En mand med særlige talenter

Lennert Carlsen er ikke den, der gør væsen af sig selv. Men få udlever deres kreative sider så frodigt som han. PORTRÆT: Der rinder en kilde …


Lennert Carlsen er ikke den, der gør væsen af sig selv. Men få udlever deres kreative sider så frodigt som han.

PORTRÆT: Der rinder en kilde af evig kreativitet i årerne på 62-årige Lennert Carlsen. Selvlært musiker og komponist, fotograf, kunstmaler og håndværker er han, altid optaget af at prøve nye ideer af og samtidig besjælet af en nidkær sans for æstetik og akuratesse.

Selv det borgerlige erhverv som grafiker er autodidakt – bortset fra, at han gennem 40 år har været i “mesterlære” som rentegner, layouter og kreativ sparringspartner for grafikeren Ole Søndergaard i dennes tegnestue i Sct. Anna Gade i Helsingør. Der sidder kun de to og laver alt muligt fra vejskilte til kunstbøger af høj kvalitet.

Fasters farver
Lennert Carlsen kan takke sin faster for, at han som det første kom i gang med at male som 7-årig. Hun var ivrig porcelænsmaler og ville også prøve kræfter med oliemaleri, men det blev ikke rigtig godt, så hun forærede de indkøbt farvetuber og pensler til nevøen.

– Allerede dengang havde jeg det sådan, at det ikke var sjovt at gøre lige som alle andre. Jeg vil hele tiden prøve noget nyt og anderledes af. Så jeg blev meget inspireret af surrealismen, Dali især, fortæller han.

Spolebåndoptageren
Som teenager købte Lennert Carlsen en guitar og gav sig til at komponere sine egne sange. Alle de andre spillede jo noget, andre havde lavet.

– De første mange numre har jeg ikke mere. De blev indspillet på spolebåndoptager. På et tidspunkt begyndte jeg at spille noget halvklassisk musik sammen med en på tværfløjte og en på lut.

– Det store skred kom med en otte spors båndoptager, for så kunne jeg optage mine sange og spille sammen med mig selv. Jeg fik kontakt med et par andre, og vi lavede vores eget band, der aldrig siden er blevet opløst. Foreigners Abroad hedder det. Det var lige før årtusindskiftet, og stilen er stadig neoprogressiv rock.

En ufærdig cd
Svend Lomholt fra Helsingør spiller keyboard i bandet, og så er der trommeslageren Niels fra Sorø og Michael Hansen med elektrisk guitar og sang.

– Det er mig, der skriver sangene, men de andre er jo eksperter på hver deres felt. Derfor kommmer den færdige musik til at lyde anderledes, og det er en lidt særlig proces, fordi vi sjældent øver sammen.

– Én gang har vi optrådt live i Valby, og det var faktisk en stor succes. Men ellers indspiller vi hver vores del og sender lydfiler til hinanden, og så er der en, der samler det hele, fortæller Lennert Carlsen.

Bandet har materiale til en færdig cd med 10 numre liggende, og Lennert Carlsen har siden komponeret 15 nye sange. Måske bliver det en dag alvor at få dem udgivet. Måske.

Fotografisk surrealisme
I mange år har Lennert Carlsen rejst i Indien og flere andre asiatiske lande med kamera om halsen. Helt ude i de små landsbyer har han været – og så tæt på befolkningen, at han har kunnet tage de mest fantastiske portrætter, der blandt andet har været vist på Kulturværftet, i Abildvængets bibliotek og rundt om på virksomheder.

En del af sine fotografier har han siden brugt til at komponere malerier, der ikke ligner noget andet.

– Jeg havde en periode, hvor jeg insisterede på at male, så det så ud nøjagtig som fotografi, men med nye dimensioner. For eksempel en mand, der kigger ud af et flyvindue og ser, at han er under vandet. Eller en badende turist, hvor vandet går i ét med vejstøvet i en ødelagt by, og mændene sidder uvirksomme hen.

– Det billede har jeg selv på væggen derhjemme. Andre har hængt i Restaurant Punjab og på det gamle hovedbibliotek, og nogle har jeg solgt. Jeg har malet i hundredevis af billeder og prøvet at tænke nyt i hvert eneste.

Rammernes sprog
Lennert Carlsen arbejder også meget alternativt med indramningen af sine billeder. Helt almindelige rammer bliver en bærende del af billed-fortælllingen, når de bliver drejet på skrå eller sidder foran lærredet, som er meget større. Han kan også finde på at skære rammen i flere stykker.

Omvendt er Lennert Carlsen en mester i at pusle umage rammer sammen til en helhed, når det gælder sommerhuset ved Växsjö. Med største akkuratesse har han skabt det mest romantiske gæstehus og et tilsvarende drivhus i samme stil med røde vægge og hvidt træværk som hovedhuset. Alt sammen af genbrugsmaterialer og med egne hænder.

Et ordensmenneske
Den ubændige kreativitet til trods er Lennert Carlsen også et ordens- og vanemenneske, der møder og går til samme tid hver dag og tilbringer arbejdstiden med finpilleri på computeren.

Tegnestuen har blandt andet et fast samarbejde med Vejdirektoratet, så året rundt skal der arbejdes med skiltegrafik og piktogrammer. Men han hjælper også Ole Søndergård med hans spændende bogprojekter fra rejser i Grønland og Mellemøsten, eller med bøger om grafisk kommunikation, der er tegnestuens spidskompetence.

– Der kommer jo nok en dag, hvor Ole ikke gider mere, bemærker Lennert Carlsen.

– Så har jeg tænkt mig at undervise på aftenskolen og VUC eller andre steder i noget af det, jeg jo alligevel går og laver.

Lennert Carlsens fotografier og billeder kan ses på hjemmesiden Pbase.com/lcarlsen – i småt format. Man skal ikke bare kunne “stjæle” dem til væggen. Man er vel alligevel professionel.

Kommentarer

Lokal Avisen Nordsjælland

Lokal Avisen Nordsjælland