Maria er vild med det kolde gys og forsker i vinterbadning

Maria Petersen er født og opvokset i København. I årevis har hun dyrket vinterbadning i Helgoland og ved Bryggen. Nu har hun taget sin passi …


Maria Petersen er født og opvokset i København. I årevis har hun dyrket vinterbadning i Helgoland og ved Bryggen. Nu har hun taget sin passion for det kolde gys med til Ålsgårde, hvor hun arbejder for at få bygget en sauna ved Langebro.

ÅLSGÅRDE: En ærkekøbenhavner.

Sådan kan man godt betegne Maria Petersen, der trådte sine barnesko på Østerbro, og har boet hele sit liv i København på nær en enkelt afstikker til Hørsholm.

Hendes kæreste, Esben Hansen, er til gengæld, har til gengæld sine rødder dybt placeret i Ålsgårde, og i foråret flyttede Maria derfor til Ålsgårde. En flytning, der langt fra har givet ærkekøbenhavneren et kulturchok.

– Jeg synes, at København og Ålsgårde kan nogle forskellige ting. Hvis man er til skov og strand, ro og fed natur, skal man bo i Ålsgårde, mens København selvfølgelig har mere byliv. Nogle gange kan jeg godt savne at gennemshoppe, gå i byen og drikke kaffe latte i København, men det betyder ingenting i forhold til, hvilken gevinst jeg får ved at bo ved skov og vand heroppe. Det giver det vildeste at gå en tur med hunden om morgenen, og så ser man en ræv eller et rådyr. Jeg har nok altid været et naturmenneske. Og de vilde by- og shoppeture prioriterer jeg ikke længere så højt, siger Maria Petersen.

Vild med vinterbad
Både København og Ålsgårde er nabo til Øresund, hvor man kan tage et dyp på alle tider af året.

I København er der flere vinterbadningsanlæg med sauna og omklædningsrum, mens man i Ålsgårde må tage vinterbadningen “al fresco” eller tage til Hornbæk.

Maria Petersen har i årevis været entusiastisk vinterbader, og hun har nu kastet sig helhjertet ind i arbejdet med at få nogle vinterbadningsfaciliteter i Ålsgårde.

Ifølge Maria Petersen er der stor forskel på at bade med og uden sauna. Uden sauna tager man typisk et hurtigt dyp og så op og i tøjet. Med sauna vil et typisk tur bestå er tre ture i vandet med indlagte saunapauser imellem.

– Det første dyk kan godt være lidt af en udfordring, men når man kommer op af vandet efter det andet dyk, bruser energien og varmen gennem kroppen, så man kan stå ude i frostvejr uden at fryse. Den aller fedeste følelse kommer efter det tredje dyk, hvor man kan gå hjem uden hue og vanter med åben jakke uden at fryse. det er sindssygt fedt, når man kan mærke energien og varme bruse gennem sig.

Og så giver en sauna også vinterbadningen et langt større socialt aspekt.

– De steder, jeg har vinterbadet, har jeg oplevet, at vinterbadningen repræsenterer et helt lille samfund i samfundet. I saunaen møder man både folk man kender, og får nye bekendtskaber. Når varmen pumper rundt i kroppen, åbner det for nogle kanaler, så man bliver mere eksistentiel og man pludselig har samtaler om ting, man normalt ikke taler om med folk, man ikke kender.

Forsker i vinterbadning
Maria Petersen er uddannet sygeplejerske og arbejder blandt andet i Center for Aktiv Sundhed, hvor hun er med i en forskningsgruppe, der undersøger den helbredsmæssige effekt af vinterbadning.

Gruppen følger 30 mennesker, der er i risikogruppen for at få diabetes. Halvdelen af dem skal vinterbade. den anden halvdel skal ikke. Forsøget skal undersøge, om gruppen, der vinterbader, får dannet såkaldt brunt fedt, der især findes hos babyer og i stor stil hos brunbjørne.

– Brunt fedt består af energiproducerende celler og er kroppens eget lille kraftværk, der blandt andet bruger sukker. Vi undersøger, om vores deltagere kan aktivere deres brune fedt via vinterbadning eller får mere af det, og om det får deres blodsukkerværdier til at falde, forklarer Maria Petersen.

I torsdags var der stiftende generalforsamling for Ålsgårdes nye helårsbadningsforening.

Er man interesseret i at høre mere, kan man sende en mail til Maria Petersen på frihavnen2@yahoo.dk eller følge Facebook-gruppen “Helårsbaderne Langebro”.

Kommentarer

Lokal Avisen Nordsjælland

Lokal Avisen Nordsjælland