Heidi og Brians vindersag er plastic helt uden plastic

Ægtepar fra Helsingør står bag miljø-produkter, der erstatter alt engangsservice af plastic i Føtex-butikkerne. Deres firma har nu fodfæste …


Ægtepar fra Helsingør står bag miljø-produkter, der erstatter alt engangsservice af plastic i Føtex-butikkerne. Deres firma har nu fodfæste i tolv europæiske lande.

MILJØ: Gå ud på en hvedemark og kap nogle strå. Men er marken høstet – eller har du ikke lige en mark i nærheden – kan du også købe stråene i en fin æske i nærmeste helsebutik – eller hos Føtex.

Helt naturlige sugerør er nyheden i produktpakken fra firmaet Maistic Bio Group, der har kontor i Helsingør Erhvervspark ved H. P. Christensens Vej. Siden 2015 har ægteparret Heidi von Bülow og Brian Smith oparbejdet deres fælles firma med speciale i udvikling og salg af engangsprodukter og andre hverdagsting, som man kan bruge med god samvittighed, fordi de modsat det normale produkt er plastfri.

Stort udvalg på hylderne
Ved nytår markerede Dansk Supermarked et opgør med engangsemballage af plastic, og det er Bilka- og Føtexbutikkerne, der går forrest.

– Man kan også købe vores engangsklude af ren viskose hos Netto, men Føtex har 18 af vores produkter på hylderne, fortæller Heidi von Bülow. Det er hende, der står for markedsføring og administration, mens Brian Smith har sit fokus på produktion og distribution. Den vigtige innovative del er de fælles om.

Tilbage til naturen
Brian Smith har haft eget firma i tyve år – de første år inden for blandt andet tech- og telebranchen – og han og Heidi har været gift næsten lige så længe. De mødtes på arbejdspladsen i Bog & Idé i Espergærde Centret, og mens Brian Smith startede som iværksætter, har Heidi von Bülow i mange år arbejdet som journalist, blandt andet som redaktionssekretær på Helsingør Dagblad.

– Men i foråret 2015 blev vi ramt af ordet “komposterbart” og kastede os sammen over udvikling af 100 procent plastfri produkter. Og når jeg siger 100 procent, så er det alvor, understreger Heidi von Bülow.

– I princippet skal man kunne smide alle vores produkter i kompostbeholderen, og vi får dem testet internationalt af helt uvildige instanser.

– Vi er jo ikke de eneste på markedet, der arbejder med miljøvenlige produkter, men vi er de eneste i Europa, der så bredt har specialiseret os i plastfrit – det vil sige dels i certificeret komposterbar bioplast, dels i udvikling af plastfri hverdagsprodukter. Vel at mærke til supermarkedspriser.

Fra Kina til Europa
Det kommer bag på de fleste, at Maistic Bio Group får produceret en del af sine varer i Kina. Men Kina er verdensførende inden for bioplast og i det hele taget i rivende udvikling på miljøområdet, fortæller Brian Smith.

– For fem år siden kunne man dårligt se igennem gaderne i de kinesiske storbyer, men nu er de ved at få styr på luftkvaliteten.

Maistic har fra starten satset internationalt og solgte i starten af 2018 i de syv nordiske lande. Siden er Benelux og England kommet til. I England er debatten om plastic i naturen mere heftig end noget andet sted, og nyeste landvinding er en aftale med Monoprix-kæden i Frankrig, som er det tolvte land på listen.

– Det er klart, at kædesamarbejde er meget interessant for os, og i flere lande er vi også begyndt at producere til supermarkedernes egne serier. Men ellers kan man kigge efter vores grønne pakninger i både supermarkeder og specialbutikker. En de vores nyeste aftaler er med Lidl, fortæller Heidi von Bülow.

Det må ikke være dyrt
De første år satsede Maistic på fryse- og affaldsposer, engangsklude og tallerkener, hvoraf noget var fremstillet af bioplast af majs – deraf firmanavnet Maistic.

Maistic var også med til at lancere de fine “tapasbåde” af birketræ, men det er ikke den rigtige vej at gå, mener Heidi von Bülow i dag.

– Det skal ikke være for eksklusivt at gøre det miljørigtige – og frem for alt ikke for dyrt. Og jeg er også ret sikker på, at der kommer en bevægelse, der handler om, hvad vi bruger træ til. Spån-produkterne kan kun laves af det allerfineste, helt knastfrie træ, og det skulle vi måske bruge til møbler og andre mere varige goder, siger hun.

To slags sugerør
Derfor arbejder Maistic konstant med at udvikle nye produkter, der så vidt muligt nyttiggør naturens eget “affald”. Som nu sugerørene af hvedestrå, der bliver til overs, når kernerne er høstet. En anden version er tykke genbrugs-sugerør af bambus. Her følger der en særlig “flaskerenser” med.

– Vi tror meget på vores nye naturlige sugerør, for millioner af mennesker har set en video med en skildpadde, der får et sugerør opereret ud af næsen. Det er et af de plastprodukter, der let havner ude i naturen som farligt affald, forklarer Heidi von Bülow.

– De fleste af vores produkter og emballager kan man bruge fuldstændig på samme måde som de tilsvarende produkter af plastic. Dog med den begrænsning, at de ikke alle sammen tåler mikrobølgeovnen, tilføjer hun.

– Men vi har tandbørster og skuresvampe, der kan gå i opvaskemaskinen, og vi laver også krus og bestik og tandtråd, bæreposer og emballager og beholdere – nogle af bioplast, andet af andre naturlige materialer – for eksempel stadig mere med hamp.

Fart på eksporten
Det er gået stærkt for ægteparret von Bülow Smith og deres satsning på miljøet. I regnskabsåret 2017 rundede de et overskud på knap 400.000 kroner, som de har brugt til at investere i eksportudvikling i 2018 – med støtte fra Vækstfonden.

– Inden vi gik i gang, havde Brian nogle svære år med finanskrisen og alvorlig sygdom, og det er også hårdt for familielivet at bygge noget nyt op fra grunden. Vores søn, Hjalte, er 13 år i dag. Men vi er kommet igennem som overlevere, og nu venter vi os meget af 2019, siger Heidi von Bülow.

Hun bruger en god del af sine kræfter på foredrag og undervisning, og i december havde Maistic Bio Group besøg fra Miljø- og Fødevareministeret i form af regeringens Nationale Bioøkonomi Panel, der netop har fokus på bedre udnyttelse af naturens resurser. Her har Heidi nu fået en fast plads i panelet af rådgivere om mulighederne for bioplast.

Kommentarer

Lokal Avisen Nordsjælland

Lokal Avisen Nordsjælland