Sundtoldsmarked: “Kom med os tilbage til begyndelsen af 1800-tallet”

Museerne Helsingør inviterer alle til det store Sundtoldsmarked 2018 på lørdag den 18. august kl. 10–16 på Havnepladsen, i Strandgade og på …


Museerne Helsingør inviterer alle til det store Sundtoldsmarked 2018 på lørdag den 18. august kl. 10–16 på Havnepladsen, i Strandgade og på Kongekajen i Helsingør.

Historie: – Kom med os tilbage til begyndelsen af 1800-tallets Helsingør. Slå dig løs mellem sømænd og kvaksalvere, vær højt på strå med de fine fra borgerskabet eller få en sludder med gårdskarle og tjenestepiger, siger Anette Kjærholm fra museernes presseafdeling.
De mange handelsboder langs havnefronten, de gamle træskibe i havnen og hundredvis af aktører i historiske dragter sætter rammerne omkring et historisk marked som giver alle besøgende mulighed for at genopleve tiden fra Helsingørs storhedstid som sundtoldsby.

Yndige frøkener, kvaksalvere og røgede sild
– Rundt på markedet møder man præster, soldater, kræmmere, håndværkere, kvaksalvere og kloge koner, yndige frøkener, garvede sømænd, kagekoner, ildsprudlende gøglere og andet godtfolk, lover hun.
Der er også musik, sang og gøgl rundt omkring på hele markedspladsen og ikke mindst på skibene der ligger til kaj.
Man kan gå på opdagelse blandt flere end 50 historiske boder, der sælger alt fra ørepineplanter til nyrøgede sild. Og spisestederne står klar med skipperlabskovs, med fiskefrikadeller, Sundtoldspølser, sukkerkringler, kager med meget mere.

Duften af tovværk
I havnen ligger de historiske træskibe, duftende af tovværk og tjære samt smakkejollerne som man kan få en sejltur med.
Soldater i 1800-tals uniformer passer på markedets gæster og patruljerer i byen.
På Skibsklarerergaarden kan man møde skibsklarereren og hele hans husholdning, der forbereder til konfirmation.
Kirkerne i byen inviterer indenfor til rundvisninger.

Åbne gårde
I dagens anledning åbnes portene til mange af byens historiske gårde. I nogle står guider klar til at tage imod og fortælle historien om livet, der har udspillet sig netop der. I andre gårde kan man snuse rundt på egen hånd. Det er en enestående chance for at se med bag de mange velkendte porte i byen.

Det er også for børn
Rundt på markedet findes mange aktiviteter for børn. Man kan bage pandekager, prøve at skrive som i gamle dage, filetere en fisk, lege historiske lege og køre i hestevogn. Der er „gadebørn“ på havnepladsen og mulighed for at opleve sømanden der fortæller sandfærdige løgnehistorier!

Og for de tørstige
I år er historien med frisk øl fra fad. Helsingør Sundtoldsøl er nemlig blevet til.
Den er skabt og brygget af Martin Brauer fra Gurre Bryghus. Øllet præsenteres eksklusivt på Sundtoldsmarked hvor den, fra fad, sælges fra en af boderne. Brygmester Martin vil selv være til stede, og fortæller gerne om øllet.
Sundtoldmarked finder sted foran museet Skibsklarerergaarden og omkring havnen. Det arrangeres af involverede aktører, mere end 400 frivillige samt ansatte ved Museerne Helsingør.
Ud over selve markedet summer Helsingør af oplevelser – både op til og på selve dagen for markedet.
– Man kan opleve udstillingen ”Pesten i Helsingør” på Biblioteket Kulturværftet, gå på byvandring med Helsingørs egen vægter eller med museumsinspektør og arkæolog Liv Appel, eller gå med på tur på Helsingør Kirkegård og høre om grave fra Sundtoldstiden, fortæller Anette Kjærholm.
– Man kan også deltage i en af de særlige middage, der arrangeres i forbindelse med Sundtoldsmarked. Fredag aften kan man komme til middag hos skibsklarerer Simmelkjær. Denne aften serveres en autentisk menu fra begyndelsen af 1800 tallet, og der gives en historisk introduktion til 1800 tallets madkultur, serveringsform, borddækning m.m. Og lørdag er der mulighed for at deltage i en historisk Soldatermiddag i fæstningsområdet ved Kronborg.

Fakta
Sundtoldsmarked 2018 er familieorienteret og holdes lørdag d. 18. august kl. 10-16
Sted: Skibsklarerergaarden, Havnepladsen, Strandgade og Kongekajen, 3000 Helsingør
Arrangør: Aktører er mere end 400 frivillige samt ansatte ved Museerne Helsingør
Pris: Gratis adgang

Kommentarer

Lokal Avisen Nordsjælland

Lokal Avisen Nordsjælland