Musikskolen er under forvandling i disse år og skal næste år flytte til Skolen i Bymidten

Torben Puggaard er leder af Musikskolen i Helsingør. Han har oplevet et fald i antallet af elever, men Musikskolen har samtidigt aldrig være …


Torben Puggaard er leder af Musikskolen i Helsingør. Han har oplevet et fald i antallet af elever, men Musikskolen har samtidigt aldrig været i berøring med et stigende antal elever.

HELSINGØR: Musikskolen i Helsingør ligger i dag i Svingelport og er grundlagt i 1948. Den har lige siden da været en kulturinstitution i byen.

På landsplan oplever musikskolerne i disse år et fald i antallet af elever, hvilket også gør sig gældende i Helsingør.

Fra 2014 til 2017 har der været et fald i antallet på 25 procent, men ifølge skolens leder Torben Puggard, er der en helt særlig grund til det.

– Det hænger i høj grad sammen med folkeskolereformen, da eleverne får senere fri. Der hvor man kan se den største bevægelse i forhold til musikskolens rolle før i tiden er, at vi i dag bruger en stor del af vores budget på skolesamarbejde. Det betyder også, at eleverne ikke registreres i vores system, da der er nogle særlige regler i forhold til CPR-numre, fortæller Torben Puggard.

Han forklarer endvidere, at når man allokerer flere ressourcer ind i folkeskolen, får man færre muligheder for at optage elever på musikskolen. En af fordelene er dog samtidig, at man har berøring med langt flere eleverne end tidligere.

Musik tager tid
Ligesom man ser et fald i antallet af elever på skolen, er der i samme periode også et fald i antallet af unge på ventelisterne. Fra 2012 til 2017 har der været 30,7 procent færre ansøgere, hvilket Torben Puggard ser to forklaringer på.

– Musikskolerne har højere konkurrence end for tyve år siden, da fritidstilbuddet for de unge er meget bredere og større i dag. Derudover er musikskolefaget en læring, som tager tid. Det passer måske ikke så godt ind i en tid, hvor progressionshastigheden er høj. Jeg oplever dog ikke, at det er blevet mindre populært, og niveauet har aldrig været højere, fortæller Torben Puggaard til Lokalavisen Nordsjælland.

Mange lokale tiltag
Han forklarer, at der altid har været problemer med at fastholde elever som skiftede fra folkeskolen til gymnasiet, men at musikskolen i højere grad er til stede på Helsingør Gymnasium nu.

– Vores harmoniorkester øver fast på gymnasiet, og så har der været koncerter i musikskoleregi. Det er vigtigt for os, at vi samarbejder og kan være tværfaglige med andre institutioner i kommunen.

– Vi skiller os ud, fordi vi hovedsageligt er en læringsplads, men vi forsøger at lave flere og flere ting i byen, siger Torben Puggaard.

Helsingør Musikskole har for nylig lavet særlige koncerter på Elværket i Helsingør, i daginstitutioner og på M/S Museet for Søfart.

– Vores elever har også spillet fast til fællesspisningen på Toldkammeret, som har været en virkelig god oplevelse for dem. De var nogle gange overraskede over, hvor mange mennesker, der var til stede. Det skal vi have meget mere af, siger Torben Puggaard.

En del af MGK
Sidste sæson afholdt Helsingør Musikskole omkring 80 koncerter, men skolens vigtigste rolle er stadig som undervisningsplatform for eleverne.

Skolen er også kun én blandt tre MGK-skoler i hovedstadsområdet, der er et treårigt pre-konservatorium-kursus.

– Det er hovedsageligt rytmiske musikere, vi har i Helsingør. Der er virkelig fremdrift, og vi prøver at nytænke det. Jeg har talt med politiske udvalg, og det er en stor drøm for mig at lave en form for kollegier, hvor de unge kunne bo. Mange af dem pendler fra København, og det ville virkelig gavne området, hvis de boede her mens de gik på MGK, fortæller Torben Puggaard.

Der går 30 på MGP-linjen, og 22 af dem er rytmiske. 13 af dem søger ind på konservatoriet næste gang.

– Det er spændende at følge dem, og heldigvis plejer vores elever at klare sig godt, siger Torben Puggaard.

Flytning og fremtid
I slutningen af næste år skal Helsingør Musikskole flytte fra Svingelport, hvis alt går som planlagt. De gamle lokaler i det store hus skal skiftes ud med nye ved Skolen i Bymidten, hvilket han ser frem til.

– Det bliver vemodigt at sige farvel til de her lokaler, som har så megen historie, og som mange andre vil være misundelige på. Jeg kan huske, da jeg satte mine ben derinde første dag, hvor man får en følelse af, at der virkelig bliver spillet musik. Man kan høre den overalt, men selvfølgelig også fordi lydisoleringen ikke er den bedste i verden. Vi skal også få skabt samme sjæl det nye sted, forklarer Torben Puggaard.

Han mener samtidig, at flytningen giver et kæmpe potentiale, da folkeskole og musikskole kommer til at ligge samme sted.

– Det bliver fedt at skoleeleverne kan tage forbi i pausen og låne instrumenterne, men vi arbejder selvfølgelig også målrettet på at lave flere folkeskoleprojekter, også på andre skoler. Jeg håber, at det kan lade sig gøre at lave musikklasser for syvende til niende klasserne, lige som man ser med idrætsklasser flere steder. Det bliver fantastisk, dynamisk og spændende at være en del af, slutter Torben Puggaard.

Kommentarer

Lokal Avisen Nordsjælland

Lokal Avisen Nordsjælland