Fodbold spilles ikke længere kun på baner

FC Helsingør er med i eSuperligaen, hvor der kæmpes om at være Danmarks bedste i konsolspillet Fifa 19. HELSINGØR: – Det bliver en sjov og s …


FC Helsingør er med i eSuperligaen, hvor der kæmpes om at være Danmarks bedste i konsolspillet Fifa 19.

HELSINGØR: – Det bliver en sjov og spændende udfordring, da e-sport er i rivende udvikling, fortalte FC Helsingørs direktør Janus Kyhl tilbage i oktober, da det kom frem, at klubben skulle deltage i en ny fodboldliga i konsolspillet Fifa 19.

Ligaen hedder eSuperligaen, og kan opleves ikke på fodboldbanen, men i fjernsynet og på streamingtjenester hver uge mandag og tirsdag mellem 17.00 og 21.00.

Her har alle Superligaholdene og sidste års to nedrykkere et hold, der dyster om at vinde turneringen.

Da ligaen blev planlagt tilbage i foråret, vidste man ikke, hvem der ville rykke ud af eller op i Superligaen, og derfor blev alle daværende hold i ligaen inviteret ind i den virtuelle verden, heriblandt FC Helsingør.

Gustav Falkenberg er 23 år, fra Espergærde og læser sportsmanegement på CPH business.

Han er ansat i FC Helsingør, hvor han er ansvarlig for sponsoraktivering og deres hold i e-Superligaen. Det lå dog ikke i kortene fra begeyndelsen, at det var ham, som skulle have ansvaret for holdet.

– Lige som alle andre drenge, har jeg selvfølgelig spillet Fifa, men jeg har ikke særlig meget viden om eSport. Det var vigtigt for os, da vi gik ind i projektet, at vi fandt ud af, hvordan det skulle brandes. Jeg har en uddannelse inden for branding og er samtidig lidt yngre end mange af de andre i FC Helsingør, så derfor gav det god mening, at jeg blev tilknyttet holdet, fortæller Gustav Falkenberg.

Man bliver bidt
Han står for administrative opgaver og for markedsføringen af holdet.

eSuperligaen startede i november, og når konceptet er lidt længere, skal han også være med til at finde sponsorere. Lige nu er der dog fuld fokus på spillet på banen.

– Jeg troede ikke selv, at jeg gad sidde og se andre spille Playstation-spil, men når først man er lidt inde i eSport-verdenen, så bliver man bidt af den, fortæller Gustav Falkenberg.

Han er blevet grebet af ligaen, og synes samtidig, at den kommercielt er meget interessant.

– Canal 9, som har rettighederne til ligaen, har oplevet en forøgelse på 80 procent i seere i den periode, hvor kampene spilles/vises. Det fortæller lidt om, hvor stort potentialet er i den her liga, siger Gustav Falkenberg.

Er ikke fra området
I eSuperligaen har fodboldklubberne et hold bestående af to spillere, der dyster mod de andre klubbers repræsentanter. Helsingør to spillere, Wali Kazmi, som er 17 år og fra Rødovre, samt Tamer Taser, der er 17 år og fra Slagelse.

Begge har spillet FIFA de sidste syv år og på et mere seriøst plan de sidste to og tre.

– Det startede med, at jeg spillede mod mine venner, men jeg vandt næsten altid over de andre. Jeg havde en ven, der også var god, og vi besluttede os for at tilmelde os en turnering i Slagelse, som vi endte med at vinde. Derfra gik det stærkt, og jeg blev tilknyttet Sørby eSport, hvor jeg var i lidt over et år, fortæller Tamer Taser.

Efterfølgende blev han tilknyttet et hold, som hedder Wicked Gaming, hvor han har været lige siden. Han begyndte dog at høre rygter om en ny liga var på vej, som kun var for Superligaklubber.

– Alle de professionelle jeg kendte, begyndte at skrive kontrakt med Superligaklubberne, og i starten forstod jeg ikke, hvad det gik ud på. Da jeg så endelig blev opmærksom på at den her eSport-bevægelse var i gang, så skyndte jeg mig at skrive til klubberne, fortæller Tamer Taser.

For de bedste i Danmark
Det endte med, at FC Helsingør tilbød den unge spiller en lejekontrakt, så han kunne repræsentere FC Helsingør i eSuperligaen og Wicked Gaming i andre eSportsturneringer, hvilket Taser er taknemmelig for.

– Det er virkelig en fed oplevelse at være med til, og jeg sætter virkelig pris på, at jeg fik muligheden. eSuperligaen er godt udført, og man har samlet de bedste spillere i Danmark. Det er langt fra gået så godt for os, som vi havde håbet på, og som vores potentiale berettiger, men sådan er spillet nogle gange, forklarer Tamer Taser.

En unik mulighed
FC Helsingør havde håbet, at de kunne slutte blandt ligaens bedste otte hold, ligger de lige nu sidst i rækken.

Selvom spillet på den virtuelle bane ikke flasker sig lige nu, har forløbet alligevel været en succes.

– Der er 400.000, som spiller FIFA i Danmark på et eller andet tidspunkt i løbet af et år. Spillet er kun blevet mere populært, og det er så tæt forbundet med den ”rigtige” fodboldverden, at det kun giver mening, at man satser mere på det i fremtiden, fortæller Gustav Falkenberg.

Selvom der ikke er en egentlig plan for FC Helsingør og eSport lige nu, forventer han, at der kommer en i den nærmeste fremtid.

– Vi fik en unik mulighed og potentiel indtægtskilde ved at være med i den her liga, og det er tydeligt, at det bliver mere populært. Derfor er man også nødt til at satse mere på Esport i fremtiden. For det er fremtiden, siger Gustav Falkenberg.

Kommentarer

Lokal Avisen Nordsjælland

Lokal Avisen Nordsjælland