Joel Illerhag giver den gamle kontrabas en helt ny lyd

Med 39 nye strenge, 3d-design og elektromagneter har musikeren Joel Illerhag skabt et helt nyt instrument ud fra den gamle kontrabas. MUSIK: …


Med 39 nye strenge, 3d-design og elektromagneter har musikeren Joel Illerhag skabt et helt nyt instrument ud fra den gamle kontrabas.

MUSIK: – Kontrabassen har jo ikke udviklet sig de seneste mange år, slår Joel Illerhag fast.

Vi står i hans lille værksted i centrum af Helsingør, og midt i lokalet står noget, der godt kunne minde om en kontrabas, hvilken den både er, og slet ikke er.

33-årige Joel Illerhag er nemlig godt i gang med bogstaveligt talt at give det hæderkronede gamle instrument en helt ny lyd.

En normal kontrabas har fire strenge. Joel Illerhags musikalske fornyelse er at tilføje hele 39 understrenge, 3d-design og elektromagneter. Resultatet er et helt nyt instrument med en langt større klangbund og variation end den klassiske kontrabas.

Ros fra Marilyn Mazur
Joel Illerhag har netop afsluttet sin uddannelse på Rytmisk Musikkonservatorium. Og det var med en koncert, hvor Jhan spillede på sit nye instrument i samspil med fløjte og trommer.

– Koncerten gik mere end godt, fortæller Joel Illerhag, der netop har været til møde med censorerne. En af dem var den verdenskendte danske percussionist Marilyn Mazur – kendt fra Miles Davis’ orkester – , og for Joel var det en ekstra glæde, at hun roste hans instrument og musik for at være meget innovativ og inspirerende.

Marilyn Mazur og hendes måde at udtrykke sig på er nemlig et af Joels musikalske forbilleder.

Svenskfødte Joel er vokset op i et skovområde ved Varberg på vestkysten og er præget af såvel den svenske folkemusik som jazzen.

Det sidste kom helt naturligt, da han begyndte i den kommunale musikskole.

Hjemme i Helsingør
Joel har spillet klaver og også basguitar, som han i dag betegner som et rigtig kedeligt instrument, men det blev kontrabassen og dens mange muligheder, der fangede ham.

Joel Illerhag har boet i Danmark siden 2007. De sidste to år har han sammen med sin danske kone Sandra og sønnen Ingvald boet i Helsingør, og her har han fundet sig til rette.

– Jeg tror, at jeg har boet 14 forskellige steder, da jeg var i København, men her føler jeg mig virkelig hjemme, siger Joel.

Det er ikke kun kystområdet, der trækker, men også skovene, hvor især Teglstrup Hegn besøges flittigt.

Med nye klange, 3d-design, karbonfiber og elektromagneter, der gør det muligt at styre instrumentet fra en computer får den gamle kontrabas en nærmest science-fiction-agtig genfødsel.

Det var i december 2017 at Joel begyndte på udviklingen af ahvad han har døbt „The Swedish Bass harp.“

Flere klange til folkemusik
Som navnet antyder, så var grundideen at skabe at instrument, der kunne tilføre den klassiske svenske folkemusik lidt flere klange. Inspirationen kommer fra den svenske nyckelharpa, men også den norske Hardangerfele, samt ikke mindst instrumentet sarangien, som Joel Illerhag lærte bedre at kende på musikalsk inspirationsrejse til Pakistan.

Han mener nemlig at der er oplagt slægtsskab mellem den østlige og den nordiske folkemusik, og at man ved at få flere klange, som i Østen, kan give folkemusikken et større lydbillede.

Det er dog lettere sagt end gjort, at omsætte tankerne til et helt nyt instrument.

Den første udgave af „The Swedish harp Bass“ var færdig i juni sidste år, men Joel Illerhag har videreudviklet bassen til en variant med ni strenge.

Musikeren Joel Illerhag har da også været nødt til at bruge meget tid på teknik – ikke mindst som 3d-designer.

Giftig røg
Med YouTube-videoer er han blevet selvlært og har så på den hårde måde lært at bygge sin instrument, og måttet rette fejl på fejl.

For eksempel ved at skabe det rette karbonfiber-skrog, der skal sikre at klangen bliver den rigtige. De første to gange revnede materialet, mens det var ved at blive vakuumbehandlet, men tredje gang lykkedes det.

De otte elektromagneter, der forbinder instrumentet med en computer virkede fint fra start, bortset fra, at de begyndte at udvikle giftig røg, fordi de afgav for meget varme. Også det problem blev rettet.

Søger komponister
Efter at have bestået sin eksamen går Joel Illerhag nu igang med at udbrede kundskabet til sit nye instrument. Han har allerede komponeret nye musik til det, og det fortsætter han med. Han håber dog også, at andre vil begynde at komponere musik til „The Swedish Bass Harp.“

I Helsingør har man faktisk allerede kunnet opleve den nye bas. Da der var Click-festival deltog Joel Illerhag nemlig med et audiovisuelt projekt.

Når der er Kulturnat i Helsingør den 27. september kan man møde Joel og hans instrument til en koncert i smøgen ved Stengade 31, lige ved siden af Nichen.

Joel Illerhag har allerede fået flere forespørgsler på sit nye instrument, så det kan være at han også får lidt arbejde som bas-producent. Arbejdet med at udvikle den rigtige bas har også givet ham en teknisk viden som 3d-designer, som Joel også håber at kunne bruge i andre sammenhænge, selv det stadig er musikken, der er det vigtigste.

På YouTube kan man se denne video, hvor Joel Illerhag fortæller mere om „The Swedish Bass Harp“: www.youtube.com/watch?v=Ix-wXtcKzWI.

Kommentarer

Lokal Avisen Nordsjælland

Lokal Avisen Nordsjælland