Sådan overlever du det næste sundhedsråd – en bog af læge Ida Donkin fra Humlebæk

Hvad gør du, når du bliver syg? Ringer du til lægen straks, eller går du på Google og Netdoktor eller en særlig facebook-gruppe for at søge …


Hvad gør du, når du bliver syg? Ringer du til lægen straks, eller går du på Google og Netdoktor eller en særlig facebook-gruppe for at søge efter svar og hjælp? Eller er du typen der venter og håber, at problemet går over af sig selv?

Ny bog: En helt ny bog – en gammeldags bog, ja! – vil lære os hvordan vi begår os klogest i sundhedsjunglen. For i den tid vi lever i vrimler med fup og fakta, når det gælder sundhedsråd.

Den 33-årige læge Ida Donkin fra Humlebæk har på forlaget Lindhardt & Ringhof netop udsendt bogen „Sygt eller sundt – sådan overlever du det næste sundhedsråd“, og i den guider hun læseren mellem fup og fakta i tidens virvar af lokkende men farlige sundhedsråd.

Ida Donkin er udover læge, PhD i Sundhedsformidling og aktiv i Foreningen Læger Formidler, hvor hun arbejder med sundheds- og videnskabsformidling.

Hun er også vært på Heartbeats’ podcastserie, Sundhedsjunglen.

De halve sandheders holdeplads
– Vi har ret til vores egne meninger, men ikke vores egne fakta, og i stedet for at stræbe efter sundhed bør vi stræbe efter sund fornuft.

Når vi googler emner som sygdom og sundhed, er der stor risiko for, at vi støder på halve sandheder, pseudovidenskab og manipulerede fakta fra firmaer med kommercielle interesser i vores helbred.

– Konsekvensen er uhensigtsmæssige valg af behandling og en livsstil, der kan være skadelige for vores helbred – og i yderste konsekvens have døden til følge, siger Ida Donkin.

I „Sygt eller sundt“ gør hun op med blandt andet ’fake news’ indenfor sundhedsformidlingen, modefænomener indenfor nutidens sundheds-dyrkelse samt ikke-evidens-baserede behandlingsformer. Den ikke videnskabeligt dokumenterede behandling.

Mange tankevækkende eksempler
Humlebæk-lægen viser med udgangspunkt i en lang række cases, hvordan farlige sundhedsråd kan få fatale konsekvenser.

Hun forklarer for eksempel, hvorfor man bør sige ja til vaccinationer, holde op med at tro på alternative behandlinger, der kan kurere hvad som helst – og hvorfor man sagtens kan droppe juicekuren, og alligevel leve et langt og sundt liv.

„Sygt eller sundt – sådan overlever du det næste sundhedsråd“ giver i et letlæst, klart og præcist sprog både fakta og gode råd, der kan ruste læseren i diskussionen om den nyeste mirakelkur – og lære hvordan man vurderer og forholder sig kritisk til alternative behandlinger og tvivlsomme sundhedsråd.

Nogle af bogens inspirerende kapiteloverskrifter lyder:
Hvad er sandt, og hvad er sundt?
Når kendte agerer sundhedsguruer
Da dr. Google overtog patienterne
Lægens død – de alternatives brød.

Fakta

  • Ida Donkin (f. 1986), er læge og ph.d.
  • Er vokset op i Helsingør og har gået på Helsingør Lilleskole.
  • Sidder i bestyrelsen i den frivillige forening Læger Formidler (www.laegerformidler.dk), hvori læger laver letforståelig og relaterbar informationsmateriale om sundhed og sygdom til distribution på sociale medier.
  • Hun er vært på podcasten Sundhedsjunglen (udgives hos Heartbeats).
  • Bor med Peter i Humlebæk, og sammen har de børnene Eva på 1 år og Ellen på 3 år.
  • Fakta om bogen: „Sygt eller sundt – sådan overlever du det næste sundhedsråd“ af Ida Donkin er på 240 sider med register og kildehenvisninger, og koster 249 kr.

Kommentarer

Lokal Avisen Nordsjælland

Lokal Avisen Nordsjælland