“Elsk dig selv – drop tanken om at skulle være perfekt”

Den tidligere radio- og tv-vært Anja Steensig, Helsingør, har lagt sit liv om efter en depression og stress. PORTRÆT: – Jeg skulle jo vise, …


Den tidligere radio- og tv-vært Anja Steensig, Helsingør, har lagt sit liv om efter en depression og stress.

PORTRÆT: – Jeg skulle jo vise, at jeg var dygtig, at jeg havde styr på tingene, at jeg fremstod perfekt, sådan som mediebilledet fremstillede mig. Så jeg havde ikke tid til mine børn, min mand og da slet ikke til mig selv. Som så utroligt mange andre havde jeg fået indrettet et liv, hvor jeg hele tiden gik på kompromis med dét, der var vigtigt for mig.

„Den perfekte opskrift på både stress og depression“, siger Anja Steensig om den livssituation, der for nogle år siden kom til at vende op og ned på hendes liv og har sendt hende ud på en åndelig rejse.

Foredrag om kærlighed
Anja Steensig, tidligere tv-vært i DR-Sporten, Go’ Aften Danmark, Anja og B.S. på afveje, Roomservice og flere andre kendte tv-programmer, blev for nogle år siden ramt af en depression, der fik hende til at bremse op og omlægge sit liv radikalt.

I dag beskæftiger hun sig med noget helt andet. Hun holder blandt andet foredrag i ind- og udland om kærlighed. Om at holde om sig selv og acceptere os selv, som vi er og droppe tanken om altid at skulle fremstå perfekt og fejlfri. Steensig er blevet rejsende i formidlingen af kærlighed og ikke mindst kærligheden til os selv.

Den 23. maj udkommer den bog, som Steensig har skrevet efter sin tur i livets tumbler. Hun kalder den en trøstebog, “En lille bog til mørke dage – trøst i tro og kærlighed”.

Overvældende oplevelse
– Depressionen efterlod mig sådan, som alle livskriser gør, med alle forsvarsværker nede og uden kræfter og overskud til at “gemme” sig bag noget.

– Da jeg efter seks-syv måneder kom ud på den anden side af depressionen, var det en overvældende oplevelse ikke at have noget at gemme mig bag. Men samme situation betød også, at jeg pludselig havde fået adgang til et nyt sted i mig selv. Et sted, jeg bestemt ikke har lyst til at lukke for igen, siger Anja Steensig, der efter at have boet med mand og børn i Espergærde i 15 år netop er flyttet til Helsingør med hele familien.

Netop fordi den tidligere tv-vært huskes for noget helt andet, synes hun, at det er vigtigt at fortælle, hvordan hun har ændret retning og hvad den nye kurs betyder for hende.

Åbenbaringen
– En livskrise kan også bringe gaver med sig, når man er kommet igennem. Helt specifikt fik jeg den gave, i form af en usædvanlig stærk oplevelse af kærlighed. Den åbenbarede sig en kold morgen, hvor jeg kom gående ved Nørreport Station. Det var som om, der gled et slør fra mine øjne. Alle de mennesker, jeg så omkring mig, så så smukke ud og jeg følte en så dyb kærlighed for alle.

Hvad enten det var Hus Forbi-sælgeren eller de små børnehavebørn på tur. Jeg følte en så dyb omsorg. Åbenbaringen varede i nogle øjeblikke, men der var et nyt sted i mig, som jeg fik adgang til og som gjorde det muligt for mig at se alle mennesker gennem mit hjerte. Det kan jeg stadigvæk. Det betyder ikke, at jeg kan lide alle. Nogle mennesker kan virkelig skræmme mig og gøre mig vred. Men at se kærligheden i alle, det har ændret mit liv.

Om trøstebogen
Oplevelsen den vintermorgen på Nørreport Station har ændret Anja Steensigs liv og hendes lille “trøstebog” er skrevet fra det nye sted, hun befinder sig. Det er et sted, hvor forbindelsen til Gud og til den medmenneskelige kærlighed er centrum i alt. Bogen skal minde os om, at vi aldrig er alene og at vi er elsket, præcis som vi er.

– Jeg skelner mellem tro og religiøsitet. Jeg er dybt forbundet til Gud og til kærlighedsbudskabet, men ikke til kirken. Min tro begrænser sig ikke til de formelle kasser, der skiller os ad i religioner. Min tro er kærlighed, siger Anja Steensig.

Hun mener, at mange mennesker kunne have glæde af at elske sig selv noget mere.

– Vi lever i en tid, hvor perfektionisme og præstationskultur stortrives. Vi måler hele tiden os selv op mod andre. Ingen tør være sårbare. Ingen tør vise sine svage sider. Det er, som om ånden er blevet koblet af.

Anja Steensigs bog “En lille bog til mørke dage – Trøst i Tro og kærlighed” er i handlen fra den 23. maj hos Soulbooks i København, på Saxo.com og på mail@anjasteensig.dk

Kommentarer

Lokal Avisen Nordsjælland

Lokal Avisen Nordsjælland