Amatørkok ville udfordre sig selv

Morten Lass elsker at lave mad, men i stedet for at kaste sig ud i at åbne sin egen restaurant, udlever den dygtige amatørkok fra Humlebæk s …


Morten Lass elsker at lave mad, men i stedet for at kaste sig ud i at åbne sin egen restaurant, udlever den dygtige amatørkok fra Humlebæk sin passion for mad på andre måder.

Passion: Morten Lass, 41, har boet med sin familie i Humlebæk siden 2008. Morten, der oprindeligt kommer fra Vedbæk, har interesseret sig for madlavning, siden han var barn.

– Det har altid ligget i generne fra jeg var helt lille, jeg har altid lavet mad på den ene eller den anden måde, fortæller Morten, der har arbejdet i firmaet Xerox, der blandt andet sælger printløsninger, i snart 20 år, hvor han er kundeansvarlig.

Selvom arbejdet i Xerox ikke har meget med mad at gøre, har Morten alligevel fundet en måde, hvorpå han kan dyrke interessen for mad i forbindelse med sit arbejde.

– Der er to af mine kollegaer, der har samme gastronomiske interesser som mig, og vi har lavet en madklub sammen, fortæller Morten.

– Vi havde alle små børn, og så bliver det meget praktisk med spaghetti-kødsovs og lasagne, så det er vores frirum, siger han.

Madklubben, som de tre kollegaer har døbt Le 3 Chef, har også lavet mad til resten af personalet i Xerox, og de tre venner har stået for gourmet-arrangementer for alle deres kollegaer.

Vandt i 2015
Sammen med den ene af de andre fra madklubben, Lasse Heinricy, deltog Morten i programmet Danmarks Bedste Amatørkokke 2015, der blev vist på TV2.

Her repræsenterede de to venner Nordsjælland og endte med at vinde hele programmet.

Tre år senere er Morten igen at finde på TV, denne gang som deltager i programmet Masterchef, der bliver vist på TV3.

Morten ville gerne udfordre sig selv i en konkurrence, hvor han stod alene i køkkenet, og derfor meldte han sig programmet.

– Jeg har lavet mad i rigtig mange år, men jeg har altid bevæget mig inden for min comfortzone, der er fisk og skaldyr, fortæller Morten, der er vild med alt, der kommer fra havet.

Wildcard
I første omgang røg Morten ud af Marsterchef under kvalifikationsrunderne.

– Jeg blev hylet lidt ud af den af dommerne, siger han. Men da en af de andre deltagere måtte melde fra til at deltage i programmet, kom Morten med alligevel, og han er virkelig blevet udfordret.

– Jeg er blevet kaster ud i nogle ting. Man bliver udfordret på alle leder og kanter, man bliver især udfordret på tid, for der er et ekstremt tidspres hele tiden. Man har måske 30 eller 45 minutter, fra man får opgaven præsenteret til maden skal være færdig, og dommerne kommer også hen og spørger om ting og hyler en lidt ud af den, fortæller Morten.

Amatørkokken må ikke sige meget om, hvordan det er gået ham i programmet, der lige nu bliver vist på TV3, men han kan godt fortælle lidt om oplevelsen alligevel.

– Jeg er i den grad blevet udfordret og skulle arbejde med nogle ting, som jeg slet ikke vidste fandtes. Men det var fedt at blive kastet ud i noget nyt, specielt når det lykkes selvfølgelig, og så er det fedt at møde så dygtige konkurrenter og dommere, siger han.

Det var også interessant for Morten at få lov til at bruge fine og dyre råvarer som trøfler, kaviar og udsøgte skaldyr.

Glad for mad
Mortens glæde ved alt godt fra havet kommer fra hans begejstring for at fiske.

– Jeg har altid interesseret mig for lystfiskeri, så der har altid stået fisk på menuen. Det er der min force ligger, og jeg ville altid vælge en forret med fist frem for en dessert, fortæller Morten, der dog for tiden opholder sig mere i skovene end på havet.

– Nu går jeg på jagt og skyder vildt, siger han.

Amatørkokken bor sammen med sin kæreste og deres to børn på 11 og 12 år, og det er stort set altid Morten, der står for madlavningen der hjemme.

– Jeg elsker at stå i et køkken og har et kæmpe arsenal af udstyr, røgpistol, dehydrator, fritøse, remser han op.

Mortens seneste køb er en thermomixer, som er en blender med indbygget varmeapparat, der kan bruges til at lave den perfekte bearnaise eller urte- og skaldyrsolie.

Men når nu han er så glad for mad, hvorfor har han så ikke kastet sig ud i et eventyr som restauratør?

– For mig har det altid været en hobby, noget der er sjovt, siger han.

– Når jeg har været ude og lave et arrangement med Le 3 chef, så skal jeg have en lille pause, ellers bliver det for surt. Jeg har også arbejdet på et hotel, hvor jeg så, hvor stresset det kan være at arbejde i et køkken. Men jeg vil dog ikke afvise, at der kan blive noget i fremtiden, siger han alligevel og fortæller, at han godt kan forestille sig at lave et lille spisested engang i fremtiden, hvis han får tid og råd til at drive det, men det er ikke noget, der kommer til at ske inden for de næste mange år.

Kommentarer

Lokal Avisen Nordsjælland

Lokal Avisen Nordsjælland