“Man skal ikke være bange for at vælge forkert”

24-årige Aleksandra Sonn valgte at droppe ud af HF og tage en læreplads som maler. – Jeg kunne mærke, at det ikke var den rette hylde, jeg v …


24-årige Aleksandra Sonn valgte at droppe ud af HF og tage en læreplads som maler. – Jeg kunne mærke, at det ikke var den rette hylde, jeg var landet på, fortæller Aleksandra Kærmark Sonn.

HELSINGØR: Der er kun tre måneder tilbage, før Aleksandra Kærmark Sonn kan kalde sig selv for malersvend. Det var ellers ikke et fag, hun havde forestillet sig, hun ville uddanne sig indenfor, da hun forlod folkeskolen.

– Jeg har altid gerne villet læse til pædagog. Jeg var også i praktik i børnehave- og vuggestue i folkeskolen. Der var også mange af mine veninder, der var overraskede over, at jeg gik i lære som maler i stedet for at læse til pædagog, fortæller hun.

Et halv år før hun skulle til afsluttende eksamen valgte hun at droppe HF-studiet.

– Jeg løb lidt sur i det og kunne mærke, at det ikke var den rette hylde, jeg var landet på.

Tøvede lidt
Det førte til, at Aleksandra Kærmark Sonn havde en snak med sin far Claus Kærmark, der arbejder som selvstændig maler og begyndte at undersøge, hvilke muligheder der var for at tage en erhvervsuddannelse.

– Jeg har altid interesseret mig for erhvervsuddannelser, men jeg var lidt tøvende, og turde ikke tage skridtet, da min far jo er maler, og jeg helst ikke ville have, at andre skulle tro, jeg fik noget forærende, fortæller hun.

Alsidigt arbejde
Efter en praktikperiode, takkede hun ja til en læreplads i sin fars virksomhed, Malerfirmaet Kærmark, som har adresse i Helsingør.

– Det fungerer fint. Vi har været gode til at skille det private og arbejdsmæssige ad. Aftalen er, at når vi er på arbejde, arbejder jeg på lige vilkår med alle andre, når vi er hjemme er vi far og datter.

Aleksandra Kærmark Sonn trives med jobbet som maler. Et af de store plusser ved faget er alsidigheden.

– Fordelen er, at man ikke har en fast arbejdsplads, men kommer ud og ser noget nyt. Vi kommer både hos herr og fru Jensen og er ude på store fabrikker og pladser for at udføre maleropgaver. Det kan jeg rigtig godt lide.

Aleksandra Kærmark Sonn er også glad for arbejdstiderne som maler.

– Jeg møder ind klokken 07 og har fri ved en 15.-15.30 tiden. Det føles som om, man har mere fritid.

Blevet lettere fysisk
Malerfirmaet Kærmark har seks ansatte, fordelt med lige mange kvinder og mænd.

– Indenfor de seneste fem-ti år er der kommet flere kvinder indenfor faget. Men der er stadigvæk en forholdsvis mandepræget verden. Særligt i starten, inden jeg lærte teknikken, og hvordan man bedst skåner ryg og skuldre med de bedste arbejdsstillinger, kunne jeg også godt mærke, at malerfaget stiller krav til fysikken. Men det er blevet meget lettere, selv om der ind imellem er arbejdsopgaver, der er mere fysisk krævende end andre.

Det er ok at være i tvivl
Selv ser hun flere fordele ved at være kvinde i malerfaget.

– Uden at ville generalisere og sige, at det kun er kvinder, der er gode til det, er der mange malermestre, der har erfaring med, at kvinder er gode til den sidste finish og er gode til at se, hvordan gør vi det her pænest. På nogle punkter er vi nok også mere omhyggelige. Og på andre punkter har mændene en fordel.

For Aleksandra Kærmark Sonn har vejen til malerfaget lært hende, at man ikke skal være bange for at være i tvivl og tage en ny beslutning. Et råd hun gerne vil give videre til andre unge.

– Man skal ikke være bange for at vælge forkert. Der er altid mulighed for at prøve noget andet.

Vil gerne inspirere andre
Aleksandra Kærmark Sonn vil gerne i kraft af sin egen erfaring slå et slag for erhvervsuddannelserne.

– Det er jeg stor fortaler for. Det handler om at springe ud i det, om det så er maler-, vvs- eller tømrerfaget. Man skal ikke være bange for at vælge en håndværksmæssig uddannelse, heller ikke som kvinde.

Selv er hun den eneste blandt veninderne, der har valgt en håndværksmæssig uddannelse.

– De fleste af mine veninder læser til fag som sygeplejerkse, pædagog eller fysioterapeut.

Den 24-årige lærling bor i en lejlighed på Vapnagård sammen med sin hustru Julie Kærmark Sonn, som er uddannet og arbejder som tømrer.

En af fremtidsplanerne lyder på at blive selvstændig malermester.

– Jeg har talt med min far om at overtage virksomheden, når han på et eller andet tidspunkt går på pension, fortæller hun.

Aleksandra Kærmark Sonn har også en lillesøster. Hun læser til sygeplejerske.

Kommentarer

Lokal Avisen Nordsjælland

Lokal Avisen Nordsjælland