Lisa og lamaerne takker af: “Det har været en fornøjelse og et privilegium”

I årevis har Lisa Belhages får og lamaer skabt opmærksomhed og glæde i Espergærde, men nu forlader Lisa byen, og…


Da Lisa Belhage i 2005 anskaffede sig en lille fåreflok med fire får og fire lam, havde hun ikke forestillet sig, at dyrene ville bringe hende i kontakt med store dele af Espergærdes indbyggere og også ville føre til, at hun senere købte to lamaer. Nu er eventyret om Lisa, fårene og lamaerne i Espergærde DOG nået til en ende.

Da Lisa Belhage i sin tid overtog forpagtningen af et stykke jord ved Roligheds Allé i Espergærde, var hendes plan egentlig kun at have sine heste gående og græsse. Men den tidligere forpagter havde haft får gående på grunden, hvor mange kommer forbi, når de går en tur i og ved Egebæksvang Skov, og flere spurgte Lisa, om hun ikke også skulle have nogle får.

– Så tænkte jeg, det kan vi da godt, fortæller Lisa Belhage.

Og hun blev hurtigt glad for fårene.

– Vi havde aldrig haft får før, og jeg troede, de var lidt kedelige dyr, men de har masser af personlighed, og vi blev hurtigt glade for dem.

Hele byens får
Lisa havde dog ikke forudset, at det ville blive hele byens får.

– Den største glæde ved at have fårene i så offentligt et område, er, at vi har delt dem med alle omkring os. Det har været en fornøjelse. Det er som om, det er blevet hele byens fåreflok. Hvis der kommer nye lam, er vi næsten aldrig de første, der ser det. Vi får også at vide, hvis et får er løbet ud eller er blevet syg, fordi der er så meget opsyn. Folk har nærmest fået ejerfornemmelse over dem, og det er dejligt. Mange tilbyder deres hjælp, når vi skal indfange fårene eller andet.

Lama til hjælp
I 2012 overtog Lisa forpagtningen af en større mark op mod Flynderupgård ved det såkaldte Præstebjerget, og så måtte hun anskaffe flere får for at udnytte det større område.

Men ræven var en uvelkommen gæst, der tog mange lam.

– Rævene bor her også og skal jo også have mad, men de skal helst ikke holde ta-selv-bord med vores lam. Jeg læste på nettet, at en lama er en pragtfuld måde at holde små rovdyr væk, og så købte jeg lamaen Nikolaj. Næsten fra den ene dag til den næste, mistede vi ikke længere lam. Jeg ved dog ikke, om Nikolaj har lavet en aftale med de lokale ræve, for sidste år mistede vi otte lam.

Lokalavisen Nordsjælland

Udgives online hver tirsdag

Over 30.000 ugentlige læsere

Søg og find gamle artikler

læs avisen

Kommentarer

Lokal Avisen Nordsjælland

Lokal Avisen Nordsjælland