Anarkistens sjove møbler

Tom Stepp har udviklet stolen Yak i FDB, og lampen Oblique har været en populær klassiker i 39 år. Mød Helsingør-arkitekten, der har succes …

Foto: Lars Johannessen


Tom Stepp har udviklet stolen Yak i FDB, og lampen Oblique har været en populær klassiker i 39 år. Mød Helsingør-arkitekten, der har succes som møbeldesigner i flere lande.

Portræt: Vil du gerne købe dansk møbeldesign, så glem ikke Tom Stepp i Strandgade i Helsingør. I hele sit liv har han puslet med ideer til snurrige, strømlinede, funktionelle møbler og anden indretning, og det med så god succes, at han aldrig har haft et fast job.

Tom Stepp, der allerede som ung kvittede efternavnet Christiansen og i mindst et årti gik med alpehue og charmeklud i arbejderbyen Helsingør, er altid i gang med at realisere en ny idé. Han arbejder som produktudvikler for 30 forskellige virksomheder i Danmark, Norge, Sverige, Letland, Polen og Italien.

Design til kunsten
Med årene er det blevet til hele serier af møbler, lamper og andre småting til både private hjem, virksomheder og institutioner, og helt aktuelt har han været indretningsarkitekt for Georg Mathiassen i hans nye Galleri Orange på Helsingør Nordhavn.

– Det var Tom, der fandt på de svævende vægge midt ned gennem lokalet. Den rullende disk er også hans, Y-krogene på væggen er hans, og stolen har han lavet til FDB’s ikoniske møbelprogram. Stolen hedder Yak og har allerede solgt rigtig godt.

En stol til tiden
– At lave en stol er den ultimative udfordring, man kan byde sig selv, siger Tom Stepp, der efterhånden har lavet en del stole i vidt forskellige stilarter. Med Yak har han villet lave en på én gang klassisk og nutidig sag.

– En stol skal være god for kroppen, og den må ikke rasle sammen efter nogle år. Jeg sidder stadig på den samme upolstrede kontorstol som for tredive år siden, og til Yak-stolen har jeg brugt al min opsamlede viden om materialer, ergonomi og funktionalitet. Den kan også hænge på bordkanten, mens man støvsuger, bemærker Tom Stepp.

Fjernsynslampen
Nok så kendt er stander- eller bordlampen Oblique, der blev lanceret for 39 år siden og har solgt godt gennem alle årene, uanset tidernes skiften.

– Den er enkel og tidløs, og så gør den skrå skærm, at den ikke skinner ind i fjernsynet, hvis man har brug for at nørkle med noget eller læse imens, forklarer han.

Andre dele af Tom Stepps designprogram er mere pjankede. Som stumtjeneren, der er samlet af rørstykker med strittende kroge på en lang stang. Spørgsmålet er, om man nænner at hænge sin frakke op på skulpturen.

Hurtig handling
På tom-stepp.dk kan man se hele galleriet af industrielt design i Tom Stepps design. Tilsammen et livsværk og idékatalog, man har lov at være stolt af. Kunsten er, forklarer han, at gøre vejen kort fra tanke til handling.

– Jeg skal ikke opnå noget, så jeg har fået rutine i at tage hurtige beslutninger. Når jeg får en idé, prøver jeg den af og får den udført.

– Det kunne de lære noget af i Kommunen. Der er meget, der trænger til at blive gjort bedre her i byen, men der går hele tiden bureaukrati i tingene. Det bliver man altså en lille smule anarkist af, siger Tom Stepp.

Hverdagsoprøreren
Fra sin 2. sals lejlighed i Strandgade kigger han lige ned på Toldkammermuren, som han i årevis har arbejdet på at få revet ned, og han kan ikke gå en tur i gaderne uden at ærgre sig over, hvorfor det og det og det ikke bliver lavet om.

– Jeg har i mange år skrevet på min egen helt nye byplan for Helsingør. Hvor man flytter trafikken og mange flere aktiviteter ud, hvor folk jo bor. Jeg bliver aldrig politiker, for jeg er alt for utålmodig. Men den største fare for demokratiet er alle dem, der holder kæft. Man skal råbe op – ikke for at genere, men for at hjælpe med at finde gode løsninger.

Et eksempel på, at det nogle gange lykkes, udpeger han lige rundt om hjørnet. Da han hørte, at ejeren af Madam Sprunck havde fået nej til udeservering i Bramstræde, gik han til daværende bormester Johannes Hecht-Nielsen med en tegning af, hvordan der kunne bygges en pæn pavillon. Og den står der jo endnu.

Kommentarer

Lokal Avisen Nordsjælland

Lokal Avisen Nordsjælland