Kun bål på Øresund sankthansaften

Spredte byger er ikke nok til at ophæve afbrændingsforbuddet inden det bliver sankthansaften. Men der er ikke udsigt til heldagsregn, så vil …


Spredte byger er ikke nok til at ophæve afbrændingsforbuddet inden det bliver sankthansaften. Men der er ikke udsigt til heldagsregn, så vil du se bål skal du skue mod Øresund fra Snekkersten havn.

KNASTØRKE: Lige nu er det såkaldte tørkeindeks for Nordøstsjælland oppe på mellem 9-10 på en skala fra 0 til 10.

Der er med andre ord knastørt overalt, og der skal betydelige mængder vand til før man når så langt ned på indekset, at der kan gives tilladelse til at tænde sankthansbål i Helsingør kommune lørdag aften.

– Der er ingenting i DMI’s vejrvarsler der peger på, at vi får vedvarende sileregn i løbet af ugen, siger viceberedskabsinspektør ved Helsingør Kommunes Beredskab Henrik Dippel til Lokalavisen Nordsjælland.

Han følger nøje med i Dansk Meteorologisk Instituts vejrudsigter i disse uger.

Tag kikkerten med
– Spredte byger nu og da gør ingen forskel. Regnvandet løber bare ned i regnvandskloakkerne og ændrer ikke på fugtigheden i vegetationen. Så med mindre vi ser et dramatisk omslag i nedbørsmængden inden lørdag, så er der forbud mod at tænde sankthansbål på land lørdag aften, fortsætter han.

På land, ja – men til vands stiller sagerne sig lidt anderledes. NS-BRØD-INDRYK: To steder i kommunen bliver det muligt at se blussende sankthansbål ude på Øresunds vover nærmere betegnet fra Snekkersten Havn.

Men det kan blive nødvendigt at tage kikkerten med, hvis man vil have et nærbillede af flammerne, for bålene skal mindst 200 meter ud på Øresund før de må tændes.

Opgiver tanken
Skifter vinden til øst, således at der er større risiko for at gnister fra bålene kan svæve ind over land, skal bålene sejles hele 400 meter ud fra kysten.

Det får ledelsen for Helsingør Havne, som eller har planlagt et bål midt i Helsingør Havns bassin under lørdag aftens koncerter ved Kulturværftet, til helt at opgive tanken om en sankthansbål, hvis afbrændingsforbuddet ikke bliver ophævet i mellemtiden.

– Der er alt for mange hensyn at tage, og det giver ikke mening at sejle bålet 200 og måske helt op til 400 meter ud for havneområdet, siger havneassistent Jan Kristensen fra Helsingør Havne.

Kan flyttes undervejs
Men kravene til bål på Øresund afskrækker ikke havnechef Peter Clausen fra Snekkersten Havn.

– Vi anlægger bålet på en isoleret platform, der ligger for anker ud for kysten. Selv hvis vinden skulle skifte retning, mens bålet blusser, kan vi trække det ud på 400 meter ud, så det er i sikker afstand af tør vegetation og stråtage på land, siger han.

Andre steder holder arrangørerne vejret og på Marienlyst Strandhotel håber man usædvanligt nok på masser af regn i løbet af sommerugen.

Kan blive dyrt
– For ellers bliver der heller ikke bål på Hotel Marienlyst, som der ellers er en mangeårig tradition for, lyder det fra hotellets salgschef Birgitte Høffner.

Beredskabschef Søren Lundhild advarer mod at overtræde afbrændingsforbuddet lørdag aften. Der vil i givet fald være tale om en overtrædelse af beredskabsloven.

Det koster bøder ved siden af risikoen for store erstatningskrav.

Kommentarer

Lokal Avisen Nordsjælland

Lokal Avisen Nordsjælland