Klumme: ikke et ord om Axeltorv

Ugens klummeskriver Jørn Duus Hansen har sendt os denne klumme fra udlandet.


Ikke noget med Axel, ikke tale om. Placa de sa Constitució er navnet. Mindre kan ikke gøre det, når man som torv befinder sig midt i den smukke by Soller, der er mindre end Helsingør, men til gengæld ligger på Mallorca.

Det er byens plads, og den er godt skruet sammen. Man aflæser den med ét blik, når man første gang ankommer fra en af de små sidegader og den pludselig åbner sig.

Yderst smukke huse med restauranter, barer, caféer og små butikker. Dernæst smalle fortove (ofte med en enkelt række borde til udeservering), så gaderne, der flittigt benyttes af biler, cykler og om aftenen af promenerende lokale i pænt tøj og turister i det modsatte. Men ingen fast parkering her, væk med bilerne. Gaderne er til promenade. Selve torvepladsen er omkranset af smukke, gamle træer og herunder foregår den store udeservering, i skygge, under smukt bladhang, dejligt. Hver restaurant har sine stole, man er ikke i tvivl, og ja, de mange tjenende ånder må så gå tværs over torvegaderne med deres fyldte bakker, der er en tummel uden lige, men alle tager hensyn, charmerende anarki.

Man ramler ikke ind i stor, dyr eller avanceret gastronomi, men der er dejlig variation fra restaurant til restaurant. Selvfølgelig konkurreres der på livet løs, men ikke meget på prisen. Og der er slet ikke gået Axel, remoulade+pommesfrites+fiskefilet eller 3 stk-smørrebrød-og-en-lille-fadøl-87 kr. i det. Menuerne er passende og skifter fra sted til sted. Restauratørerne er enige om at være forskellige. Hvilket naturligvis kommer dem alle til gode.

Lokalavisen Nordsjælland

Udgives online hver tirsdag

Over 30.000 ugentlige læsere

Søg og find gamle artikler

læs avisen

Kommentarer

Lokal Avisen Nordsjælland

Lokal Avisen Nordsjælland