Mikkel Rosengaard er en espergenser i New York

I 2010 flyttede Mikkel Rosengaard til USA, men han tog rødderne med. RØDDER: „Alien with extraordinary abilities“. Sådan står der på Mikkel …

Mikkel Rosengaard sætter pris på de mange mennesker man møder i New York, men betegner også “The Big Apple” som et sted, der “æder” sine egne indbyggere. Foto: Kevin Buitrago.


I 2010 flyttede Mikkel Rosengaard til USA, men han tog rødderne med.

RØDDER: „Alien with extraordinary abilities“.

Sådan står der på Mikkel Rosengaards visum til USA. Det er efterhånden otte år siden at han flyttede til New York, men visummet viser, at han stadig er en udlænding.

– Jeg bliver mindet om det hver gang jeg lander i lufthavnen, fortæller Mikkel Rosengaard.

På mange måder er Mikkel Rosengaard faldet godt til i New York, selv om han ikke er og heller ikke betragter sig selv som en af de lokale.

Han er ligesom Sting i sangen „An Englishman i New York“ beskriver det „a legal alien in New York“. Altså en fremmed, der godt må være i byen, men som ikke er „en af deres egne“.

Det var i 2010, at Mikkel Rosengaard bosatte sig i Brooklyn. I 2016 udgav han sin første voksenroman „Forestillinger om Ana Ivan“, der netop udspiller sig i New York.

Bogen er blevet meget rost, er blevet oversat til en række lande og er senest udkommet i en engelsk udgave. Derfor har 31-årige Mikkel Rosengaard nu travlt med at markedsføre bogen på det kæmpestore amerikanske marked.

Dansk arbejdsomhed
At Mikkel Rosengaard har succes nu hænger meget sammen med opværksten i Espergærde og Helsingør, mener han selv.

– Jeg føler, at det jeg har fået med fra Helsingør, er arbejdsomhed, en slags respekt for eller ære ved arbejdet. Helsingør er en arbejderby – i hvert fald inderst inde bag den nordsjællandske overflade – hvor arbejdet har en værdi i sig selv. Sådan var det i hvert fald for de mennesker, der prægede mig, da jeg voksede op, fortæller han.

– Min farmor og mormor arbejdede begge som piger i huset fra de var 14 år gamle. Min far er 70 år og nægter at gå på pension, og min farmor fortsatte indtil hun var i 80’erne med hver morgen at tage bussen kl. 7.30 fra Helsingør til Espergærde for at tage ud til mit barndomshjem og gøre rent og vaske og stryge tøj, mens mine forældre var på arbejde i København. Før mine forældre var hjemme igen, havde hun taget bussen hjem til Helsingør – som en anden hushjælp. Alt sammen en slags arbejde for arbejdets skyld, en slags frivillig Sisyfos – arbejde der ikke handler om penge eller resultater men bare om… ja, arbejde, at gøre noget med sine timer, at sætte sin tid om til handling, siger Mikkel Rosengaard.

Arbejderbaggrunden går også igen uden for familien.

Amerikansk fodbold og Trotsky
– I mine teenageår spillede jeg amerikansk fodbold for Kronborg Knights. Det var et hold, der udelukkende bestod af tømrere og murere og brolæggere, og jeg husker tydeligt den næsten absurde situation at stå på sidelinjen mellem mine to trænere. De var begge sønner af fagforeningsledere, klædt i alt vores amerikanske sportsgear, mens de to mænd diskuterede, om ikke det hele var gået bedre med Sovjetunionen og verdensrevolutionen, hvis ikke troikaen havde forpurret Trotskys retmæssige plads som Lenins arvtager, husker Mikkel.

– Hele den her mentalitet med arbejde for arbejdets skyld, med at være stolt over sit virke, uanset hvad det er, og arbejde uanset om det fører til noget eller ej – den mentalitet tror jeg ikke, jeg kunne have fået i New York, hvor næsten alting er instrumentelt og skal føre til noget andet. Og når man skriver romaner, tror jeg, den her arbejdertankegang er en sund mentalitet at have med sig. At skrive for skriveriets skyld, at skrive uanset om det fører til noget eller ej, siger han.

Pligtfølelse, jantelov og stor tillid til andre mennesker er noget af det, Mikkel Rosengaard har med i den danske bagage. Generelt er han glad for de danske værdier og værdsætter dem. Der er dog en enkelt dansk værdi, han er glad for at undvære.

– Vi mener ikke, at ting må være højtidelige, og hvis de bliver, så kommer der hurtigt en morsom bemærkning. Det er anderledes her, og det kan jeg godt lide, siger Mikkel.

Ikke en familieby
Lige nu bor Mikkel Rosengaard i New York og har det godt med det, men han ved også, at det nok ikke er her han skal være resten af livet.

– Når jeg skal stifte familie, og det er altså ikke aktuelt endnu, så bliver det ikke i New York, det er simpelt hen for dyrt, siger han. Et godt eksempel er, at en børnehaveplads alene koster 12.000 dollars om året.

Mikkel Rosengaards fremtidige bopæl er dog ikke noget han bekymrer sig om. Han lever i nuet og nyder lige nu opmærksomheden omkring „Inventions of Ana“ som hans bog hedder i den engelsksprogede udgave.

Han er i gang med en ny bog, men har helt bevidst ingen planer eller anelse om hvornår den bliver færdig.

Kommentarer

Lokal Avisen Nordsjælland

Lokal Avisen Nordsjælland