Klosteret viser sine hemmelige sider frem

Helsingør Stift har haft succes med at åbne dørene. GUIDER: Hele sommeren og i efterårsferien har frivillige guider vist rundt i Karmeliterk …


Helsingør Stift har haft succes med at åbne dørene.

GUIDER: Hele sommeren og i efterårsferien har frivillige guider vist rundt i Karmeliterklosteret i Sct. Annagade i Helsingør.

Det er Helsingør Stift, der ejer klosterbygningerne.

Med de daglige rundvisninger opnår man to ting, men gerne ville, fortæller økonomifuldmægtig i stiftet, Morten Stützer, til Lokalavisen Nordsjælland.

– Det ene mål har været at skabe mere liv i klostergangene for på den måde at forhindre uønskede gæster, der har brugt området som et værested uden respekt for omgivelserne. Det har tidligere været et problem, men det har de daglige guideture løst lader det til. Men nok så vigtigt er det, at guiderne får bredt viden ud om klosteret og dets fantastiske historie.

– Vi har længe gerne villet formidle mere viden om klosteret, siger Morten Stützer, der er godt tilfreds med den indsats som de 13 frivillige guider har ydet.

Med efterårsferien sluttede denne omgang med guidede ture, men de mange guider vender tilbage til foråret.

To af disse guider er Marianne Christensen og Henrik Uffe Petersen.

Mandag i efterårsferien var det netop Marianne Christensen og Henrik Uffe Petersen, der viste rundt i Vor Frue Kloster. De frivillige guider er på vagt tre eller fire timer ad gangen, og de har selv bestemt, hvor ofte de vil være på vagt.

For såvel Uffe som Mariannes vedkommende er det en stærk historisk interesse, der har fået dem til at melde sig som guider.

– Jeg har altid været fascineret af klostre, forklarer Marianne Christensen, der lige som Henrik Uffe Petersen meldte sig, da de i Lokalavisen Nordsjælland så at der var brug for frivillige.

Selv om de to som optakt til det frivillige arbejde har lært lidt mere om klosteret og det historie, så har de også ekstra viden fra hinanden og fra gæsterne.

Historie
Vor Frue Kloster med Sct. Mariæ Kirke er et af de bedst bevarede middelalderlige klosteranlæg i Nordeuropa.
Klosteret blev grundlagt i 1430, da Erik af Pommern inviterede karmelitermunkene, de såkaldte hvidebrødre til Helsingør.
Efter reformationen blev klosteret i 1541 omdannet til hospital og senere omdannet til en slags alderdomshjem for værdigt trængend.
Klosteret har tidligere i en preiode rummet Helsingørs Latinskole.
Siden 1991 har de smukke klosterbygninger fungeret som administrationsbygning for Helsingør Stiftsøvrighed og runnet mødelokaler for Sct. Mariæ Sogns aktiviteter med mere.

Kommentarer

Lokal Avisen Nordsjælland

Lokal Avisen Nordsjælland