Nye “Badepunkter” viser vej til særlige strande i Helsingør kommune

Friluftsrådet har udpeget tre strande i kommunen som såkaldte “Badepunkter”. De skal ikke leve op til samme krav som Blå Flag-strandene. Tre …


Friluftsrådet har udpeget tre strande i kommunen som såkaldte “Badepunkter”. De skal ikke leve op til samme krav som Blå Flag-strandene.

Tre strande i Helsingør Kommune bliver allerede fra den kommende sommersæson kategoriseret som “Badepunkt”.

Det er Friluftsrådet, der står bag initiativet, der går ud på en mærkning af strande, og som både garanterer rent badevand, tryghed og særlige natur- og friluftsoplevelser.

Ordningen er udviklet sammen med svenske og norske organisationer. I første omgang bliver ordningen testet i tre kommuner, Helsingør, Odense og Varde.

I Helsingør drejer det sig om Jarlens Grund, Trykkerdammen og Julebæk Strand. Friluftsrådet har udviklet ordningen sammen med organisationer i Sverige og Norge, og den skal ses som et supplement til det Blå Flag.

Rent badevand
I forvejen administrerer Friluftsrådet Blå Flag, der findes i 49 lande verden over.

– Vi glæder os til vise danskerne, at der både findes Blå Flag-strande, som lever op til mange kriterier til rent bade vand, service og faciliteter, og så Badepunkterne, der stiller samme krav til rent badevand, men som lægger vægt på en anden strandoplevelse med mere fokus på natur og friluftsliv.

– Og vi glæder os til at hejse det første flag, som vi synes har et moderne, nordisk og naturligt look, siger Friluftsrådets direktør Jan Ejlsted.

Knap så mange krav
En af årsagerne til, at Friluftsrådet har ledt efter en ny strandklassificering er, at kravene til Det Blå Flag er meget restriktive.

De rummer blandt andet forbud mod hunde og biler på strandene. Det har udløst kritik fra de kommuner, der har strande ved Vesterhavet.

For kravene til Badepunkterne er ikke lige så restriktive som dem der skal leves op til for at få den internationale Blå Flag-klassificering.

– Badepunkterne lever derimod op til fællesnordiske krav om, at der er rent badevand, sikkerhed, unik natur og særlige friluftsmuligheder på stederne, siger vicedirektør i Friluftsrådet Thorbjørn Eriksen til Lokalavisen Nordsjælland.

Nordisk navn
Det er ifølge Friluftsrådet Helsingør Kommune der har foreslået at indlemme de tre lokale strande i forsøget. Det kører i et år, hvorefter det skal evalueres.

Derefter er der lagt op til, at alle danske kommuner skal kunne tilbyde Badepunkter.

Badepunkterne bliver markeret med skilte og flag tæt ved strandene. Navnet er valgt, fordi det allerede bruges i Sverige og Norge, og derfor kan genkendes af turisterne.

Hvis man stadig foretrækker strande, der lever op til kriterierne for det Blå Flag, så kunne dette flag sidste år hejses på Hornbæk Strand vest, Hornbæk Havn, Hornbæk Strand Øst, Langebro i Ålsgårde, Julebæk Strand, Marienlyst/Grønnehave Strand, Helsingør Nordhavn og Kronborg Bugten.

Bortset fra førerhunde og andre hunde, der “arbejder”, må der ikke være hunde på disse strande.

Forsøgs-badepunkter
Helsingør Kommune
Jarlens Grund
Trykkerdammen
Julebæk Strand
Odense Kommune
Davinde Sø
Varde Kommune
Houstrup Strand
Børsmose Strand
Vejers Strand
Høje Knolde Strand
I forvejen administrerer Friluftsrådet Blå Flag, der findes i 49 lande verden over.
Se mere på: www.friluftsraadet.dk/badepunkt

Kommentarer

Lokal Avisen Nordsjælland

Lokal Avisen Nordsjælland