“Musikken er en måde at reflektere over sit liv på”

Saxofonist og komponist Katrine Suwalskis hjerte banker for jazzens afrikanske rødder og samspillet med andre musikere, som hun beskriver so …


Saxofonist og komponist Katrine Suwalskis hjerte banker for jazzens afrikanske rødder og samspillet med andre musikere, som hun beskriver som et spirituelt møde.

Musik: Katrine Suwalski og hendes to børn, Minna på 17 år, Valentin på 19 år, og ægtemanden Carl bor i den del af Espergærde, som tidligere var hjemsted for gårde, inden industrikvarteret kom til. Det afspejler den store, lyse og rummelige bolig, som oprindelig var grisestald og hørte til den gård, der i dag rummer andelsboligkvarteret Rolighed på Tinvej. Her har familien boet siden 1996. Når man træder ind i stuen, er man ikke i tvivl om, at man er hos en familie, hvor musik spiller en stor rolle. I stuen står et klaver og en guitar, og et andet rum bliver brugt til musikinstrumenter. Både mand og søn spiller musik, henholdsvis saxofon og klaver, og Katrine Suwalski lever af det.

– Musikken og familien fylder mit liv. Det er den, jeg tænker på, når jeg slår øjnene op, fortæller den 54-årige saxofonist, som især brænder for jazz og henter inspiration i musikkens rødder i Afrika.

– Jeg er især optaget af det rytmiske i jazzen, fortæller Katrine Suwalski.

Hun voksede op i en familie, hvor der på den mødrene side var en stor interesse for musik.

– Min mormor havde en stor stemme og havde Liva Weel som forbillede. Min mor læste musik på universitetet. Som barn spillede jeg fløjte. Den blev sidenhen skiftet ud med saxofonen. Det faldt meget naturligt, da det er samme teknik, fortæller Katrine Suwalski, som boede i Kokkedal en stor del af sin barn- og ungdom.

Inspireret af Afrika
Interessen for musikken fulgte studierne. Således tog Katrine Sulwalski sin studentereksamen på Helsingør Gymnasium, som dengang var amtsgymnasium, med musik som valgfag. Den blev efterfulgt af en uddannelse på Rytmisk Musikkonservatorium. Allerede på det tidspunkt bankede hendes hjerte for jazzen. Og et godt råd fra en veninde fik hende i 1994 ud på en rejse til Ghana, et tre måneders ophold, hvor hun sugede til sig af kulturen og musikken, som har dybe rødder i jazzen.

– Der er rigtig mange rytmer i den vestafrikanske musik. Jeg oplevede kæmpestore trommeorkestre, som talte til mig og har fulgt mig sidenhen som inspirationskilde i den musik, jeg selv komponerer. Jeg tog derned igen i 2016 som en del af en dansk gruppe, og det blev starten på et nyt kapitel, fortæller Katrine Suwalski, som blandt andet har et tæt samarbejde med den ghanesiske trio Ameton, som hun turnerer rundt med i jazz-kvartetten Another World, ligesom hun også er den del af Winsé Suwalski Solomon Trio, der består af musikeren Simon Winsé fra Paris, der oprindelig kommer fra Burkina Faso, og Ayi Solomon, som har rødder i Ghana.

Katrine Suwalski underviser også i musik to dage om ugen på Roskilde Musiske Skole, ligesom hun arrangerer workshops og er involveret i diverse andre projekter, der har musikken som omdrejningspunkt. Ude såvel som hjemme.

– Vi holder af og til nogle koncerter i køkkenet, som vi annoncerer. Der dukker gerne 30-40 gæster op, fortæller Katrine Suwalski, som også spiller danske sange og medvirker i børnekoncerter og spiller kirkekoncerter med videre.

Spirituelt møde
Selv ser hun musikken og ikke mindst jazzen som en måde at kommunikere på og finde et fælles fodfæste på tværs af nationalitet.

– Improvisationen er en stor del af musikken, hvor man kommer i kontakt med de dybere lag med dem man spiller med. Et spirituelt møde, hvor man får en indskyldelse og inspirerer hinanden til at give slip på følelserne, følger intuitionen og hjertet og føler et fællesskab, siger Katrine Suwalski, som betegner musikken som noget der forener fremfor bygger mure op.

– Musikken er en måde at reflektere over sit liv på. Det er meget vigtigt at være åben og nysgerrig. Der er meget at deles om, om man kommer fra Sverige eller Afrika. Der er en tendens til at fremhæve, hvor forskellige vi er. Men vi har en masse at deles om som mennesker. Vi har de samme følelsesmæssige erfaringer, siger Katrine Suwalski.

Hvis man gerne vil opleve Katrine Suwalski, optræder hun sammen med musikeren Benita Haastrup og tegneren Tea Bendix på Krudttønden mandag den 9. juli i forbindelse med Copenhagen Jazz Festival. Her til maj drager hun afsted for at deltage i jazzfestivalen Jazz á Ouaga i Burkina Faso, hvor hun optræder med jazzkollegaen Simon Winsé, som netop har besøgt Danmark, hvor han har sammen med Katrine Suwalski og Ayi Solomon har givet koncerter på blandt andre Den Blå Planet og på Kronborg i Den gamle Sekondløjtnantskole. Under sit ophold boede han hos familien Suwalski.

Kommentarer

Lokal Avisen Nordsjælland

Lokal Avisen Nordsjælland