De brænder for bøgernes verden

Det er 35 år siden Torben Lamberth etablerede sit eget forlag, og 25 år siden hustruen Lena Lamberth valgte at gå ind i virksomheden på fuld …


Det er 35 år siden Torben Lamberth etablerede sit eget forlag, og 25 år siden hustruen Lena Lamberth valgte at gå ind i virksomheden på fuld tid.

ESPERGÆRDE: Det var en fælles interesse for bøger, der førte til, at Torben og Lenas veje krydsede hinanden for 27 år siden.

Begge havde lagt billet ind på at købe et brugt reprokamera af en fælles kollega, som arbejdede indenfor forlagsverdenen.

– Jeg ved ikke, om det var med vilje, han førte os sammen, men det endte med, at vi hver især købte en halvpart, og så var løbet kørt.

I starten freelancede jeg lidt for Torben, men der gik ikke så lang tid, før vi besluttede, at jeg lige så godt kunne blive en del af foretagendet, fortæller Lena Lamberth, 59 år, som er uddannet grafiker og også har en uddannelse som boghandler bag sig.

Flyttede til Espergærde
Nogenlunde samtidig blev parret enige om at gifte sig og flyttede til Espergærde, hvor de har boet i 26 år.

Valget faldt på den charmerende tolængede ejendom fra 1700-tallet på Hovvej 43 i Espergærde, som oprindelig har hørt ind under Krogerup Gods, og blev opført som en skole for bønderbørn, hvorfra der også blev drevet landbrug. Her var der den fornødne plads til at indrette sig privat og til at drive forlag fra.

– Vi har brug for ret meget plads. I starten havde vi selv ekspedition af papirvarer, det har vi ikke længere, fortæller Torben Lamberth, som fornylig har rundet 60 år.

Lå lige for
For Torben Lamberth, som har en økonomiuddannelse bag sig og varetager forlagets forretningsmæssige anliggender, var det et nærliggende valg, da han ti år forinden, besluttede sig for at etablere sit eget forlag.

Som sin hustru er Torben Lamberth også vokset op i branchen, hans far, drev boghandel på Amager.

– Jeg læste økonomi på handelshøjsskolen, og vidste at jeg ville starte mit eget . At det lige blev bogbranchen skyldes, at jeg er vokset op med bøger, fortæller Torben Lamberth.

Mere end 3000 titler
En af de første bøger der blev udgivet på Lamberths Forlag, var en lokalhistorisk bog om Amager og “Halleys Komet”. I starten var forlagets kendetegn da også historiske bøger, foruden gavebøger og populære fagbøger. Senere blev det kunst-, undervisnings- og børnebøger. Gennem årene er det blevet til mange flere. Mere end 3000 titler på 35 år. Der bliver cirka udgivet 100 nye titler om året. Især børnebøgerne tegner sig for en stor andel af udgivelserne.

– Vi startede med fagbøger, men siden slutningen af 90’erne har vi primært været et børnebogsforlag, herunder udgivet en stor andel af billedbøger, fortæller Torben Lamberth.

Samarbejde med Scherfigs slægtninge
Forlaget tæller tilsammen seks faste medarbejdere foruden studentermedhjælpere.

– Jeg vil tro, at vi har haft mere end 30 unge mennesker fra lokalområdet, som har arbejdet for os, fortæller Torben Lamberth.

Forlaget sælger bøger til biblioteker og boghandlere landet over og er kendt for at udgive bøger af høj kvalitet . Blandt andre har Torben og Lena Lamberth et samarbejde med slægtningene til den kendte afdøde kunstner Hans Scherfig .

– Samarbejdet med Scherfigs slægtninge er unikt. Vi er de eneste, der i princippet har ret til at producere Scherfigbilleder.Det er stadig familien, der har ophavsretten, fortæller Torben Lamberth.

Skagenskunstnere og mumitrolde
Forlaget har også et museumssamarbejde, som blandt andre involverer Skagenskunstnerne, Oluf Høst, Sylvester, kunsteren bag mumi-troldene og senest den svenske kunstner Carl Larsson. Et samarbejde der er oparbejdet støt og roligt gennem årene. Derudover står forlaget også bag flere kunstbøger, som Lena Lamberth har udarbejdet.

Vælger bøger sammen
Parret deltager jævnligt i forskellige messer, op til seks om året, hvor de blandt andet opkøber rettigheder til at trykke bøger.

– Vi var med i den første store danske bogmesse i sin tid, før de store forlag dukkede op, fortæller Torben Lamberth.

Som regel udgiver forlaget bøger, der har været udgivet i forvejen på et andet sprog. Udover grafiker fungerer Lena Lamberth også som bogoversætter, og mester flere sprog heriblandt engelsk, fransk tysk og svensk. Hun har oversat langt over 1000 bøger.

Parret har en særlig tryktest, som går ud på, at de tager fælles beslutninger om de bøger, forlaget udgiver.

– Vi vælger altid de bøger, vi gerne vil udgive sammen. Det er et filter, at vi skal være enige, fortæller Lena Lamberth.

Stor arbejdsglæde
Lamberth har også en omfattende produktion af postkort, billedkalendere, plakater, litografier med naturmotiver og museumsartikler.

Selv om der er tale om et langt arbejdsliv indenfor samme branche, er arbejdsglæden stadig i top.

– Det er et dejligt og givende arbejde. Jeg er så heldig at se mange smukke ting i løbet af en arbejdsdag, siger Lena Lamberth.

– Jeg kan ikke forestille mig noget bedre at lave, siger Torben Lamberth.

Tirsdag den 4. juni fra klokken 14-17 bliver forlagets første 35 år fejret. Det sker med en åben reception for kollegaer og forretningsforbindelser.

Kommentarer

Lokal Avisen Nordsjælland

Lokal Avisen Nordsjælland