Her er Sveriges yngste konsul – i hele verden

Mette fra Hornbæk møder broderfolket med sprælske malerier. – Men det meste handler nu bare om papirarbejde, siger hun. PORTRÆT: 41-årige Me …


Mette fra Hornbæk møder broderfolket med sprælske malerier. – Men det meste handler nu bare om papirarbejde, siger hun.

PORTRÆT: 41-årige Mette Rude Clemmensen har åbnet nyt svensk konsulat på sin arbejdsplads hos Drachmann Advokater på Nordhavnen i Helsingør. Efter knap otte år på posten har den 70-årige advokat Margrete Steen i Strandgade sendt konsul-stafetten videre.

– Man skal godkendes af PET for at blive konsul. Det er nok derfor, at posten har det med at ende hos advokater, når man kigger på mulighederne, ler Mette, der også har været til jobsamtale på den svenske ambassade i København.

– Det hele er skam meget højtideligt. Udnævnelsen kom pr. brev underskrevet af Kongen selv og håndbragt over med færgen. Og vi har fået både emblem og flagstang op foran facaden, så nu er jeg gået i gang med at sætte mig ind i de svenske flagdage, fortæller hun.

Frem med kvinderne
Valget af Mette Rude Clemmensen til posten er da heller ikke tilfældigt, selv om hun ikke har søgt “stillingen”. Siden oprettelsen for fire år siden af en ny lokal advokatforening har hun siddet i bestyrelsen sammen med Margrethe Steen, og de seneste knap tre år har hun været formand.

– Og så er svenskerne meget optaget af at få kvinder ind i diplomatkorpset, tilføjer Mette.

– Målet er 40 procent kvinder, og det opfylder vi i Danmark, hvor der er otte konsulater. Men jeg er ikke alene den yngste af alle svenske konsuler. Konsulatet her i Helsingør er også det ældste svenske konsulat i verden.

En fodboldfamilie
Mette Clemmensen bor med mand og børn på Solvej i Hornbæk, hvor hun også voksede op. Hun er student fra Espergærde Gymnasium, og under jurastudiet fik hun legater til studieophold i Århus og Oslo, hvor hun mødte Thomas Hasselgaard, der også var på studieophold som økonom.

Han er i dag HR director hos Coloplast.

– Hele familien er fodboldtosset, ikke mindst Emilie på 13, der spiller på FCH’s talenthold. Lillebror Anders på 10 spiller også, men nok allermest Fortnite på sin tablet. Selv holder jeg mig til tennis, badminton og crossfit, siger Mette.

Søsteren Anne Clemmensen er læge i Gilleleje og er lige flyttet tilbage til Hornbæk, hvor også forældrene bor. Så der er samling på familien nu.

Kongeparret og elgen
Det nye konsulat er indrettet i et lyst og rummeligt mødelokale i advokathuset. Her hænger kong Gustav og dronning Silvia – i glas og ramme – bag skrivebordet, men ellers er rummet domineret af tre store, sprælske malerier af Mads Hofmann, som hun fandt, da han udstillede i Strandvejsristeriet på Kronborg.

– Jeg bad ham bruge sin fantasi og male en hilsen til alt, hvad der er svensk og godt. Og her har vi så en elg og en bjørn og en midsommer-flicka, omgivet af alle mulige symboler, når man kommer tættere på, viser hun.

– Både Mads Hoffmann og jeg har svenske aner. Min morfar var svensk, min mand og jeg er kommet meget i Stockholm, og vi har ødegård i Bjärnum ved Söderåsen en times kørsel fra Helsingborg. Mine naboer deroppe i skoven er helt vildt stolte af, at jeg er blevet konsul for dem.

Vejen til et pas
Som konsul får man ikke løn, men der er honorar for nogle af de opgaver, man påtager sig – de fleste af helt administrativ karakter, fortæller Mette Clemmensen, der kalder sit konsulat for en slags forkontor til ambassaden.

– Hvis man som svensk statsborger skal have udstedt et pas i Danmark, kan man begynde med at henvende sig her eller hos politiet. I pressede situationer kan vi udstede et nødpas, men man kan ikke rejse på det. Vi sender ansøgningen til ambassaden, som udsteder passet og sender det til udlevering hos os, forklarer hun.

Kulturstøtte
Heldigvis har rollen som konsul også nogle sjovere sider.

– Ambassaden vil meget gerne have, at vi har øjne og ører åbne for, hvad der sker i Nordsjælland. Det gælder ikke mindst i erhvervslivet og på det kulturelle område.

– Der er forskellige muligheder til at søge støtte og samarbejde omkring blandt andet kulturformidling over grænserne, og hvis man har noget i gang, må man gerne komme til mig, siger Mette Clemmensen.

Kommentarer

Lokal Avisen Nordsjælland

Lokal Avisen Nordsjælland