Anton vil have flere til at flyve med engle

Portræt: Anton Jespersen er efter nogle års pause begyndt at svinge penslerne igen i sit atelier i Gl. Færgestræde i Helsingør. – Man bliver …


Portræt: Anton Jespersen er efter nogle års pause begyndt at svinge penslerne igen i sit atelier i Gl. Færgestræde i Helsingør.

– Man bliver mindre selvhøjtidelig med årene, så jeg nu kan sætte mig ned og male mine gamle sko, flaskesamlere og klovne, der flyver med engle, uden at jeg føler, at jeg berøver højere materier min opmærksomhed. Jeg maler det, der falder for, og har min egen stil, fortæller den 71-årige kunstner, som bor et stenkast fra sit atelier i en lejlighed i Stengade.

Kæmp for værdierne
Anton Jespersen har noget med engle, som optræder i mange af hans farverige billeder, og hans måde at se verden på. Englene repræsenterer kampen for værdierne og det frie valg mellem det “gode” og det “onde” i overført betydning.

– Englene er en interessant tematik- de indre væsener vi ynder at give en ydre form og flette i fortælling. Man kan jo selvransage og undersøge om man selv kæmper på englenes side, eller det bare er noget man tror. Man skal altid flyve med englene og kæmpe for værdierne, siger Anton Jespersen.

En ny verden
Anton Jespersens interesse og fascination for at male går helt tilbage til barndommen.

– Jeg var en syv-otte år da jeg fik mit første malersæt. Det var en ny verden, der åbnede sig. En måde at kommunikere på, et behov for at visualisere det, der optager mig, fortæller han.

Den 71-årige kunstner har malet det meste af sit liv. Han er optaget af det virkelige liv, og de ting der rører sig i verden. Som globalisering og klimaforandringer, som han gerne ytrer sine holdninger til i avisernes debatspalter – særligt i Jyllands Posten.

– Vi lever i en voldssom destabiliseret verden på grund af globaliseringen. Den europæiske kultur er under pres, siger Anton Jespersen.

Opløsning af nationalstater
Anton Jespersen betegner sig selv som nationalkonservativ, tror på de kristne grundværdier og er stærkt kritisk overfor masseindvandring.

– Det store problem i Europa er, at vi har fået skilt kultur og åndsliv ad. Vi leder efter den gamle gud. Ham har vi smidt ud for at hylde globaliseringen, siger Anton Jespersen, som mener, at globaliseringen “øger uligheden og smadrer kulturarven”.

– Det vi ser er en opløsning af nationalstaterne. 50 års kulturradikalisme har tømt skoler og kirke for indhold. Får vi alt for mange ind med et andet livssyn, braser vores kultur sammen. Vi skal hjælpe flygtninge, som vi altid har gjort. Men det skal ske i nærområderne, siger Anton Jespersen.

Massevis af tæsk
Han er ikke bange for at blive kritiseret for sine holdninger.

– Jeg får massevis af tæsk. Det er en standardreaktion, at man bliver beskyldt for at være fascist, nazist og racist, når man ytrer sig kritisk. Det tager jeg helt roligt. Det er tegn på, at man er løbet tør for argumenter. Det er ikke noget forkert i at fastholde Danmark som vores land, siger Anton Jespersen, som også tit bliver opfattet som provokatør uden at ville være det.

– Det er ikke mit formål. Jeg besidder ikke så megen visdom, at jeg skal undervise andre. Jeg siger bare det, jeg mener, siger Anton Jespersen, som ikke mener, at venstrefløjen skal have patent på at repræsentere det intellektuelle.

– Man kan udmærket være intellektuel og hylde de konservative værdier, fastslår Anton Jespersen.

Et stort fupnummer
Også når det gælder klimaforandringer er Anton Jespersen i modstrid med den udbredte holdning om, at der er en global opvarmning i gang, som er menneskeskabt.

– Den globale opvarmning er et kæmpestort fupnummer. Klimaet har altid forandret sig. Sagen er, at der ikke rigtig er nogen opvarmning. På 140 år er der sket en temperaturstigning på 0,8 grader i kølvandet på det, man kalder den lille istid. Temperaturstigningen er en kæmpestor gevinst for jordens befolkning. Den kuldioxid der bliver udledt, giver planterne næring, siger Anton Jespersen, som oprindelig har en baggrund som uddannet biolog fra Københavns Universitet.

Tørlagt alkoholiker
Anton Jespersen har prøvet lidt af hvert , og har blandt andet været indehaver af den succesrige virksomhed Polar Seals i Espergærde, som han selv grundlagde og siden solgte. Han har også i perioder arbejdet i industrien. Og så traf han en beslutning for 29 år siden, som fik en afgørende betydning for hans liv.

– Jeg besluttede mig for at lægge alkolholen på hylden, og meldte mig ind i Anonyme Alkoholikere. Jeg har ikke rørt en dråbe siden. Jeg ville have været død for mange år siden, hvis jeg var fortsat, siger Anton Jespersen.

Kommentarer

Lokal Avisen Nordsjælland

Lokal Avisen Nordsjælland