beboere, ansatte og håndværkere, der har været med til at bygge bro, rense sø og renovere park.

– Ikke bare nice-to-have, men nødvendig, når vi skal prale og vise omverdenen, at Vapnagård er en værdig og ressourcestærk del af Helsingør. Broen er et vartegn for en af byens mest varierede og fællesskabs-skabende kvarterer, og søen og det grønne omkring den er en oase, hvor beboere og besøgende kan finde ro og fred i hverdagen, lød det fra formanden.

Med disse og andre ord erklærede Anje Holmstad, Rytterbroen II for åben og overdrog saksen til fem-årige Lauge, der herefter klippede broens røde bånd.

Falkonershow
Efter broindvielsen var der falkonershow. Firmaet falkonertjensten.dk, der jævnligt er på Vapnagård for at holde styr på bestanden af måger og andre fugle, var på besøg med både en falk, en høg og ikke mindst en havørn.

Det blev til opvisning med falk og høg, men det var den unge Stellers havørn, der fik mest opmærksomhed. Stellers havørnen, der egentlig stammer fra det nordøstlige Asien er verdens tungeste ørneart og med sit dramatiske næb og store kløer er den et imponerende syn.

Beboerne på Vapnagård fik lov til at komme helt tæt på med kameraer og enkelte heldige fik lov til at have ørnen på armen og mærke, hvor tung sådan en karl egentlig er.

Parken omkring søen på Vapnagaard forventes helt færdig i løbet af en uge eller to, og herefter der adgang for alle. Selv om der er ænder og ællinger i søen, så bedes man ikke fodre.

Der er rigeligt naturligt mad i søen til ænderne. Når man fodrer unødvendigt med brød i en sø, kan det medføre miljøproblemer som for stor algeproduktion, iltsvind og en skæv balance i dyrelivet i og omkring søen.

Kommentarer

Lokal Avisen Nordsjælland

Lokal Avisen Nordsjælland