De islandske tvillinger i Øerne

Sommer med indbygget nutte-effekt. Islænderheste: På sommerens længste dag den 21. juni folede islænderhesten Hamingja på stutteriejer Iben …


Sommer med indbygget nutte-effekt.

Islænderheste: På sommerens længste dag den 21. juni folede islænderhesten Hamingja på stutteriejer Iben Dolriis’ Solløkkegård på Nørreløkkevej i Øerne. Det var ventet.

Iben Dolriis selv var på en ferietur til Bornholm, da hun fik en opringning hjemmefra kl. 0.30 om at Hamingja var igang med at fole.
Men der var alligevel noget ved beskeden, der ikke helt stemte. Og fire timer efter kom næste telefonsamtale – „der er to, der er to!“

– Jeg forstod først ikke helt beskeden og tænkte „to, to hvad?“. Jeg var lige vågnet og derfor lidt søvndrukken. Jeg havde som altid fået scannet hoppen i god tid, og scanningen viste at alt var ok og at der var ét føl. Det var helt normalt, og jeg vidste, at det ikke ville være et problem for Hamingja.

Islænderheste får aldrig mere end ét føl ad gangen, men nej. Denne gang var der to, hvilket er en sand „one in a million“-hændelse. Hamingja havde fået tvillinger, fortæller Iben Dolriis til Lokalavisen Nordsjælland.

Tveæggede tvillinger
De nu halvanden måned gamle heste er hingsteføllet Óskasteinn (rødblak), og hoppeføllet Óskamey (sortblak vindot). Sammen med deres 15 år gamle mor Hamingja, som Iben Dolriis importerede fra Island for mange år siden, går de nu trygt rundt på marken.

– Jeg havde overhovedet ingen mistanke om at der kunne være to, og det havde dyrlægen heller ikke. Jeg har set gravide hopper, der har haft tvillinger og de var meget meget tykke. Hopper klarer normalt ikke at fole to føl og enten dør et af føllene, dem begge, eller både føl og hoppe, forklarer Iben Dolriis.

– Hamingja har haft to æg, og dyrlægen fandt kun det ene ved scanningen. Da situationen gik op for mig fik jeg ringet nogle at pigerne omkring stutteriet op, og de trådte til straks og hjalp med at passe de små og hjælpe til. En anden hest tog hurtigt det ene føl til sig, som var det hendes. Og hun endda lod føllet die. Men pigerne besluttede, at tage det fra hende, og lægge det ind i stalden til Hamingja og dets tvilling. Og pigerne nærmest sad i stalden med de små nye i et par dage. Og Hamingja lod til at være glad for hjælpen. Jeg tror faktisk at den gode start på livet, har gjort dem venlige og ligefrem kælne overfor mennesker, fortæller Iben Dolriis, og da vi møder føllene og de hører hendes stemme kommer de rask hen til hende og skal klappes, men Hamingja kommer luntende bagefter.

Tvillingedrægtighed hos hopper
– Tvillinger er ikke en glædelig begivenhed hos hoppen. Det skyldes, at kun 10 procent af tvillinge drægtigheder ender med et eller to levedygtige føl, 85 procent aborterer før 10. måned. Derudover nedsættes hoppens chance for at komme i fol det efterfølgende år.

– En ulempe ved en tidlig drægtighedsscanning, altså før fosterblæren vokser fast, er at en fosterblære som er kommet fra ægløsning nummer 2 kan være for lille til at kunne ses. Dette betyder, at det kan kræve op til flere scanninger af hopper med flere ægløsninger, at være sikker på at der ikke er tale om tvillinger.

– Mistanken om at en hoppe kan være i risiko for at have tvillinger, kan fås ved et samarbejde mellem ejers kendskab til hoppen samt dyrlægens scanningsfund. Ingen af disse kan stå alene og begge parter bærer et ansvar for at sænke risikoen.

– Tvillinger kan og vil på trods af omhu fra alle implicerede parter forekomme som et udtryk for, at det er biologiens verden vi bevæger os i.

Kilde: Højgaard Hestehospital

Kommentarer

Lokal Avisen Nordsjælland

Lokal Avisen Nordsjælland