Elsk dig selv og få et bedre liv

– Mine små børn var det vigtigste i hele verden, og alligevel arbejdede jeg solen sort, fortæller Anja Steensig i Espergærde. Nu har hun kvi …


– Mine små børn var det vigtigste i hele verden, og alligevel arbejdede jeg solen sort, fortæller Anja Steensig i Espergærde. Nu har hun kvittet tv-karrieren for at hjælpe andre.

PORTRÆT: Nøgleordet er næstekærlighed – og den starter med dig selv, siger Anja Steensig. Smilende fortæller hun om sin egen rejse fra hektisk karriere som tv-værtinde og småbørnsmor til teologistuderende og coach med en stærk tro på det gode i alle mennesker.

I weekenden den 29.-30. september er hun vært på eventet “Unfold Your Love“ på Store Kro i Fredensborg. Her er der fokus på kærligheden til dig selv, der gør dig i stand til at elske andre og håndtere stress og modstand.

Impulsive valg
For Anja Steensig er vejen til et liv i ny harmoni gået over stok og sten og to alvorlige depressioner. Mange husker sikkert smilet og de store øjne fra DR-Sporten, Go´Aften Danmark, Anja og B.S på afveje, Roomservice og mange flere tv-programmer, men alt det har hun lagt bag sig.

Til gengæld holder hun fast i evnen til at følge sine impulser og stå fast.

Forelsket på ti minutter
Anja er fra Ry og bor i dag på Toftevej i Espergærdes gamle villakvarter med mand og tre børn. Hun kom til København for at læse film- og medievidenskab på Universitetet og mødte møbel- og industriel designer Sebastian Holmbäck og blev gift med ham.

– Det var den store kærlighed fra første date. Jeg var 27 år og klar til det hele, og efter ti minutter vidste jeg, at dér var han, fortæller hun.

– Halvandet år efter fik vi Sally, der nu fylder 16 år, og flyttede fra Nansensgade til Espergærde – fordi her er næsten lige så dejligt som i Ry. Siden kom Villads og Felix til. De er 13 og 9 år i dag.

Kroppen sagde stop
Men familieidyllen var svær at mestre i kombination med jobbene som tv-værtinde. I 2004 sagde kroppen stop – Anja måtte sygemelde sig med stress og var “ude af billedet” i lang tid, fordi sygemeldingen gik over i barselsorlev med den mellemste.

– Jeg lavede et kombineret bolig- og rejseprogram for TV3 og arbejdede solen sort, selv om mit lille barn derhjemme var vigtigere end noget andet. Jeg gik konstant på kompromis og glemte, hvad der var vigtigt for mig selv.

Den lange rejse
Med sygemelding og barsel startede til gengæld den lange rejse, der har ført Anja Steensig væk fra ræset.

– Jeg gjorde alt, hvad man skal for at leve sundt og blive rask og fik ro til at genopdage min mere spirituelle side. Men jeg var jo også glad for at komme i gang med at arbejde igen. Det skulle bare være på mine præmisser. – Så da jeg i januar 2011 kom tilbage fra juleferie og fik at vide, at vores radioprogram var lavet helt om, sagde jeg op dagen efter, selv om jeg ikke anede, hvad jeg så skulle.

Drømmen om smykker
Anja ler, da hun fortæller, hvordan den side af sagen faldt på plads – i en drøm:

– Jeg vågnede med et fuldstændig klart billede af, hvordan jeg skulle lave personlige unika-smykker med krystaller. Jeg gik ellers ikke selv med smykker og vidste heller ingenting om at drive forretning, men i fem år drev jeg firmaet Æon, og det blev for mig selv en fantastisk skabelses- og udviklingsproces at bygge det op.

Ud af puppen
Alligevel blev Anja ramt af en ny depression i 2012. Men også den betragter hun i dag som en slags uddannelse.

– I et halvt år havde jeg en mærkelig følelse af at være en larve, der bare ventede på at komme ud af puppen som noget bedre. Og dette nye blev en intens oplevelse af, at mit hjerte står åbent for den indre skønhed hos alle mennesker. Og for al den smerte og usikkerhed, der blokerer for, at det gode kan folde sig ud.

– Det har ændret mit liv fuldstændigt. Alt, hvad jeg gør nu, er for at hjælpe andre, siger hun.

– Alle har brug for at blive set og anerkendt som medmennesker, og når man optræner næstekærligheden og åbner hjertet for sig selv og andre, bliver det meget lettere af møde smerten.

Teologiens veje
Denne indre træning har lang tradition i buddhismen, forklarer Anja Steensig, men det har ikke gjort hende selv til buddhist. Derimod læser hun nu teologi på andet år – ikke for at blive præst, men for at blive endnu klogere på næstekærligheden.

– Bibelen siger “elsk din næste som dig selv”, men netop det sidste er svært for mange. At elske sig selv forbindes med noget selvoptaget og egoistisk, men vi må kunne rumme os selv for at kunne rumme andre og se, hvad der gemmer sig bag facaderne.

Din bedste ven
Derfor taler Anja Steensig om selvkærlighed som at være sin egen bedste ven, der bærer over med fejl og mangler.

– Det er så vigtigt at huske, at alle nogle gange føler sig forkerte og skammer sig eller ærgrer sig. Du er ikke alene, forklarer hun.

– Dit livs kærlighed er dig selv – tag ansvar for den, så kan du også rumme andre.

Kommentarer

Lokal Avisen Nordsjælland

Lokal Avisen Nordsjælland