“Tango er mit liv”

45-årige Selma Hande Gade fra Espergærde er bedste ven med sit klaver. Hun kommer oprindelig fra Tyrkiet, hvor hun er uddannet klassisk pian …


45-årige Selma Hande Gade fra Espergærde er bedste ven med sit klaver. Hun kommer oprindelig fra Tyrkiet, hvor hun er uddannet klassisk pianist. Det er 19 år siden, at kærligheden bragte hende til Danmark.

PORTRÆT: – At være tæt på vandet, betyder utrolig meget for mig. Det føles som frihed og virker beroligende på mig. Da jeg som barn voksede op i Istanbul, boede vi også tæt på havet, fortæller Selma Hande Gade som i 2012 slog sig ned i Espergærde sammen med sin mand, parrets tre døtre, hund og kat på Ny Strandvej, hvorfra det kun tager fem minutter at gå ned til Øresund.

At det lige blev Espergærde var tilfældigt. Således flyttede Selma og hendes familie tilbage til Sjælland fra Fyn, hvor hun gennem seks år var ansat som musiklærer i en fuldtidsstilling på Svendborg Musikskole.

– Vi flyttede til Fyn, fordi det var her, jeg kunne få et fuldtidsjob. Min stakkels mand måtte pendle dagligt mellem Odense og København, hvor han arbejder. Han fik næsten tårer i øjnene, da jeg fortalte, at jeg havde fået jobbet som klaverlærer på Gentofte Musikskole, og vi nu kunne flytte tilbage til Sjælland, fortæller Selma.

Vild med Bach
Glæden ved musikken stammer helt fra barndommen. Det var Selmas far, der inspirerede hende til at uddanne sig som klassisk pianist. Allerede som 11-årig kom hun via det tyrkiske uddannelsessystem ind på musikkonservatoriet i Istanbul.

– Min far var vild med Bach og han fortalte mig, at når jeg var urolig som lille, så satte han bare Bach på. Jeg fik også ros på konservatoriet, når jeg spillede Bach, fortæller hun.

Men Selma er ikke kun begejstret for Bach. Passionen omfatter også argentinsk tangomusik, som hun har rig lejlighed til at dyrke, når hun spiller sammen med ensemblet TangoCatz Quartet eller den argentinske tysk-bosatte pianist og komponist Juan Maria Solare, som hun spiller firehændig klaver og optræder sammen med.

– Tango er mit liv. Musikken har alle elementer fra klassisk til jazz. Den passion musikken udstråler rører mig dybt, fortæller hun.

Koncerter i ind- og udland
Selma og hendes musikalske samarbejdspartnere optræder både til koncerter herhjemme og i udlandet. Det er sjældent hun optræder lokalt, men i sidste måned havde gæster på Café Diviono i Espergærde fornøjelsen, Forude venter flere koncerter i udlandet.

– Jeg glæder mig, til vi skal spille på Færøerne, hvor vi skal give fem koncerter. I påsken rejser vi til Tyrkiet for at spille tre koncerter. Vi skal også optræde på Cypern, som er mit andet barndomsland. Da jeg var barn, holdt vi altid ferie der to gange om året på et bestemt hotel.

Musik til sjælen
For Selma er musikken mere end et arbejde- Det er hendes liv.

– Det er musikken, der fodrer min sjæl. Hvis der går bare én dag eller to, hvor jeg ikke spiller på mit klaver, bliver jeg rastløs. Klaveret er min bedste ven og lytter til mig. Det er noget emotionelt. Mit største ønske er et flygel. Det lyder helt anderledes end et klaver, fortæller hun.

Selmas lidenskab for musik smitter også af på døtrene. Den ældste Klara på 16 år går på Aurehøj Gymnasium og spiller klaver og synger. Og parrets ene tvillingedatter Isabella på 10 år, står på venteliste for at lære at spille klaver på Helsingør Musikskole, mens søsteren Victoria går til teater og drama og er optaget af teaterverdenen.

Den eneste der ikke har interessen for at spille musik, er Selmas mand Martin Gade.

– Jeg blev tvunget til at spille orgel, da jeg var barn. Det var nok for mig, fortæller han med et smil.

Samme gud
For Selma, som betegner sig selv som muslim, har det ikke været svært at omstille sig fra at bo i Tyrkiet til Danmark. Hun elsker julen og andre danske højtider, og indimellem spiser hun også svinekød, hvis det bliver sat på bordet, og nyder et godt glas vin.

– Den største forskel er nok vejret. Religionen er ikke noget, der spiller en rolle for mig. Selv om jeg er muslim og min mand er kristen, tror vi på den samme gud. Religion går først og fremmest ud på at være god ved andre mennesker, siger Selma, som tror på Koranen, men tager afstand fra den konservative tolkning.

– Koranen er videnskabeligt og teologisk underbygget. Men koranen bliver tolket forkert af fundamentalister. Der står for eksempler ikke nogle steder, at kvinden skal bære tørklæde og rangerer under manden, forklarer Selma.

Bijob som tolk
Udover musikken har Selma også et bijob som tolk for Nordsjællands Politi og Rigspolitiet, hvor hun tolker for indsatte og sigtede.

– Det sker ikke så tit, at jeg bliver brugt som tolk, da det godt kan være svært at forene med mine andre jobs. Men det er utroligt spændende, når jeg bliver kaldt ud. Det er en helt anden jordbunden verden, som også giver mig inspiration til musikken, fortæller hun.

Kommentarer

Lokal Avisen Nordsjælland

Lokal Avisen Nordsjælland