Med Kronborg i blodet

Du kan tage vagtmesteren ud af Kronborg, men du kan ikke tage Kronborg ud af vagtmesteren. Det er sådan Kenneth Laii Andersen har det med de …


Du kan tage vagtmesteren ud af Kronborg, men du kan ikke tage Kronborg ud af vagtmesteren. Det er sådan Kenneth Laii Andersen har det med det slot, han har viet næsten 40 år af sit voksenliv til.

Vagtmesteren: Der er ikke den planke, den hasp eller krog på slottet han ikke kender. Ikke den dør, han ikke ved hvad der gemmer sig bag – ikke den trappe på Kronborg Slot, Kenneth Laii Andersen ikke ved hvor fører hen.

Det er måske ikke så underligt, for den 65-årige vagtmester har snart tilbragt broderparten af sit voksenliv bag de historiske mure på pynten. Slottet har benyttet hans nærmest konstante tilstedeværelse til at snige sig godt og grundigt ind under huden på Kenneth.

– Jeg har et personligt forhold til Kronborg Slot. Det er i mit blod. På et tidspunkt forlader jeg selvfølgelig min post, og går ud gennem portene, men slottet vil blive ved med at være en del af mig, siger Kenneth Laii Andersen.

I sidste uge blev han fejret for fyrre år i statens tjeneste – omkring 36 og et halvt af dem er spenderet på Kronborg Slot, som han kom til i 1981 efter at have søgt stillingen som slotsbetjent.

Brænder Kronborg?
Det virker helt naturligt, at en af UNESCO-arvens største fans også er manden, der ved mest om, hvordan man griber ind, hvis slottet skulle blive truet af for eksempel en brand.

Det beskedne menneske er ikke meget for at smykke sig selv med titlen som Kronborgs sikkerhedschef, men det ændrer ikke ved, at det i mange henseender er ham, der står for slottets ve og vel.

– Jeg har det daglige ansvar for slottets sikkerhed, når det drejer sig om brandsikkerhed, personalets uddannelse, evakueringsplaner og for at slottet lever op til brandbekendtgørelserne, forklarer han.

Så kan man jo ikke lade være med at spørge ham om, hvor stor risikoen egentlig er for at Kronborg brænder.

– Den er nok nede på under to procent, beroliger vagtmesteren.

– Mange brande opstår jo i forbindelse med elektriske installationer og lignende, og her er Kronborgs installationer absolut tip-top, og de bliver målt igennem hele tiden, siger Kenneth Laii Andersen.

Det udadvendte slot
Det har aldrig været kedeligt at arbejde på Kronborg. Gennem årene er det da også blevet til store oplevelser for vagtmesteren. Han husker med speciel stor veneration regentparrets sølvbryllup i 1992 og EU-ministertopmødet, der blev holdt på slottet i 2002. Men overordnet set er det slottets formidlingsudvikling, der glæder ham mest.

– Den måde Kronborg Slot har åbnet sig mod omverdenen på i de senere år, glæder vi os alle sammen over. Indtil 2000 levede Kronborg Slot sit eget liv bag skibsværftshallerne ude på pynten, men siden da er der sat en masse ting i gang, som har knyttet slottet til befolkningen og turisterne på helt ny måde, siger Laii Andersen.

– Alene synligheden og retableringen af ravelinerne har været kæmpe fremskridt, og desuden bliver slottet nu brugt til en masse aktiviteter, som trækker et væld af mennesker til. Den udvikling har det været meget interessant at være med til, synes Kenneth Laii Andersen.

Boede på Kronborg
Han er egentlig københavner, men da der kom småfolk til var det efter Kenneth Laii Andersen og konens mening helt rigtigt at flytte ud af storbyen.

De slog sig ned i Jægerspris og boede også i Nivå, mens han virkede som befalingsmand ved civilforsvarskorpset i Hillerød.

Godt tre år senere flyttede familien videre til Helsingør, da jobbet som slotsbetjent kom i hus. I 30 år boede de i i tre forskellige tjenesteboliger inden for Kronborgs volde, men for seks år siden købte Kenneth og hans hustru Vivian et hus på Lærkevej i Helsingør, hvor de har boet siden.

En bolig i de gule karréer ved Kronborg Slot vil ellers stå som lidt af en drøm for mange, men det kan også blive for meget.

På med pladerne
– Du ved, så står man der og kigger ud af vinduerne, når man har fri, og ser kollegerne arbejde nede på pladsen. Man skulle lære at slippe jobbet, men det kan være svært at slippe det helt, når man hele tiden er så tæt på. Så derfor valgte vi på et tidspunkt at flytte ind i den verden, der ligger uden for Kronborg, siger Kenneth Laii Andersen.

Vagtmesteren har ingen aktuelle planer om at trække sig tilbage, men når det sker vil han blandt andet bruge den megen ekstra tid til at dyrke sin store glæde for indspillet musik.

Han spiller ikke selv, men vagtmesteren elsker at sætte sig ned foran sit hifi-anlæg og lytte til musik. Og for at det skal være helt rigtigt, så er det lyden fra LP-pladerne, der strømmer ud i stuen på Lærkevej.

Kommentarer

Lokal Avisen Nordsjælland

Lokal Avisen Nordsjælland