Janne Teller: “Helsingør er en perle, som folk ikke har opdaget endnu”

Den prisbelønnede forfatter Janne Teller har efter et liv, hvor hun har boet i hele verden, fundet sig godt til rette i Helsingør. HELSINGØR …


Den prisbelønnede forfatter Janne Teller har efter et liv, hvor hun har boet i hele verden, fundet sig godt til rette i Helsingør.

HELSINGØR: For fire år siden lejede hun sig ind i en lejlighed i Helsingør med udsigt til Øresund og Kronborg.

På daværende tidspunkt boede hun dog primært i sin lejlighed i New York, men Helsingør begyndte at fylde mere og mere for hende.

– Jeg trængte til et ståsted igen i Danmark. Jeg er opvokset i Virum og har ikke noget egentligt tilhørsforhold til Helsingør. Min mor er krigsbarn fra Østrig, og min far er efterkommer af en tysk indvandrer, der kom til landet efter Første Verdenskrig.

– Af en eller anden mærkelig grund, så føler jeg, at jeg har hjemme her i byen, fortæller Janne Teller, der er forfatter.

Hun debuterede i 1999 med den nutidige nordiske saga ”Odins ø”, der straks blev en bestseller.

Året efter udgav hun ungdomsromanen “Intet”, der sidenhen har fået status som nyklassiker.

Bogen er oversat i mere end 30 lande, men det tog lidt tid, før folk for alvor fik øjnene op for den.

– Da jeg udgav ‘Intet’ var der stor modstand mod den. Men 10 år senere, blev den en prisbelønnet verdens-bestseller. Lige pludselig havde jeg et værk, som jeg skal leve op til næste gang jeg udgav noget. Det giver selvfølgelig lidt præstationsangst, siger hun til Lokalavisen Nordsjælland.

– Det betød også, at jeg ikke havde særlig meget tid til at skrive, fordi jeg skulle rejse rundt i alverdens lande og snakke om bogen, fortæller Janne Teller.

– Derudover er jeg også menneskerettigheds aktivist, og pludselig blev jeg bedt om at stille op ved en række internationale begivenheder.

Så hele verden
Allerede som barn drømte hun om at blive forfatter, og den drøm har fulgt hende.

– Fra jeg lærte at skrive, har jeg skrevet så langt og så meget, at mine lærere til sidst ikke ville rette det. Jeg fik begrænsninger, fordi jeg ellers kunne skrive flere kladdehæfter lange stile, fortæller Janne Teller.

For at være sikker på, at hun havde noget at falde tilbage på, hvis hun ikke slog igennem som forfatter, uddannede hun sig som cand.polit.

Det åbnede op for et liv, hvor hele verden var hendes arbejdsplads.

Før forfatterskabet arbejdede hun for både FN og EU, hvor hun lavede humanitære og fredsskabende opgaver.

– På forskellige tidspunkter i livet, har man brug for forskelligt. Dengang kunne jeg bo i hele verden og gerne i storbyer. Men nu er jeg et sted i mit liv, hvor jeg har brug for ro og natur, fortæller Janne Teller.

Derfor er hun faldet pladask for Helsingør, der er helt sin egen, men alligevel tæt på både København og lufthavnen.

– Her er kultur, og samtidigt skønne sandstrande og skove, der er perfekte, når jeg ridder på min hest. Byen er en perle, som folk ikke rigtigt har opdaget. Udover os, der bor her, siger Janne Teller.

Mister tilhørsforholdet
Janne Teller har boet rundt om i det meste af verden, hvilket tæller byer som Bruxelles, Maputo, Dar-es-Salaam og New York, og alle byer tilbyder noget forskelligt.

– Helsingør har altid fascineret mig. Man har Kronborg samt Kulturværftet, og Øresund der omkranser byen.

– Det er en by, hvor alle bygninger er velbevarede og næsten 500 år gamle. Helsingør er hverken forstad eller sommerhusby, men på alle måder en sprudlende virkelig by, hvor det føles som om, at man træder ind i en levende historie, siger Janne Teller.

Hun fortæller, at når man rejser så meget som hende, mister man ofte sit geografiske tilhørsforhold.

– Hver gang man kommer tæt på nogle mennesker, flytter enten de eller jeg.

– Uanset hvor jeg er i verden i dag, så er flertallet af mine venner andre steder.

– Det er en anden form for kontinuitet, hvor man hele tiden deler sit liv med forskellige mennesker, forklarer hun.

Måske ny roman på vej

I oktober 2018 udgav hun essaysamlingen AT GÅ NØGEN, der indeholdte 21 essays om fremmedhed, kunst og forsøget på at være menneske.
– Det handler om, hvordan vi ser hinanden som mennesker i den nye multikulturelle verden. I stedet for at kigge på ydre forskelligheder, bør man kigge på de indre ligheder og karakteregenskaber.

– Det er lige meget, hvor man kommer fra, og hvad man tror på, så længe man er et venligt menneske, der respekterer og er god mod andre, fortæller hun.

Hun sætter samtidig spørgsmålstegn ved hele ideen om den nationale identitet, som fylder alt for meget.

– Det må aldrig blive den afgørende identitetsbeskrivelse, for hvad sker der så, hvis man mister sit statsborgerskab? Jeg gætter også på at folk for 3-400 år siden inden nationalstaternes opståen, havde ligeså megen identitet, som vi, siger Janne Teller.

Selvom hun stadig bruger tid på at promovere og snakke om de bøger, hun har udgivet, håber hun også på en ny udgivelse i 2019.

– Man ved aldrig helt, hvornår et værk er færdigt. Min første roman tog fire år at lave færdig, så det kan sagtens trække ud. Jeg håber dog, at jeg kan udgive en ny roman i dette år, slutter Janne Teller.

Blå bog
Født: 8. april 1964 i København.
Uddannelse: cand.polit.
Debut: Odins ø, 1999.
Priser: * Drassows Legat (Fredspris), Danmark 2014 * Peter Pan Prisen, Sølvstjernerne, Sverige 2013 * Teskedsordnen, Sverige 2012 (anti-fanatisme pris) for ‘Om det var krig i Norden’ * Michael L. Printz Honor, USA 2011, for literary excellency * Mildred. L. Batchelder Honor Award, USA 2011, for ‘Nothing’ * Die Zeit. Luchs Preis, Germany, August 2010 * Le Prix Libbylit 2008, best children’s novel of the year published in French (Rien) * Kulturministeriets Børnebogspris 2001 for “Intet”.
Seneste udgivelse: At gå nøgen – 2018.

 

Kommentarer

Lokal Avisen Nordsjælland

Lokal Avisen Nordsjælland