Jan Horn vil lære os lidt mere om vores by og område

“Heroppe i Helsingør” tager fastboende og tilflyttere ved hånden rundt i Helsingør og omegn. HELSINGØR: En letlæst bog om Helsingør fra fort …


“Heroppe i Helsingør” tager fastboende og tilflyttere ved hånden rundt i Helsingør og omegn.

HELSINGØR: En letlæst bog om Helsingør fra fortid til nutid, fuld af dejlige billeder. Måske vidste du ikke, at den manglede, men her står Jan Horn Pedersen med det første eksemplar af “Heroppe i Helsingør” i hånden på udgivelsesdagen.

66-årige Jan Horn er historiker og gennem 30 år historielærer på Espergærde Gymnasium, så han kan sit kram med både fakta og formidling. Og så er bogen skrevet af lyst.

Det mærker man ved, at han tager læseren ved hånden og guider rundt i by og opland med den impulsive nysgerrighed, som giver mulighed for at lære lidt mere om det, man kan se med egne øjne.

Råd og vink
Bogen er opdelt i kapitler efter tema, så den også kan bruges til opslag, men i lige så høj grad kombinerer den historiske oplysninger med fortælleglæde og praktiske råd og vink:
Her ligger en af de bedste sushirestauranter.  Beregn to-tre timer til at gå rundt om Gurre Sø. Man kan godt tillade sig at stikke næsen indenfor i gården…

Historisk nutid
– Jeg har længe interesseret mig for lokalhistorien og sat mig ind i ting, som jeg gerne ville formidle til at bredere publikum – ikke mindst til de mennesker, der lige som jeg selv bor heroppe og nyder, hvor skønt her er, siger Jan Horn Pedersen.

Han har allerede skrevet en del artikler til Øresundtid.dk, der især bruges til undervisning.

– Der er så mange spændende steder og historier, som ikke skal gå i glemmebogen – også fra vores egen tid. Om 70’ernes bevarende sanering af hele bykernen, om de nye bykvarterer, om Jørn Utzons aftryk i hjembyen Helsingør og om omstillingen fra industriby til kulturby.

En impulsiv gave
– Med min bog vil jeg gøre det nemt for alle at lære lidt mere om deres egen by. Måske ikke mindst tilflytterne, som jo er mere eller mindre på bar bund. Vil de vide mere om et bestemt emne, er der jo nok at dykke ned i på museerne.

– Derfor har det også været vigtigt for mig, at prisen ikke blev for høj, og jeg prøver at få den ud at ligge hos ejendomsmæglerne og i almindelige butikker, hvor folk kigger efter gaveideer.

På kostskole i Hellebæk
Jan Horn Pedersen blev født på Amager, men kom på Skorpeskolen i Hellebæk i 1968-71 og endte med at slå sig ned heroppe. Dengang fik han kælenavnet Simon, og sammen med en skolekammerat flyttede han i bofællesskab i et bjælkehus på Tjørnevej i Snekkersten.

For 30 år siden købte Jan Horn et gammelt fiskerhus på hjørnet af Strandvejen og Gydestien sammen med Trine Frimann, der er sygeplejerske på Bispebjerg Hospital og med til at lede regionens behandlingstilbud til anoreksipatienter. Datteren Frida Frimann er fysioterapeut med klinik på Rønnebær Allé.

En aktiv foreningsmand
Fra vinduerne ud mod Øresund er der udsigt til gammeldags staudehave – og til “bananen”, den lange sandfangermole nord for havnen.

Snekkersten Borgerforening tabte kampen for at forhindre, at molen blev bygget. Til gengæld lykkedes det at få lavet en bevarende lokalplan for hele det gamle Snekkersten og Skotterup, og der bliver holdt øje med, om den nu også bliver overholdt.

Jan Horn Pedersen er stadig formand for Snekkersten Borgerforening og suppleant i Naturfredningsforeningens lokalbestyrelse, og engang var han formand for Selskabet Mødre- og Børnehjælpen og skrev et lille historisk hæfte om dets virke i forbindelse med 70 års jubilæet i 2011.

Tilbage til Klaksvig
Endelig har Jan Horn Pedersen et blødt punkt for Færeøerne, hvor han havde sit første undervisningsjob – dels af eventyrlyst og dels fordi det dengang var svært at få arbejde.

– For nylig var vi deroppe igen, hele familien, og det var første gang for Frida og hendes kæreste, og første gang Trine var i Klaksvig, hvor hendes mor oprindelig kom fra.

Jubilæum for Kong Peder
Og Jan Horn Pedersen er ikke færdig med at skrive historiebøger. Til næste år er det 100 år siden, at Helsingør fik sin første folkevalgte borgmester, og Jan Horn er med i en gruppe, der forbereder en udstilling og et festskrift om “Kong Peder”.

– Det er noget, museerne har sat i gang, så jeg arbejder på sagen sammen med Lars Bjørn Madsen og ægteparret Tove Lund og Tom Sinding. Vi har også været kolleger på gymnasiet, så det er vældig hyggeligt, siger han.

Kommentarer

Lokal Avisen Nordsjælland

Lokal Avisen Nordsjælland