Mød Inka-Inge fra Espergærde

Inge Schjellerup drager årligt til nogle af Perus dybeste skove og udforsker gamle ruiner. For nylig gjorde hun et enestående fund. PORTRÆT: …


Inge Schjellerup drager årligt til nogle af Perus dybeste skove og udforsker gamle ruiner. For nylig gjorde hun et enestående fund.

PORTRÆT: Når man møder Inge Schjellerup i sin villa i Espergærde er det umiddelbart svært at forestille sig, at hun hvert år drager som ekspeditionsleder ind i Perus skyskove og udforsker skjulte ruiner fra gamle indianerstammer.

For umiddelbart er der ikke meget Indiana Jones over Inge Schjellerup, men tag ikke fejl. det er ikke for ingenting, at hun har fået tilnavnene indiana-Inge og Inka-Inge. For hun er en særdeles erfaren arkæolog og opdagelsesrejsende.

Hvert år drager hun dybt ind i Perus skyskove. Hun har blandt andet fået hædersbevisninger for sit arbejde og fået to planter opkaldt efter sig.

Skyskovens hemmeligheder
De seneste fem år er Inge Schjellerups ekspeditioner gået til området Posic. Et område med skyskov på Andesbjergenes østlige skrænter.

Første gang drog hun ud for at lede efter ruinerne af et Inka-samfund. Dem fandt hun, og det gav vidnesbyrd om, hvor Inkarigets grænse gik.

Men Inge Schellerup fandt langt mere end det.

Først opdagede hun ruiner fra et samfund, der herskede før inkaerne, nemlig Chachapoya-kulturen.

Men ikke nok med det. Mellem de to ruinområder, gjorde inge Schjellerups ekspedition et enestående fund. De fandt potteskår og så fandt de nogle store sten med nogle besynderlige tegninger på.

– Sådan nogle har man aldrig set før. Det er fuldstændigt nyt og ukendt. Måske har der boet nogle stammefolk i området før Chachapoyaerne, men msn ved det ikke. Jeg håber på, at vi kan få foretaget en kulstof 14-prøve, så vi kan få dateret dem, fortæller Inge Schjellerup med begejstring i stemmen.

Rigtig opdagelsesrejsende
I en tid, hvor opdagelsesrejsende lyder som noget fra fortiden, føler Inge Schjellerup stadig, at hun drager ud i uudforskede områder, når hun tager til Peru.

– Jeg trænger ind i områder, sim ingen har trængt ind i før. Det føles bestemt som en rigtig opdagelsesrejse.

Inge Schjellerup fortæller, hvordan hun bruger rigsarkiverne i Lima som grundlag for sine ekspeditioner. Hun samarbejder desuden med to universiteter, så når hun drager afsted, er hun gerne i spidsen for en gruppe på 8-10 mand. Turene kræver meget forberedelse. Der skal lejes heste og muldyr og nogle, der ved hvordan man pakker en hest, så den kan gå gennem brusende floder, uden at miste fodfæste eller bagage.

Inge Schjellerups ekspeditioner finansieres typisk af fonde. Hun er tilknyttet Nationalmuseet, men har selv skaffet finansiering til alle sine ture.

Det skyldes blandt andet, at hun ud over de arkæologiske undersøgelser, også bruger ekspeditionernes opdagelser til at informere om, hvad der sker med området, blandt andet når folk rænger ned fra højlandet og begynder at fælde skovene.

Kommentarer

Lokal Avisen Nordsjælland

Lokal Avisen Nordsjælland