Annonce: Hvad gør du, hvis toilettet er stoppet?

Annonce: Hvad gør du, hvis toilettet er stoppet? Hvordan fjerner man proppen i toilettet? Og hvad må man selv gøre, og hvornår skal der fa …


Annonce: Hvad gør du, hvis toilettet er stoppet?

Hvordan fjerner man proppen i toilettet? Og hvad må man selv gøre, og hvornår skal der fagmænd til? Langt de fleste kender til et stoppet toilet eller en stoppet kloak. Her kan du få svar på, hvad du skal gøre – og hvad du ikke skal gøre – i tilfælde af et stoppet afløb.

Kemikalier i toilettet?

Hvis dit toilet er stoppet, går det som regel hurtigt over. Sådan er det i hvert i langt de fleste tilfælde, når toilettet ikke vil skylle ud. Derfor er det en god idé at vente et par minutter, inden man går i panik, da vandet på den tid kan opløse papiret så forstoppelsen aftager.

Hvis toilettet derimod fortsat er stoppet, så er næste trin i kke at hælde kemikalier som afløbsrens, klorin eller kaustisk soda i toilettet. Det er der mange, der gør – men den løsning skal man altså i første omgang holde sig fra, da produkterne er tvivlsomme af flere årsager. Af denne grund fraråder flere eksperter denne metode, blandt andet på grund af miljøhensyn.

Faktisk egner den slags kemi sig slet ikke til et stoppet afløb, hvorimod manuelle virkemidler som en svupper, afmontering og måske i sidste ende professionel kloakservice er den bedste løsning.

Hvad kan du gøre selv, hvis uheldet er ude?

Inden du ringer til din kloakmester, kan du prøve en af følgende løsninger:

Hæld en spand vand i toilettet:

Hvis du ikke kan finde ‘synderen’, kan du prøve at hælde en spand vand i toilettet. Du skal hælde det hele i på én gang, så svupperen eventuelt kan fjerne det sidste, der måske sidder fast. Hvis det ikke virker første gang, kan du prøve igen – så længe vandet siver ud, er der stadig håb.

Frem med svupperen:

Hvis ikke et par spande med vand kan fjerne proppen i toilettet, så er det frem med svupperen. Sæt svupperen i toiletkummen, så den lukker helt af for vand og luft ned til kummen. Lav nogle kraftige pumpebevægelser over flere omgange. Det vil som regel være effektivt nok til at fjerne forstoppelsen. Virker det ikke første gang, er det muligt, at pumpningen skal gentages et par gange.

Hvis ikke de ovenstående metoder virker, skal der som regel mere drastiske midler til. Det er muligt selv at gå i gang, men vi anbefaler på det kraftigste, at du overlader forstoppelsen til professionelle – ellers kan det nemt gå hen at blive dyrere i sidste ende.

Må du selv udskifte toilettet?

Ja, det må du gerne. Du må som privatperson selv udskifte et toilet og også afmontere det for at rense røret under toilettet. Det skal du selvfølgelig kun gøre, efter du har lukket for vandet ved hovedhanen.

Du må ikke reparere dine kloakrør selv. Hvis de er revnede eller har andre skader, er det altså tid til at ringe til kloakmesteren.

Undgå stoppede toiletter

De hyppigste årsager til stoppede toiletter er:

● Toilettet skyller med for lidt vand, så rørene ikke bliver skyllet ordentlig igennem (husk stort skyl ved nummer 2)

● Plastikholderen til duftblokken

● Vatpinde

● Hygiejnebind og bleer

● Alle de “sjove” ting, som børn kan finde på at putte i toilettet

Kommentarer

Lokal Avisen Nordsjælland

Lokal Avisen Nordsjælland