Den unge mand og havet

Det fedeste sommerjob! Mathias Marsengo passer på badegæsterne i Snekkersten og Helsingør. STRANDLIV: “Makker, du kan altså godt skrive, at …


Det fedeste sommerjob! Mathias Marsengo passer på badegæsterne i Snekkersten og Helsingør.

STRANDLIV: “Makker, du kan altså godt skrive, at Mathias er virkelig god til sit arbejde. Han tager det meget seriøst og er god til det!” Rosen fra de fire solbrændte strandgæster, der på denne skønne sommerdag har placeret badehåndklæderne lige ved siden af livredder Mathias Marsengo på stranden ved Snekkersten Havn, kommer lige fra hjertet.

Marsengo selv smiler lidt genert ved opmærksomheden fra både kvartetten og Lokalavisen Nordsjælland. Og i det hele taget har den 20-årige helsingoraner grund til at smile. Han har det perfekte arbejde, vil mange tænke.

At tilbringe hele sommeren på en strand og få penge for det, er jo en tanke, de fleste kan relatere til. Marsengo er da også klar i sin kvalitetsvurdering af tjansen som livredder.

– Det er det ultimative sommerjob. Det er superfedt simpelthen, især naturligvis når solen skinner, siger han.

Slikker ikke sol
Før man finder blokken frem for at skrive en ansøgning, så er det nok vigtigt at vide, at livredderne ikke kan bruge tiden på at ligge og slikke sol, på at kigge på strandlækre mennesker eller på at læse den seneste knaldroman. Det er et rigtigt arbejde – med et enormt ansvar.

– Hvis der er en situation, så skal vi kunne agere ud fra, at det værste sker. Som om at folk er i fare… Desuden er der meget forebyggende arbejde. Vi bruger en masse tid på at rådgive folk og gøre opmærksom på forskellige ting. Det kan for eksempel være, når vi sætter de flag op, der advarer om vanskelige strømforhold, siger Mathias Marsengo.

Selv har Marsengo indtil videre i sine nu tre sæsoner som livredder heldigvis ikke haft drukneulykker eller lignende på sine vagter. Men for eksempel glemt tøj i vandkanten kan sætte en livredder på akkurat samme arbejde som en bekymret mor, der fortæller, at hendes barn er blevet væk i vandet.

Vagterne er fra 10 til 18. Seks dage om ugen arbejder Mathias Marsengo i perioden fra livredder-stationerne bliver etableret i juni til slutningen af august, hvor de bliver lukket ned igen. Det er dog muligt at holde fri i perioden, hvis man skal på ferie eller festival eller noget tredje festligt.

Skal kunne svømme
Hvordan får man så fat i en livredder-job? Det er helt sikkert en fordel at kunne svømme. Og at kunne svømme rigtig godt!

– Der er mange, som bliver rekrutteret via konkurrencesvømning. Vores cheflivredder har stærk tilknytning til svømmeklubben, så der er mange svømmere, der er livreddere. Jeg er selv tidligere elitesvømmer i Helsingør Svømmeklub og søgte jobbet på det grundlag. Og hvert år er der nogle prøver, som man skal igennem. En bassinprøve og en havprøve med bjærgninger og dykninger og så videre, siger Mathias Marsengo.

Mathias Marsengo har været livredder på strandene i Gilleleje og Liseleje i de to første sæsoner. I år er han det på stranden ved Snekkersten og i Helsingør.

– Min favoritstrand? Det må være Liseleje Strand. Det er et fedt område. Der er masser af gæster. Stranden er flot, der kan være gang i vandet, og klitterne er smukke, konstaterer Marsengo.

Skal åbne posten
Når Mathias Marsengo møder ind som livredder, går de første 20 minutter med at åbne posten…

Og det handler altså ikke om at sprætte breve op med en brevåbner, men om at klargøre livredder-stationen – blandt andet ved at sætte område-flag ud, som viser, hvor livredderen har sit primære fokus.

Det med fokus er som nævnt vigtigt. Også i skidt vejr, hvor der kun er få mennesker i vandet.

– Når det er dårligt vejr, så sidder man i skuret med godt udsyn over stranden og går runder. Måske læser man lidt i den førstehjælpsbog, der ligger klar, og terper lidt på forskellige situationer. Man må ikke læse for alvor eller se tv eller noget, siger han.

Det gule surfboard
Enhver, der har set tv-serien “Baywatch”, ved, at der er også er noget energi i at være iført røde badeshort med livredder skrevet på og i at have et gult surfboard med påskriften SURF RESCUE stående klar ved vandkanten. Der er på den måde noget image over jobbet, erkender Marsengo.

Mathias Marsengo vil derfor gerne fortsætte med at være livredder mange år frem i tiden – også som studiejob ved siden af den uddannelse i erhvervsøkonomi, som han skal begynde på efter sommerferien.

Kommentarer

Lokal Avisen Nordsjælland

Lokal Avisen Nordsjælland