Værftsmuseet skal udvikles til at være nationalt museum

Helsingør Kommunes museumsfolk har udarbejdet en storstilet plan om udvikle Værftsmuseet til Danmarks Værftsmuseum. I forvejen er museet det …


Helsingør Kommunes museumsfolk har udarbejdet en storstilet plan om udvikle Værftsmuseet til Danmarks Værftsmuseum. I forvejen er museet det eneste af sin slags herhjemme, så det ligger lige til højrebenet, er både Kommunens kulturudvalgsformand og museumschef enige om.

Kultur: M/S Museet for Søfart og Danmarks Tekniske Museum er som nationale museer med til at sætte Helsingør på landkortet. Det kan også blive tilfældet med Værftsmuseet, hvis det står til museumchef Maibritt Bager, som sammen med en række af museets fagfolk står i spidsen for det ambitiøse projekt.

I forvejen er der stor interesse for det nuværende Værftsmuseum, selv om det kun fortæller historien om Helsingør Værft, fortæller hun.

– Vi har siden vi åbnede oplevet en meget stor interesse ikke kun lokalt, men også fra folk udefra. Det er helt oplagt, at fortælle den spændende kulturhistorie om de danske stålskibsværfter, så den ikke går tabt for fremtiden. Værfterne har spillet en rigtig stor rolle for mange mennesker og fortæller en vigtig kulturhistorie. I forvejen er vi de eneste der har et værftsmuseum, som ovenikøbet ligger i de helt rigtige rammer, siger Maibritt Bager.

Den store model
Ambitionen om at udvikle et nationalt museum tager udgangspunkt i et projekt til knap 6,5 millioner kroner, hvor der også skal benyttes nye måder at fortælle historien på digitalt og visuelt – såkaldt eksperimentende formidling i autentiske rammer, lyder det i beskrivelsen i det arbejdsprospekt, to medarbejdere fra Helsingør Kommunes Museer har udarbejdet, som præsenterer rammerne for Danmarks måske kommende værftsmuseum.

– Da museet blev udvidet med en tilbygning, lå det i kortene at vi skulle arbejde videre med at udvikle det. Det er den plan, vi lancerer nu. Det signal vi fik fra det tidligere kulturudvalg var, at vi skulle gå efter den store model, fortæller Maibritt Bager.

Planerne blev præsenteret på seneste møde i kultur- og turismeudvalget. Her var udvalget enige om at sige ja til at udarbejde et ønske til budgetforhandlingerne 2019 på én million kroner til medfinansiering og udvikling af Værftsmuseet.

– Det er oplagt, at gribe stafetten og udvikle museet til at fortælle Danmarks værftshistorie. Det lå også i kortene, dengang vi etablerede Værftsmuseet og fik de nye lokaler, at udstillingen skulle være midlertidig og løftes, forklarer kultur- og turismeudvalgsformand Henrik Møller, Socialdemokraterne.

For at projektet kan blive til noget, er det vigtigt at få nogle fonde på banen.

– Vi er glade for Kommunens opbakning. Det er en vigtig forudsætning for, at vi kan søge om penge til finansieringen, siger Maibritt Bager.

Museumschefen oplyser, at arbejdsgruppen bag projektet, består af personer med erfaring og interesse for søfarts- og rederibranchen, som har et netværk at trække på.

Prospektet for det nationale museum er vedlagt den seneste dagsorden for kultur- og turismeudvalget, som interesserede kan se på politikerweb på Helsingør Kommunes hjemmeside.

Kommentarer

Lokal Avisen Nordsjælland

Lokal Avisen Nordsjælland