Flere unge bor i ejerbolig i Helsingør

Der mangler billigere boliger til unge førstegangskøbere i Helsingør, siger ejendomsmægler. HELSINGØR: Et stigende antal unge førstegangskøb …


Der mangler billigere boliger til unge førstegangskøbere i Helsingør, siger ejendomsmægler.

HELSINGØR: Et stigende antal unge førstegangskøbere flytter i egen ejerbolig i Helsingør.

Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Opsparingskravet, der trådte i kraft i 2015 og stiller krav til førstegangskøbere om at lægge fem procent af udbetalingen til boligen, havde ellers fået flere eksperter og folk inden for ejendomsmægler-branchen til at frygte, at førstegangskøbere ville blive skræmt væk.

Nu viser det sig, at virkningen er den stik modsatte.

Stigning af unge
I Helsingør kommune er antallet af unge mellem 18 og 29 år, der bor i egen ejerbolig, steget med 15,7 procent, fortæller tal fra Danmarks Statistik.
NS-BRØD-INDRYK: Grunden til, at opsparingskravet ikke holder førstegangskøbere i Helsingør tilbage, skal findes i den øvrige økonomiske udvikling. Det mener Nykredits boligøkonom og chefanalytiker Mira Lie Nielsen.

– Siden 2015 har vi haft kraftige rentefald, og det betyder, at folk kan få lov at låne mere med samme indkomst. Samtidig har vi også fået højere beskæftigelse, og for særligt unge mennesker er et job jo ofte en forudsætning for at kunne spare op. Så der er flere ting, der har spillet ind på, at opsparingskravet ikke skræmt de unge førstegangskøbere væk, fortæller hun.

Mentalitetsændring
Claus Andersen, Nybolig i Espergærde og Helsingør, oplever som flere i branchen, stor interesse fra unge førstegangskøbere i Helsingør-området.

– Der er sket en mentalitetsændring. De unge er på grund af opsparingskravet, blevet skarpere på, hvad de går efter. De har jo brugt lang tid på at spare op, så de er mere bevidste om, hvad der er muligt. På den måde er det nok en sund øvelse at spare op og ikke sætte sig for dyrt.

Claus Andersen efterlyser dog boliger i en lidt anden prisklasse end de fleste af dem, der nu er på tegnebrættet i Helsingør kommune.

Mangler billigere boliger
– De unge køber boliger til mellem 2,5 til 2,8 millioner kroner – eller billigere. Mange af de nye boligprojekter er dyrere end det og rammer ikke det unge segment. Helsingør har også i nogle år haft et blandet ry på skoleområdet. Det har også holdt nogle unge væk. Skolernes ry er nu blevet lidt bedre. Også infrastrukturen, Kystbanen, der jo ikke altid kører til tiden, har indflydelse på de unges geografiske valg, siger Claus Andersen.

Ingen opbremsning
Danboligs Kim Nielsen i Helsingør oplever, at en del forældre har lavet et forældrekøb til deres voksne børn.

– Vi har ikke oplevet en opbremsning efter opsparingskravet. Der er generelt godt gang i markedet. Mens priserne siden 2011-12 tog på himmelflugt i København, er priserne i Helsingør-området slet ikke steget i samme grad som i København og omegnskommunerne. Først fra 2015 begyndte priserne at stige i vores område, siger Kim Nielsen.

Kommentarer

Lokal Avisen Nordsjælland

Lokal Avisen Nordsjælland