Borgmestre elsker en dronningerunde

Snart kommer dronning Margrethe. Benedikte Kiær glæder sig og håber på godt vejr. VELKOMST: Selv de bedste planer kan blive lagt ned, hvis v …


Snart kommer dronning Margrethe. Benedikte Kiær glæder sig og håber på godt vejr.

VELKOMST: Selv de bedste planer kan blive lagt ned, hvis vejret spiller op. Det har borgmester Benedikte Kiær oplevet flere gange med Kongeskibet Dannebrogs forårsanløb i Helsingør, hvor dronning Margrethe har måtte skuffe de ventende helsingoranere, fordi det ikke kunne lade sig gøre at sejle Dannebrog ind i havnen og lægge til ved Kongekajen.

Fredag den 3. maj er det planen, at kongeskibet i år skal til Helsingør. Benedikte Kiær vil som sædvanligt have lidt kriller i kroppen ved den lejlighed.

– Det er jo sådan en festlig tradition, hvor man tydeligt ser koblingen mellem Helsingør og kongehuset. Det er en god forårsbebuder. Men jeg kan godt få sommerfugle i maven. For hvordan er vejret, siger Benedikte Kiær.

Fem gange har det været på Kiærs borgmester-vagt, at Dannebrog-anløbet har været planlagt. Men ved to ud af de fem anløb har kongeskibet måttet opgive at lægge til kaj i Helsingør Havn.

– To ud af fem gange er jo faktisk lidt voldsomt. Så vi håber på godt vejr i år, så kongeskibet ikke skal sejle videre. Der er jo rigtigt mange borgere med deres børn og børnebørn, der glæder sig til at hilse på dronningne og råbe hurra for hende den dag. Jeg sætter også stor pris på denne tradition, og jeg er sikker på, at det har mine forgængere også gjort, siger Benedikte Kiær.

Helt særlig begivenhed
Den konservative politiker Per Tærsbøl er en af de helsinoranere, som har trykket dronning Margrethe i hånden flest gange. Tærsbøl var Helsingør-borgmester i 16 år og modtog kongeskibet år efter år.

– Det er en herlig tradition, at Kongeskibet kommer her, og dronningen går i land. Det betyder bestemt noget for Helsingør. Det er sådan noget, man ser frem til som borgmester. Det er en begivenhed, som er helt særlig. Og der står jo altid mange mennesker på Wiibroes Plads og glæder sig til at byde dronning Margrethe velkommen til Helsingør, forklarer Per Tærsbøl.

Royal reprimande
Netop folkemængden på Wiibroes Plads betød ved et forårs-anløb af Kongeskibet Dannebrog, at Tærsbøl modtog en hyggelig reprimande fra dronning Margrethe. Helsingør-borgmesteren kom nemlig til at vende ryggen til majestæten.

– Jeg var gået ud til folk på pladsen for at udbringe et nifoldigt hurra. Jeg stod der og dirigerede hurraerne. Da jeg gik tilbage til Margrethe, smilede hun til mig og forklarede, at man vender altså ikke ryggen til de mennesker, man råber hurra for. Og det havde hun jo ret i, griner Per Tærsbøl.

Træsko eller ej
Igennem Tærsbøls borgmester-år er der lagt mærke til hans valg af fodtøj ved den slags lejligheder. Tærsbøl foretrak jo at have træsko på, men det fodtøj gik rent bogstaveligt ikke, når regentparret kom.

– Min kone sagde, at jeg kunne altså ikke være bekendt at have træsko på over for dronningen. Så jeg tog pæne sko på, når kongeskibet kom. Men så råbte folk på kajen efter mig og mente, at det var noget pjat, og jeg bare skulle have beholdt træskoene på… Ved et sejlads-arrangement i Hornbæk på et tidspunkt grinede Prins Henrik, der jo var virkelig charmerende, og sagde, at ‘nu har han træsko på’, forklarer Per Tærsbøl.

Han er i øvrigt næsten jævnaldrende med dronning Margrethe, der lige er fyldt 79. Det gør Tærsbøl selv om nogle måneder.

Kommentarer

Lokal Avisen Nordsjælland

Lokal Avisen Nordsjælland