Flere end hver fjerde læge har lukket for tilgang af nye patienter

Den voksende lægemangel over hele landet kan også mærkes i Helsingør, der dog ikke er blandt de hårdest ramte områder. Lægemangel: Mens fire …


Den voksende lægemangel over hele landet kan også mærkes i Helsingør, der dog ikke er blandt de hårdest ramte områder.

Lægemangel: Mens fire ud af fem praktiserende læger i hovedstadsområdet nu melder om “alt udsolgt” og har lukket for tilgangen af nye patienter, ser det knapt så slemt ud i Helsingør-området.

Her er lægerne også under stigende pres, men det er dog fortsat muligt at finde en læge i de enkelte nærområder, der tager patienter ind.

Det er den generelt voksende mangel på læger, der efterhånden får effekt i hele landet.

Lokalavisen Nordsjællands tjek af listen over “åbne ledige” lægekonsultationer i Helsingør kommune, Fredensborg og Humlebæk viser, at mellem hver tredje og hver fjerde læge nu lukket for tilgang af nye patienter.

På landsplan ligger tallet oppe på 69,5 procent af de praktiserende læger, der ikke længere tager nye patienter ind.
En af de fem hovedstadskommuner, hvor problemet er så stort, at det ikke længere kan lade sig gøre at få en ny læge inden for sin egen kommunegrænse, er Hillerød.

Det fortæller P4.

De øvrige fire kommuner, der har skiltet “alt optaget” ude hos alle læger, er Herlev, Albertslund, Rødovre og Hvidovre.

Et godt tegn

– Kan borgerne i Helsingør risikere at komme til at opleve samme lægemangel som Hillerød?

– Vi kan frygte, at fordi der er mangel på praktiserende læger generelt over hele landet, vil denne mangel brede sig til områder, hvor manglen indtil nu ikke er så udtalt. Nogle områder er mere truet end andre. Og Helsingør hører ikke til det mest truede område. Underbygget af at der lige er solgt flere lægepraksis’er. Det er et godt tegn, at nye læger kommer til, siger Mikael Birch, læge i Hornbæk og formand for PLO, Praktiserende Lægers Organisation Helsingør.

Flere opgaver
Lægerne har ved tiltrædelsen af deres nye overenskomst med kommunerne overtaget en del opgaver fra hospitalerne, blandt andet med kroniske patienter med eksempelvis kol og diabetes.

– Selv om tilgangen af flere og nye opgaver betyder, at der også er blevet ansat flere sygeplejersker og sosu’er i konsultationerne, kan denne opgaveglidning betyde, at læger bliver bange for at tage alt for mange patienter ind, fordi der også skal være plads til arbejdet med de flere kroniske patienter, siger Michael Birch overfor Lokalavisen Nordsjælland.

Helsingør i midten
At læger lukker for tilgang af patienter, betyder således langt fra, at lægen nødvendigvis har nået sit maksimalt tilladte antal patienter.

Læger kan i princippet tillade sig at lukke for patienttilgang, når de har taget det lovmæssige minimum antal patienter ind.

Ifølge en opgørelse over antal patienter pr. læge, udarbejdet af PLO i 2017 ligger Helsingør i et midterfelt blandt de danske kommuner med et genenmsnit på 1620 patienter pr. læge.

Færrest er der på Læsø med 540. Flest er der pr. læge på Morsø med 2.195.

Kommentarer

Lokal Avisen Nordsjælland

Lokal Avisen Nordsjælland