På jagt efter den amerikanske drøm

Den unge Helsingørdigter Harald Toksværd har sammen med sin rejsekammerat og medforfatter Valdemar Kjærulff skildret sin rejse fra øst til v …


Den unge Helsingørdigter Harald Toksværd har sammen med sin rejsekammerat og medforfatter Valdemar Kjærulff skildret sin rejse fra øst til vest i USA i en ny digtsamling med titlen Amerika18.

HELSINGØR: – Fattigdommen, specielt i småbyerne, er fuldstændig ubegribelig. Der er flere hjemløse på gaderne end der er folk med tag over hovedet. Og hovedparten af de hjemløse er dybt psykisk syge. Et sikkerhedsnet, som vi kender det her, eksisterer ikke.

Helsingør-drengen Harald Toksværd, 21, er en af de to på det “skriveglade poethold på to”, der i sommer rejste på tværs af USA, fra øst til vest og lod de vilde, vanvittige og grænseoverskridende sanseindtryk munde ud i den netop udkomne digtsamling Amerika18.

Blaffede gennem landet
Sammen med sin makker og med-poet Valdemar Kjærulff, 23, har Harald Toksværd været på jagt efter den amerikanske drøm. I halvanden måned rejste de to kammerater, dels i en gammel, lånt bil, dels som blaffere gennem det store land.

Baggrunden for historien er, at de samme to for to et halvt år siden blaffede rundt i Europa. Her mødte de en ung amerikansk mand, som de slog deres rejse sammen med i et par uger. Aftalen mellem dem blev, at når Harald Toksværd fyldte 21, så skulle han komme en tur til USA, hvor de så kunne låne en gammel bil at køre tværs gennem landet i.

– Til USA kom vi, men bilen, vi måtte låne, brød sammen allerede inde i lufthavnen, fortæller Harald Toksværd, der har gået i folkeskole på Tikøb Skole, Mødrupskolen og taget studentereksamen fra Helsingør Gymnasium.

En fælles passion
I dag læser han religionsvidenskab på Københavns Universitet, mens hans skrive- og rejsepartner Valdemar Kjærulff læser dansk på samme universitet.

– Vi skriver begge. Det er vores fælles passion. Vi er nok begge dét, man vil kalde sentimentalister, der altid er faldet for romantikken. Drømmen er at skrive og velsagtens kunne leve af det. Men det er måske urealistisk, siger Harald Toksværd. Tidligere har han udgivet lyrikantologien Hamløs i 2016 og i 2017 fulgte digtsamlingen Afløbsrens, som han har skrevet og udgivet sammen med Valdemar Kjærulff og Jesper Lange.

Den unge Helsingør-forfatter deltog også i den den netop afholdte bogmesse i Helsingør, ligesom han har været konferencier på forfatterdagen i Helsingør, arrangeret af kommunens biblioteker.

Kunstner
I december skal han i forbindelse ed et arrangement for områdets 9. klasser bidrage med et oplæg om at være ung forfatter.

– Jeg har lovet min mor ikke at blive kunstner, skriver Harald selv på omslaget af sin nye digtsamling. Men som han selv siger:

– Det er måske allerede for sent. Det må hun nok i stilhed acceptere. Og det tror jeg også, hun har det helt fint med, smiler den unge forfatter.

Amerika18 er udgivet på forlaget Emeritus og er delt op med et digt til hver destination på rejsen fra øst til vest i USA.

Kommentarer

Lokal Avisen Nordsjælland

Lokal Avisen Nordsjælland