Brit Madsen fra Snekkersten skal forbedre sundheden i Brasilien

Forskellen mellem rig og fattig er enorm i landet, som har en sundhedsssektor, der kæmper med mange store udfordringer. BRASILIEN: Der er la …


Forskellen mellem rig og fattig er enorm i landet, som har en sundhedsssektor, der kæmper med mange store udfordringer.

BRASILIEN: Der er langt fra K.A. Hasselbalchs Vej i Snekkersten til Brasilien. Og der er en verden til forskel. 44-årige Brit Borum Madsen fra Snekkersten med base i landets hovedstad Brasília, beliggende på en højslette midt i det store land, er udsendt som vækstrådgiver for Udenrigsministeriet og arbejder med at modernisere den brasilianske sundhedssektor.

– Uligheden og fattigdommen i Brasilien er på et niveau, som vi slet ikke kan begribe hjemme i Danmark. De fattige her i landet kan hverken købe behandling eller medicin, fortæller Borum Madsen.

Den offentlige brasilianske sundhedssektor er stadig ung – født med en ny grundlov i 1988 efter diktaturets fald. Grundloven indførte ret til gratis og lige adgang for alle brasilianere, men selvom gratis behandling på hospitaler og alment praktiserende læger nu er en grundlovssikret rettighed, så er det en anden virkelighed, der møder mange brasilianere, fordi det offentlige sundhedsvæsen ikke er nået i mål med opgaven endnu.

Uden om køerne
De velhavende kan betale sig ind i den private sundhedssektor og uden om de endeløst lange køer og den ofte utilstrækkelige medicin i det offentlige sundhedssystem i Brasilien. Den mulighed har de mange fattige ikke.

– Man ser en sundhedssektor herude med store udfordringer med at komme ud til befolkningen med den rette behandling på det rigtige tidspunkt. Der er enormt engagerede læger og sygeplejersker, som bærer systemet på deres skuldre. Men der mangler ressourcer, medicin, planlægning, logistik og også mandskab. Desuden er sundhedssektoren meget fragmenteret og skal spænde fra storbyer som Sao Paulo med 25 millioner mennesker til Amazonas, hvor der mange steder slet ikke er stationære sundhedshuse, fortæller Brit Borum Madsen.

Det er netop løsninger på nogle af disse udfordringer, som Borum Madsen arbejder på at indføre i Brasilien i et samarbejde mellem brasilianske og danske sundhedsmyndigheder. Derfor byder arbejdet også på mange rejser rundt i det enorme sydamerikanske land sammen med danske sundhedseksperter for at besøge hospitaler og lægeklinikker. Målsætningen er at give Brasilien et bedre sundhedssystem, kort sagt mere sundhed for pengene og bedre mulighed for planlægning gennem større gennemsigtighed i sundhedssektoren.

– Det danske bidrag handler blandt andet om at få mere og bedre hospitalsbehandling for de samme ressourcer og skabe adgang til den rigtige medicin i det offentlige system, hvilket vil komme de fattigste til gode, for de har f.eks. ikke råd til at købe ny medicin på de private apoteker. Det kan samtidig skabe forretningsmuligheder for danske virksomheder i sundhedssektoren, hvilket jeg ser som en ekstra gevinst af mit arbejde her i Brasilien, siger Borum Madsen.

Altid haft udlængsel
Udstationeringen i Brasilien er også et plus for Brit Borum Madsen, der har sin søn Lauge på syv år med i Brasília.

– Jeg har altid haft udlængsel og har rejst meget. Jeg har altid haft lyst til at komme på eventyr og til at gøre en forskel. I denne omgang sad jeg i Sundhedsministeriet, men var ved at blive lidt rastløs, da jeg så et opslag fra Udenrigsministeriet om det her job, siger hun.

Nu har Brit Borum Madsen og sønnen været i Brasilien i tre år. De bliver der fire år til.

– Vi er blevet så glade for, at hverdagen er så fremmedartet og fuld af nye oplevelser. Det er selvfølgelig mit valg, at vi er herude. Lauge elsker bestemt at komme hjem på ferie og få alle livretterne og se familie og venner. Men han elsker også sit liv her, på en eller anden måde er der mindre støj, og vi har meget mere tid sammen. Jeg tror også, at det kan være en gave for ham at opleve, at der er mange måder at gøre tingene på, siger Brit Borum Madsen.

At få et tæt kendskab til den måde, som brasilianere spiller fodbold på, vil også være en gave for de fleste sportsglade børn og unge. Lauge går naturligvis til fodbold i Brasília Sao Paulo, mens Brit Borum Madsen, der selv spillede håndbold i Helsingør som ung, kan følge lidt med i Brasiliens fremskridt på den front – med VM-guld for kvinder for fem år siden som højdepunktet, med en dansk træner i øvrigt. Men af og til må det være for varmt at træne, tænker man.

– Vejret er fantastisk. Dagtemperaturer på mellem 22 og 38 grader året rundt. I regnsæsonen kommer de tropiske regnskyl, som forvandler vejene til floder. Og tørsæsonen er så tør, at man bogstaveligt talt føler, at man ånder støv ind, forklarer Brit Borum Madsen.

Finder altid en vej
Hun er i Brasilien for at lære fra sig om den danske måde at gøre ting på. Men vækstrådgiveren mener også, at vi danskere kan lære noget af brasilianerne.

– De finder for eksempel altid en vej. De er kreative i deres løsninger, for det har de behov for. Landet har en række sociale, økonomiske og politiske udfordringer, men samtidig brasilianerne en utrolig tålmodighed og livsglæde og så den kreativitet, der gør, at selv når det virker helt umuligt, finder de en vej frem, fortæller Borum Madsen.

Sammen med Lauge vender Brit hjem til Danmark ved udgangen af 2021 – og til Sundheds- og Ældreministeriet, hvor hun har orlov fra.

Kommentarer

Lokal Avisen Nordsjælland

Lokal Avisen Nordsjælland