“Jeg elsker at skabe god stemning hos de ældre”

Sofie Middelboe, 26, social- og sundhedsassistent på plejecentret Birkebo, har som et af 100 udvalgte velfærdstalenter i Danmark fået overra …


Sofie Middelboe, 26, social- og sundhedsassistent på plejecentret Birkebo, har som et af 100 udvalgte velfærdstalenter i Danmark fået overrakt et særligt diplom på Christiansborg.

PORTRÆT: Smilene, nærværet, den sjove eller søde bemærkning, et klap på skulderen. De ældre er vilde med hende og hun med dem. 26-årige Sofie Middelboe er Helsingørs nyudnævnte velfærdstalent. Sammen med 99 andre unge talenter er den unge ansvarshavende social- og sundhedsassistent fra plejecenter Birkebo blevet hædret på Christiansborg, da pensionsselskabet Pensam sammen med FOA Ungdom hyldede velfærdens talenter i Danmark.

Børne- og socialminister Mai Mercado holdt tale, og for Sofie Middelboe fra Helsingør var dagen på regeringens højborg et kæmpe klap på skulderen.

Et klap på skulderen
– Det er dejligt, at vi i vores fag får en anerkendelse for, at vi udfører et godt stykke arbejde.

– Jeg kommer tit selv i tvivl om, hvorvidt jeg gør det nok. Det er et kæmpe klap på skulderen. Generelt kniber det med anerkendelse i social- og sundhedssektoren. Og det her er en god måde at fremhæve vores fag på, siger Sofie Middelboe, der også fremhæver resultatet af de seneste centrale overenskomstforhandlinger, hvor blandt andet sosu’erne opnåede en lønforhøjelse, som en anerkendelse af hendes fag.

Sofie Middelboe er vokset op i Helsingør-området og gik i skole på Hellebækskolen. Hendes plan var oprindeligt at læse til sygeplejerske, og derfor besluttede hun i første omgang at tage en social- og sundhedsassistent-uddannelse.

Med på sygehuset som barn
– Min mor er sygeplejerske og jeg har tit været med hende på arbejde, siden jeg var lille. Jeg har altid været meget begejstret for miljøet, og mit tidligere møde med det gennem min mor har helt klart været afgørende for mit erhvervsvalg.

Sosu-uddannelsen skulle have været første trin på vej til sygeplejerske-uddannelsen. Men det er gået lidt anderledes end forventet.

Nærkontakt
– Jobbet som sygeplejerske er blevet meget mere teoretisk, og som social- og sundhedsassistent er jeg netop blevet meget glad for min nære kontakt med borgere eller patienter.

– Det er et meningsfuldt, udfordrende job, hvor jeg hver dag kan gøre en forskel. Der er den ældre mand eller kvinde, der har mistet sin ægtefælle gennem mange år. Det er her, jeg støtter og lytter. Der er alle de borgere, der ikke kan ret meget selv og hvor bare et lille smil skaber stor forandring i deres hverdag. Som assistent må man jo også meget, blandt andet medicinudlevering, sårpleje, infektioner og diabetes-behandlinger. For mig er den glæde, man ser, det hele værd.

For få hænder
Sofie Middelboe lægger ikke skjul på, at det er et hårdt job, hun bestrider, både fysik og mentalt.

– Der er jo ikke så mange hænder om faget, vi skal løbe hurtigt. Og det betyder, at man ikke altid kan gøre det, man gerne vil. Samtidig bliver borgerne dårligere og ældre, når de kommer her. Det er så vigtigt, at vi giver os tid. Flere ældre er ensomme, når de kommer her. Familien kan være langt væk, eller de kan have mistet mange i deres familie og omgangskreds. Nogle har slet ingen familie.

Et af Sofie Middelboes tiltag på Birkebo er at tage sine to sønner på fire og to år med på arbejde på plejecentret. Mindst en gang om måneden springer de to drenge rundt på plejehjemmets gange og får borgerne til at smile.

– De spreder glæde, men de får også selv en kæmpe glæde ud af at være her. Lige som jeg selv gjorde, da jeg var med min mor. De bliver opdraget i den rette ånd, lige som jeg selv blev, smiler det 26-årige velfærdstalent, der lægger vægt på at skabe god stemning, når hun er på job.

En anden idé er at cykle med borgerne, som Sofie Middelboe ofte gør på Birkebo med særlige ladcykler.

– Om jeg vil noget andet og mere med tiden, må jeg se på. Lige nu er jeg et sted i mit liv, hvor jeg rigtig godt kan lide at være.

Kommentarer

Lokal Avisen Nordsjælland

Lokal Avisen Nordsjælland