Hans Frausing ved hvad der rører sig under jorden

Teamkoordinator Hans Frausing fra Forsyning Helsingør kan Helsingør Kommunes kloakrør på fingrene. I slutningen af oktober kan han fejre 40 …


Teamkoordinator Hans Frausing fra Forsyning Helsingør kan Helsingør Kommunes kloakrør på fingrene. I slutningen af oktober kan han fejre 40 års jubilæum i kommunens tjeneste.

HELSINGØR: Oprindelig er Hans Frausing, som i daglig tale går under kælenavnet Hansi, uddannet tømrer. Men det er et fag, han aldrig har brugt i sit arbejdsliv. Efter endt lærlingetid besluttede Hans Frausing sig nemlig for at sige ja tak til tilbuddet om at blive sjakbajs for det daværende Flynderupgård Syddistrikt, hvor han blev en del af teamet med at vedligeholde kloaknettet i den del af kommunen.

– Jeg var lidt rodløs og ville gerne prøve noget andet end tømrerfaget. Der var heller ikke så meget at vælge imellem dengang, fortæller han.

Det var afdelingens daværende formand Mogens Larsen, der gjorde Hans Frausing opmærksom på: “at han skulle bruge en mand med skovl og gummistøvler”. Efter nogle år blev han så en del af teamet i Helsingør under det daværende Teknisk Forvaltning.

Hans i hullet
Det blev starten på et langt og rigt arbejdsliv, hvor rigtig mange timer er blevet tilbragt med at “gå i hullet”, som “sjakket” kalder det, når de trækker i arbejdstøjet.

Og der er nok at se til med 550 kilometer kommunalt ledningsnet, 17.000 brønde og 45 søer, som hører ind under Hans Frausing og hans ni kollegaers arbejdsområde.

– Vores ordrebog for 2021 er allerede i hus, fortæller han.

Fortidens synder
Afdelingen, som i nogle år, mens ombygningen af det nye kraftvarmeværk i Helsingør har stået på har holdt til på renseanlægget i Hornbæk, har et budget på mellem otte og 10 millioner kroner om året.

Inden Forsyning Helsingør blev etableret som følge af en lovændring, var budgettet mindre.

– Før blev vi altid beskåret. Det at vi har fået en bedre økonomi betyder at vi bedre er i stand til udbedre kloaknettet, herunder få bugt med rotterne. De er et stort problem. Det er fortidens synder og den manglende vedligeholdelse, der hævner sig..

Fagligt engageret
Indtil 2010 arbejdede Hans Frausing som arbejdsmand, men med etableringen af Forsyning Helsingør overgik han fra at være “sjakbajs” til teamkoordinator, og fik mulighed for at sætte sit eget hold.

– Jeg havde ikke set i kortene, at jeg skulle ende bag et skrivebord. Men de søgte en med erfaring indenfor ledelse, og så faldt valget på mig, fortæller Hans Frausing, som på trods af sin arbejdstitel gerne trækker i arbejdstøjet, når der er sygdom.

Erfaringen med ledelse har Hans Frausing oparbejdet gennem 20 års erfaring med fagligt arbejde som henholdsvis fællestillidsmand og tillidsrepræsentant, som tæller et hav af kurser.

– Til sidst løb jeg tør for energi. Arbejdskampen var også slut. Alle havde villa, Volvo og vovse.

Frausing blev hurtigt involveret i det faglige arbejde, som udmøntede sig i flere synlige resultater, som pointordningen for firmatøj, som kommunens tekniske forvaltning var de allerførste med. Han var også var med til at etablere Feriefonden med udlejning af sommerhuse til kommunens ansatte.

Alkoholkonsulent
Det med at kæmpe for andre, er noget, der følger ham.

Blandt andet har han gennem 20-30 år virket som frivillig alkoholkonsulent i arbejdsregi.

– Det er lysten til at have med mennesker at gøre, der driver det. Jeg har kendt flere som er døde af et for stort alkolholmisbrug. Det er skræmmende, at man kan komme ud i en blindgyde, hvor alt handler om alkohol.

Politisk befinder Hans Frausing sig til venstre for midten og er inkarneret SF’er gennem mange år.

– De har nogle holdninger, der ligger tættere på mig. Jeg kan godt lide at være lidt oppe på barrikaderne, og har det nok ikke så godt med autoriteter.

Tæt knyttede
Den 3. december i år rykker Hans Frausing og hans kollegaer ind den nye bygning ved det ombyggede kraftvarmeværk på Energivej i Helsingør, som samler Forsyning Helsingørs administration og materielgård med plads til 150 medarbejdere.

– Det bliver noget nyt. Jeg glæder mig til at se om vi får den synergi, der er meningen. Jeg håber, at vi kan få lov til bevare vores arbejdsfælleskab uden for stor indblanding, siger Hans Frausing, som sætter pris på friheden ved at være en relativt selvkørende afdeling.

– Vi er nok lidt frie fugle og vant til at have vores dagligdag for os selv, siger Hans Frausing.

Han påpeger, at der er et godt arbejdsmiljø som ikke mindst skyldes kammeratskabet mellem kollegaerne, som udelukkende tæller mænd.

– Vi er meget tæt knyttede og har et godt sammenhold. Vi river gerne en dag ud af kalenderen for at deltage i fælles ture og arrangementer. Vi har også en aftale om, at hvis man har en øv-dag, så siger man til, siger Hans Frausing.

Kommentarer

Lokal Avisen Nordsjælland

Lokal Avisen Nordsjælland