600 træer fra Egebæksvang er på vej til Kina

Det er ikke første gang, kinesiske opkøbere har købt over 600 kvalitetsbøgetræer i Egebæksvang Skov


Skovløber Bjarne Eduard havde besøg af sin arbejdsgiver Skov- og Naturstyrelsen og et hold kinesiske kunder på opkøbs-tur. Kineserne har tidligere været i Espergærde, hvor Naturstyrelsen dengang sluttede en god handel af med dem, da man solgte ud af de 65 års gamle bøgetræer. Mange af dem helt op til 25 meter høje.

– Dengang var det ispinde, som køberne skulle bruge træet til. Lyder måske lidt pudsigt, men sagen er, at vores bøgetræer er virkelig godt og sundt træ, og at træet passede perfekt til det kineserne havde i tankerne. Vores bøgetræer i Egebæksvang Skov er regelmæssige i strukturen og hvide i kernen, det har en god „konsistens“ så at sige, og det er meget lige og uden råd eller svamp, forklarer skovløber i gennem mange år i Egebæksvang Skov, Bjarne Eduard, til Lokalavisen Nordsjælland. – Faktisk kalder vi derfor nu de gode træer for rigtige „ispindekævler”.

Og også denne gang tog gæsterne for sig af de allerbedste træer på salgshylden. Over 600 store bøgetræer havde den kvalitet, kunden ønskede, og de store savemaskiner og lastbiler med grab kom på seriøst overarbejde lige som skovens folk.

Man lægger ikke bare 25 meter høje træer ned. Og 600 af slagsen tager tid og kræver arbejde.

Kævlerne – de afkvistede, ukløvede træstammer – blev lagt i passende længder og bunker langs skovstierne, hvor de enorme lastbiler med grab løftede dem og kørte bort.

– Træerne deltes i umage længder alt efter kvalitet. Vi anvender A, B, C-kvalitetsdeling. Nogle stykker er meget smukke, men måske kun 4 meter i længden. Andre er også flotte, men kan bruges i 10-12 meters længder. Så der er meget arbejde og mange afgørelser, der skal træffes. Kort sagt er alle træer jo forskellige, siger han.

Lokalavisen Nordsjælland

Udgives online hver tirsdag

Over 30.000 ugentlige læsere

Søg og find gamle artikler

læs avisen

Kommentarer

Lokal Avisen Nordsjælland

Lokal Avisen Nordsjælland