Gymnasierne har godt tjek på eksamenssnyd

– Vi kom først med en effektiv kontrol, melder de to lokale gymnasier. Eleverne er glade for at få hjælp til at undgå de digitale fælder. EK …


– Vi kom først med en effektiv kontrol, melder de to lokale gymnasier. Eleverne er glade for at få hjælp til at undgå de digitale fælder.

EKSAMEN: Undervisningsminister Merete Riisager har sat en række nye initiativer i gang for at dæmme op imod eksamenssnyd i gymnasierne. De vil være klar til brug ved næste års eksamener, og dermed er ministeriet et par år bagud i forhold til de to lokale gymnasier i Helsingør og Espergærde.

– Vi var first movers og satte alle sejl til allerede sidste sommer for at undgå snyd. Jeg vil godt påstå, at vi er nr. 1 med landets stærkeste og mest finmaskede kontrol i eksamenssituationen, siger uddannelsesleder Lars Højer Holmqvist på Espergærde Gymnasium og HF.

– Ministeriet har hele tiden lagt op til, at gymnasierne selv skulle stramme op på kontrollen, og det har vi gjort. De tilbud, der nu kommer fra ministeren, er på linje med det, vi allerede gør, siger den nye rektor på Helsingør Gymnasium, Claus E. Madsen.

– Min historik her på stedet er jo ikke lang, men i forhold til de kommende eksamener var jeg med, da vi “øvede os” ved terminsprøverne, og det gik rigtig fint, fortæller han.

Meget få snyder
Begge gymnasier oplever, at det kun er ganske få elever, der for alvor forsøger at snyde. Det kræver ganske stor viden at snige sig uden om de programmer, der er installeret til at opfange den forbudte trafik og kopiering på nettet.

– Vi har elevrådet og det store tavse flertal med os, når vi gør det virkelig svært at snyde. De hjælper os aktivt med at finde huller i overvågningen, oplyser Lars Højer Holmqvist.

– Det handler også om at lære eleverne at omgås den intellektuelle ophavsret på nettet med respekt. Kompleksiteten stiger jo i takt med de digitale muligheder, bemærker Claus Madsen.

Det koster dyrt – bortvisning
I et enkelt tilfælde havde en elev sendt sin eksamensopgave ud på nettet og modtaget en fuldt færdig opgave. Det fangede kontrollen, og eleven blev bortvist fra eksamen og senere også fra gymnasiet.

I et andet tilfælde prøvede en elev at hente hjælp fra en telefon ude på parkeringspladsen, mens telefonerne ellers var låst inde.

Men de registrerede tilfælde af overtrædelser af eksamensreglerne ligger “med et slag på tasken” omkring de fem procent – og i langt de fleste tilfælde anede eleverne ikke, at de gjorde noget forkert. Også derfor er eleverne glade for at få skolens hjælp til at undgå problemer.

Ikke noget overgreb
De to lokale gymnasier ser ikke noget problem i at overvåge elevernes færden på nettet i de få timer, eksamen står på. Der er en afgrund til forskel på at krydstjekke elevernes søgninger og på at tjekke hele pc’en for indhold. Det ville være et indgreb i privatlivets fred, lyder forklaringen.

Der er i øvrigt også forskel på, hvor meget og hvordan man må bruge internettet i de forskellige fag. I nogle fag har eleverne for eksempel kun adgang til skolens intranet.

Årets skriftlige eksamener begynder den 24. maj. De mundtlige starter i begyndelsen af juni.

Kommentarer

Lokal Avisen Nordsjælland

Lokal Avisen Nordsjælland